برای ورود به نرم افزار انتخاب رشته کنکور 3گام روی لینک زیر کلیک کنید.
انتخاب رشته کنکور سراسری 1403
از آنجایی که در انتخاب رشته کنکور سراسری 1403 همواره یک سری سوال برای داوطلبان مجاز به انتخاب رشته کنکور سراسری وجود دارد سعی داریم در این مطلب به برخی از این سوالات پاسخ دهیم.
برای سریع تر خواندن مطلب مورد نظرتان، می توانید بر روی عنوان مورد نظرتان در لیست زیر کلیک نمایید.
- راهنمای انتخاب رشته صحیح کنکور 1403
- دفترچه انتخاب رشته کنکور 1403
- انواع دوره ها در انتخاب رشته کنکور 1403
- انواع دانشگاه ها در انتخاب رشته کنکور 1403
- روش های پذیرش در انتخاب رشته کنکور 1403
- انتخاب رشته سهمیه مناطق کنکور 1403
- انتخاب رشته کنکور 1403 برای سهمیه 25 درصد ایثارگران
- انتخاب رشته کنکور 1403 برای سهمیه 5 درصد ایثارگران
- انتخاب رشته کنکور 1403 سهمیه مناطق محروم کنکور
- انتخاب رشته کنکور 1403 برای سهمیه رزمندگان
- انتخاب رشته کنکور 1403 برای سهمیه خانواده شهدا
- انتخاب رشته کنکور 1403 دانشگاه های فرهنگیان و تربیت معلم
- قوانین چیدمان و اولویت بندی در انتخاب رشته کنکور 1403
- شهریه های دوره های تحصیلی سال 1403
- شهریه نوبت دوم سال 1403 انتخاب رشته کنکور
- شهریه پردیس خودگردان و بین الملل دانشگاه های سراسری سال 1403 انتخاب رشته کنکور
- شهریه پیام نور سال 1403 انتخاب رشته کنکور
- شهریه دانشگاه های غیر انتفاعی سال 1403 انتخاب رشته کنکور
- شهریه دوره های مجازی سال 1403 انتخاب رشته کنکور
- شهریه دانشگاه های آزاد سال 1403 انتخاب رشته کنکور
راهنمای انتخاب رشته کنکور 1403
مهم ترین چیزهایی که برای انتخاب رشته کنکور و نحوه انتخاب رشته کنکور 1403 باید بدانید، این است که :
- چه رتبه ای در کنکور 1403 به دست آورده ام: رتبه های هر زیرگروه را باید از طریق کارنامه کنکور 1403 ببینید. رتبه در سهمیه است که برای شما بسیار اهمیت دارد. شما با توجه به رتبه خودتان در بین هم سهمیه ای های خود، توسط سازمان سنجش مورد ارزیابی قرار می گیرید.
- با رتبه ای که به دست آورده ام، چه رشته هایی قبول می شویم: از طریق اطلاعاتی که در نرم افزار انتخاب رشته کنکور 1403 موسسه 3گام برای شما قرار داده ایم، شما متوجه می شوید که دقیقاً با رتبه ای در هر زیر گروه به دست آورده اید، در چه کد رشته دانشگاهی قبول می شود.
- با توجه به استعدادها و مهارت هایی که دارم، کدام رشته هاست که به درد من می خورد و می توانم در آنها موفق باشم: در نرم افزار انتخاب رشته کنکور 1403، تمامی تلاش ما این بوده است که با پرسشنامه های استعداد سنجی و شغل شناسی، بهترین رشته هایی که می توانید در آنها موفق باشید را به شما بگوییم.
- با توجه به رشته هایی که شانس دارم، چطور اولویت بندی کنم که در بهترین شانس خودم قبول بشوم: در نرم افزار انتخاب رشته کنکور 1403، بعد از اینکه احتمالات قبولی و شانس های قبولی شما را مشخص کردیم، اولویت بندی عمومی داوطلبان سال های گذشته را که قبول شده اند را به شما می دهیم و در نهایت با آنالیز هوشمندانه، انتخاب ها و شانس های قبولی شما را به صورت کاملاً اختصاصی می چینیم. چیدمان و اولویت بندی انتخاب رشته کنکور 1403 را براساس علاقه شما، محل سکونت شما، کیفیت رشته ها، کیفیت دانشگاه هها، میزان شهریه ها و نوع دوره و دانشگاه ها، انجام می دهیم.
قوانین چیدمان و اولویت بندی در انتخاب رشته کنکور 1403
براساس نرم افزار انتخاب رشته کنکور 1403 موسسه 3گام، شما باید شانس های قبولی و انتخاب های اولیه خود را برای آنالیز هوشمندانه توسط نرم افزار به ترتیب زیر انجام دهید:
هر دانش آموز و داوطلب کنکور سراسری 1403، 150 انتخاب دارید. در نرم افزار انتخاب رشته کنکور 1403 موسسه 3گام، ما در 4 سطح منطقی، پراحتمال، خوشبینانه و کم احتمال، همه کد رشته ها را برای شما آنالیز می کنیم.
منطقی: بعنی شما در انتخاب رشته کنکور 1403، به صورت قطعی شانس قبولی خواهید داشت.
پراحتمال: رشته هایی که بیشتر از 90 درصد شانس قبولی دارید.
خوشبینانه: رشته هایی که تا 50 درصد شانس قبولی دارید.
کم احتمال: شانس قبولی شما تقریباً صفر است.
1- بهتر است که 20 درصد اول انتخاب های خود را رویایی و براساس علاقه مندی خود بچینید. یعنی با توجه به رتبه خودتان، 25 درصد انتخاب های شما جزء انتخاب هایی باشد که کم احتمال هستند.
2- 30 درصد از انتخاب های خود را برای انتخاب رشته کنکور 1403، بهتر است از بین انتخاب های خوشبینانه بچینید.
3- 30 درصد را از بین پراحتمال ها بچینید.
4- 20 درصد آخر را انتخاب های منطقی قرار دهید.
برای نحوه انتخاب رشته کنکور 1403 به صورت دقیق تر با توجه به گروهی که در آن کنکور 1403 را شرکت کرده اید می توانید از طریق لینک های زیر وارد مطالب اختصاصی گروه تخصصی خودتان بشوید.
دفترچه انتخاب رشته کنکور 1403
دفترچه انتخاب رشته کنکور 1403 و کارنامه کنکور، دو منبعی هستند که شما برای انتخاب رشته به اطلاعات آنها نیازدارید. از روی کارنامه کنکور سراسری، رتبه و وضعیت خود را در کنکور 1403 می فهمید و با اطلاعات دفترچه، اقدام به انتخاب رشته می کنید.
دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 1403 را از طریق لینک زیر دریافت کنید. دفترچه انتخاب رشته کنکور 1403 را در هر کدام از گروه های تجربی، انسانی، ریاضی، هنر و زبان های خارجی به تفکیک برای شما قرار داده شده است.
دانلود دفترچه کامل انتخاب رشته کنکور سراسری 1403
دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی 1403
دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور انسانی 1403
دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور ریاضی 1403
دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور هنر 1403
دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور زبان های خارجی 1403
نوع دوره های مورد پذیرش در انتخاب رشته کنکور 1403
روزانه: در انتخاب رشته کنکور 1403، رشته های تجربی، ریاضی و انسانی، این نوع از پذیرش، هیچ هزینه ای به عنوان شهریه تحصیلی ندارد و عملا تحصیل شما در دوره های روزانه رایگان است. هزینه خوابگاه و غذای شما به صورت تعرفه های بسیار ارزان قیمت تصویب شده در نظر گرفته می شود که توسط خود شما پرداخت خواهد شد. در مورد خوابگاه، جمع هزینه های دوران سکونت شما در خوابگاه به صورت یکجا در پایان دوران تحصیل شما محاسبه شده و شما مختارید که یکجا و یا به صورت اقساطی بپردازید که پرداخت این اقساط نیز چند سال بعد از اتمام تحصیل شما در نظر گرفته می شود. این اقساط بسیار مبلغ پایینی دارد.اعتبار مدرک این دوره بالاترین اعتبار در میان سایر مدارک را دارد و شما از تحصیل رایگان در این دوره بهره مند هستید.
در کنار این مزایا فراموش نکنید که شما نسبت به تحصیل دوره رایگان تعهد خدمت در کشور را خواهید داشت که این تعهد با توجه به سهمیه منطقه مورد پذیرش شما و یا حتی نوع رشته ای که پذیرفته می شوید متفاوت است. به عنوان مثال اگر قصد رفتن به خارج از کشور و کار با مدرک خود را داشته باشید، باید شهریه دوران تحصیل رایگان خود را بپردازید تا مدرک شما آزاد گردد. ضمنا این تعهد به معنای استخدام شما نیست و شما فقط باید به اندازه ای خاص در کشور بمانید تا دین خود را در برابر این تحصیل رایگان ادا کنید.
شما هر جایی که نیاز به مدرک اصلی خود داشته باشید و در صورتی که هنوز دوران تعهد و ماندن در کشور را سپری نکرده باشید یا باید این هزینه را بپردازید و یا این که این دوران را سپری نمایید. کمترین تعهد خدمت برای داوطلبان منطقه 1 و بیشترین تعهد خدمت از نظر منطقه ای مخصوص داوطلبان منطقه 3 می باشد. رشته هایی که قاطعانه اعلام شده است که تعهد خدمت در ارگان خاصی را دارید مثل رشته های تربیت معلم داستان جداگانه ای دارد و شما به صورت کامل در استخدام آن ارگان خواهید بود و استخدام شما از همان زمان قبولی شروع می شود و به شما حقوق پرداخت می گردد.
نوبت دوم یا شبانه: انتخاب رشته کنکور 1403 با انتخاب های نوبت دوم یا همان شبانه، شامل هزینه تحصیل یا همان شهریه خواهد بود. در مدرک شما دوره نوبت دوم یا شبانه قید نمی شود. اعتبار مدرک شما مانند اعتبار مدرک شما در دوره های روزانه است. میزان شهریه تحصیل به صورت جداگانه توسط خود دانشگاهها تصویب می شود. این مبلغ در دانشگاههای بسیار خوب، بالاتر از دانشگاههای سطح پایین تر و کم طرفدارتر می باشد.
شهریه نوبت دوم دانشگاه های سراسری
علاوه بر هزینه تحصیل، مواردی مانند هزینه خوابگاه و غذا را نیز باید مد نظر داشته باشید که هزینه آنها بیشتر از داوطلبان دوره روزانه است. در واقع شما موظفید هزینه تحصیل خود را خودتان پرداخت کنید و دولت تعهدی در زمینه پرداخت هزینه تحصیل شما ندارد.
مزیت انتخاب کدرشته های نوبت دوم در انتخاب رشته کنکور 1403 در این است که اولا مدرک دوره روزانه به شما داده می شود و در هیچ جایی در مدرک شما عنوان نمی شود که شما در دوره شبانه تحصیل کرده اید. کیفیت تحصیل و تدریس مانند دوره های روزانه است. از طرفی تعهدی نیز برای ماندن در کشور نخواهید داشت و مدرک شما به شما داده خواهد شد، برخلاف بچه های روزانه که برای آزاد شدن مدرک اصلی خود باید یا هزینه دوره روزانه را بپردازند و یا این که مدت ماندن خود در کشور را سپری نمایند. اعتبار این مدرک نیز همانند مدرک دوره روزانه است.
مجازی: در کدرشته های مجازی انتخاب رشته کنکور 1403، کلاسهای فیزیکی و حضوری نخواهید داشت و کلاسهای شما به صورت آنلاین تشکیل می شود. بابت این دوره نیز از شما شهریه اخذ خواهد شد. برای امتحانات به محلی که دانشگاه تعیین می کند رفته و امتحان خود را می دهید. در مدرک شما عنوان مجازی قید خواهد شد. بنابراین در انتخاب رشته کنکور سراسری خود نهایت دقت را داشته باشید تا مبادا به خاطر یک طرز فکر غلط و یا ندانستن دچار اشتباه شوید. در سیستم هوشمندانه انتخاب رشته کنکور سراسری 3گام اولویت بندی تمامی دوره ها لحاظ شده است.
نیمه حضوری: به عبارتی این دوره، همان شکل پیام نوری برای دانشگاههای سراسری است. شما به صورت کاملا فشرده و در روزهای خاصی به کلاس می روید. در مدرک شما عنوان نیمه حضوری قید خواهد شد.
صرفا با سوابق تحصیلی: رتبه و آزمونی که در آن شرکت کرده اید هیچ اهمیتی ندارد و سوابق تحصیلی و معدل شما حرف اول و آخر را می زند. این نوع از پذیرش هم در دوره های روزانه (به مقدار بسیار کم)، هم شبانه و هم سایر دوره ها نیز وجود دارد. در مدرک شما عنوان پذیرش صرفا با سوابق تحصیلی قید خواهد شد. بعضی اوقات بهتر است که بعضی از رشته های با پذیرش صرفا با سوابق تحصیلی را در انتخاب رشته کنکور سراسری خود لحاظ نمایید. سیستم هوشمند انتخاب رشته کنکور سراسری 3گام سعی نموده است تا به بهترین نحو به شما نشان دهد که کدام رشته های با صرفا سوابق تحصیلی را نسبت به رشته های با پذیرش آزمون در اولویت قرار دهید.
نوع دانشگاهها برای انتخاب رشته کنکور 1403
دانشگاههای سراسری: همان دانشگاه دولتی است که در دوره های روزانه، شبانه، گاها مجازی و نیمه حضوری و پردیس خودگردان پذیرش انجام می دهد. نوع تحصیل بسته به دوره در این دانشگاهها متفاوت است. به عنوان مثال دوره روزانه شهریه نمی پردازید ولی دوره های شبانه، نیمه حضوری، مجازی، ظرفیت مازاد و خودگردان باید شهریه بپردازید. دوره های روزانه و شبانه کلاسهای یکسان دارند ولی دوره های مجازی اصلا کلاس درسی نخواهند داشت. بعضی از دانشگاههای سراسری مثل تربیت معلم، شما را از همان زمان دانشجویی به استخدام خود در می آورند و به شما حقوق می دهند.
پردیسهای خودگردان: بعضی از دانشگاههای دولتی برای پاسخگویی به تقاضای زیاد داوطلبان در برخی از رشته های خاص، دانشکده هایی را ایجاد کرده اند که نام پردیس خودگردان به آنها اطلاق می شود. ماهیت این دانشکده ها این است که کل هزینه این دانشکده ها باید توسط جذب دانشجو انجام شود و به همین دلیل بیشترین شهریه ممکن را برای تحصیل در کل کشور دریافت می کنند. در این پردیسها کلاس تشکیل می شود و اساتید معتبر همان دانشگاههای سراسری قبول تدریس می کنند. در مدرک این دسته نیز قید می شود که در پردیس خودگردان تحصیل کرده اند. اگر از پس هزینه های سنگین این پردیسها بر نمی آیید، انها را انتخاب نکنید.
دانشگاههای پیام نور: در این دانشگاهها، بسته به نوع رشته و دروس کلاس تشکیل می شود. به عنوان مثال بعضی دروس کاملا کلاس محور و استاد محور تعبیر می شوند و بعضی از دروس، خودخوان تعریف می شوند و هیچ استادی ندارند. واحدهای عملی دارای ساعت و کلاس مشخص هستند و نیازمند حضور اجباری هستند. سطح امتحانات در این دانشگاهها در پایان ترم نسبت به سطح آموزش بسیار سخت تر می باشد. این دانشگاهها نیز برای تحصیل از شما شهریه دریافت می نمایند.
دانشگاههای غیر انتفاعی: این دانشگاهها و مراکز نیز برای تحصیل از شما شهریه دریافت می کنند و برای تحصیل، کلاس درس تشکیل می دهند. امتحانات را خود اساتید می گیرند، برخلاف دانشگاه پیام نور که امتحانات به صورت سراسری و از طرف سازمان مرکزی پیام نور گرفته می شود. در واقع تحصیل در این دانشگاهها بسیار راحت تر از پیام نور است. هم کلاس درس تشکیل می شود و هم امتحان را استادی که درس داده است می گیرد. از نظر کیفیت آموزشی ممکن است گاها سطح پایینی داشته باشند.
با توجه به یک سری شباهت ها و تفاوتهای بنیادی بین دانشگاههای غیر انتفاعی و پیام نور حتما در انتخاب رشته کنکور سراسری خود نهایت دقت را داشته باشید. بسیاری از افراد به دلیل نداشتن اطلاعات درست و کافی حسرت بسیاری را خورده اند. سیستم هوشمند کنکور سراسری 3گام، اولویت بندی منطقی را بین انتخابهای غیر انتفاعی و پیام نور برای شما فراهم نموده است تا در این مسیر کمترین اشتباه را داشته باشید.
روشهای پذیرش در انتخاب رشته کنکور 1403
متمرکز: پذیرش در یک مرحله انجام می شود. پذیرش یا به صورت با آزمون و یا به صورت صرفا با سوابق تحصیلی می باشد. بعضی از دانشگاههای خاص مثل مالک اشتر، امام حسین و ... قبل از اعلام نتایج از داوطلبان مصاحبه هایی را به عمل می آورند ولی چون نتیجه قبولی همزمان با اعلام نتایج نهایی می باشد، پذیرش آنها متمرکز قلمداد می شود. اگر عنوان شده باشد که در نوبت اول پذیرش می شوید، مهر ماه به سر کلاس خواهید رفت و اگر عنوان شود که نوبت دوم می باشید، از بهمن ماه به سر کلاس خواهید رفت. این نوبت دوم با نوبت دوم به معنی شبانه فرق دارد و با آن اشتباه نگیرید.
نیمه متمرکز: نتایج به صورت قطعی و یکجا با سایر رشته ها اعلام نمی شود. یعنی پس از انجام مصاحبه ها و معاینات و سایر مراحل، ارزیابی انجام می شود و سپس قبولی شما در اوایل دی ماه و یا بهمن ماه اعلام می شود. اگر شما رشته ای را به صورت متمرکز قبول شده باشید در آن ثبت نام می کنید و بعد که اعلام شد در رشته های نیمه متمرکز پذیرفته شده اید از آن رشته انصراف و رشته نیمه متمرکز را در بهمن ماه ثبت نام می کنید. یعنی عملا در هر صورت شما از بهمن ماه دانشجو خواهید شد. کسانی که از قبولی متمرکز خود راضی هستند بهتر است برای انجام مصاحبه نیمه متمرکز نروند، چون در صورت قبولی برای خود دردسر درست می کنند و باید به سراغ رشته نیمه متمرکز بروند، چون قبولی آنها در رشته متمرکز لغو می شود. مثلا اگر کسی پزشکی قبول شد و بعد رشته دکترای پیوسته بیوتکنولوژی قبول شد، قبولی پزشکی او لغو می شود و باید دکترای پیوسته بیوتکنولوژی را ادامه دهد. پس اگر از قبولی پزشکی خود راضی بود بهتر است که برای مصاحبه بیوتکنولوژی نرود.
بهتر است انتخابهای نیمه متمرکز را همیشه در بالاترین اولویت ها قرار دهید اگر به آنها علاقه مند هستید. زیرا اگر به آنها علاقه مند باشید ولی آنها را در اولویت های پایین تر بگذارید ممکن است رشته های بالاتر از آن را پذیرفته شوید و در نتیجه اصلا به مصاحبه دعوت نخواهید شد زیرا نسبت به رشته ای قبل از آن ابراز تمایل نموده اید. زمانی دعوت به مصاحبه می شوید که اولا انها را انتخاب کرده باشید و در ثانی در اولویت های بالاتر از آن پذیرفته نشده باشید.
قبل از هر گونه انتخاب سعی کنید با مشاورانی خبره و توانا مشورت کنید.
بیشتر بخوانید:
نرم افزار مجازی و آنلاین کنکور سراسری
پذیرش براساس سهمیه
در انتخاب رشته کنکور 1403 باید در نظر داشته باشید که سهمیه شما حرف اول و آخر را می زند. سهمیه های اصلی در کنکور عبارتند از: سهیه مناطق (منطقه 1 و 2 و 3)، سهمیه 25 درصد ایثارگران، سهمیه 5 درصد ایثارگران، سهمیه خانواده شهدا. برای اطلاع از چگونگی اختصاص سهمیه ها به داوطلبان مختلف توصیه می شود حتما مطلب سهمیه ها در کنکور را مطالعه کنید.
تاثیر سهمیه مناطق در انتخاب رشته کنکور 1403
نوع منطقه شما اصلی ترین عامل در قبولی شما خواهد بود. پذیرش های بومی و کشوری باعث می شود تا عدالت بین سطح آموزشی در مناطق مختلف برقرار شود. در واقع این شانس به شما داده می شود تا با یک رتبه کشوری بسیار بد ولی یک رتبه منطقه خوب، یک رشته و دانشگاه بسیار خوب قبول شوید. از نظر پذیرش منطقه ای، هر منطقه ای که تعداد داوطلب بیشتری از آنجا در آزمون شرکت کرده باشد، شانس بیشتری برای پذیرش خواهد داشت. مثلا اگر منطقه 2، 100 هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته داشته باشد ولی منطقه 1 تنها 50 هزار داوطلب منطقه 2 داشته باشد، بیشترین سهمیه قبولی به منطقه 2 خواهد رسید. ساده ترین بیان برای پذیرش منطقه ای این است که شما نسبت به افراد با شرایط یکسان نسبت به خودتان سنجیده می شوید. منظور از این شرایط، امکانات تحصیلی و سطح رفاهی محل زندگی شما می باشد. در زیر توضیح مختصری را برای هر نوع پذیرش می آوریم:
توجه کنید: در پذیرش با سهمیه ایثارگران و جانبازان، زمانی این سهمیه لحاظ می گردد که فرد دارنده آن سهمیه در سهمیه ایثارگران 70 درصد و در سهمیه جانبازان 75 درصد از نمره کل آخرین فرد پذیرفته شده در آن کد رشته محل را کسب کرده باشد و در غیر اینصورت این سهمیه به آنها تعلق نمی گیرد و در ابتدا به 5 درصد از خانواده جانبازان با درصد جانبازی زیر 25 درصد و پس از آن به داوطلبان آزاد اختصاص می یابد.
پذیرش کشوری: اگر جزء سهمیه مناطق هستید، بعد از کسر 25 درصد از ظرفیت هر رشته پذیرش برای سهمیه ایثارگران و 5 درصد ظرفیت هر کد رشته برای سهیمه زیر 25 درصد جانبازی، محاسبه برای اختصاص ظرفیت باقیمانده برای شما انجام می شود. فرض کنید یک دانشگاه در یک رشته ای، 100 نفر ظرفیت دارد. ابتدا از این ظرفیت، 25 نفر کم کنید (البته شرط این کم شدن این است که حتما فرد مورد نظر در سهمیه ایثارگران 70 درصد و در سهمیه جانبازان 75 درصد از نمره کل آخرین فرد مورد پذیرش سهمیه آزاد را آورده باشد، در غیر اینصورت ابتدا یک سهم 5 درصدی به خانواده جانبازان با درصد جانبازی زیر 25 درصد و باز در صورت خالی ماندن این سهم به داوطلبان آزاد اختصاص می یابد). حالا 70 نفر باقیمانده بین مناطق و خانواده شهدا توزیع می شوند. در نظر داشته باشید که بین سهمیه ایثارگری با خانواده شهدا تفاوت وجود دارد. خانواده شهدا به پدر و مادر و خواهر و برادر شهید اطلاق می شود. مثلا اگر منطقه 2، دو برابر سایر مناطق داوطلب داشته باشد، نزدیک به نصف این 70 نفر باقیمانده به منطقه 2 اختصاص خواهد یافت. استان و شهر شما هیچ اهمیتی ندارد. یعنی همه مناطق 2 یا 3 با هم سنجیده می شوند و فرقی ندارد که شما منطقه 2 تهران باشید یا منطقه 2 اصفهان یا منطقه 2 هرمزگان.
پذیرش بومی: این نوع پذیرش در سه دسته انجام میشود: قطبی، ناحیه ای و استانی. برای کسب اطلاعات کاملتر توصیه می شود بومی گزینی در کنکور را حتما مطالعه کنید.
قطبی: چند استان همجوار با یکدیگر یک قطب را می سازند. هر قسمت از کشور یک قطب را می سازد. شمال، غرب، شرق، جنوب و مرکز. پس در مجموع 5 قطب داریم. در هر قطب قطعا هر سه منطقه را از 1 تا 3 خواهیم داشت.
ناحیه: هر چند استان همجوار یک ناحیه را می سازند. براساس تقسیمات کشوری، 9 ناحیه خواهیم داشت. ممکن است در برخی نواحی بچه های منطقه 1 هیچ سهمیه پذیرشی براساس نوع پذیرش بومی نداشته باشند. مثلا در ناحیه 4، یعنی سیستان و بلوچستان و کرمان چون عملا منطقه یک نداریم بنابراین پذیرش بومی و از نوع ناحیه ای برای بچه های منطقه 1 وجود نخواهد داشت. البته به شرطی که آن رشته حتما پذیرش ناحیه ای داشته باشد.
استان: هر استان به تنهایی مورد سنجش قرار می گیرد و باز ممکن است یک استان اصلا منطقه 1 نداشته باشد که بتواند از طریق نوع پذیرش استانی، بچه های منطقه 1 را جذب کند.
حالا به مثال بپردازیم:
فرض کنید دانشگاهی در یک رشته خاص 100 نفر می گیرد. ابتدا 25 درصد را برای سهمیه ایثارگران و 5 درصد را برای سهمیه زیر 25 درصد جانبازی کم کنید (البته شرط این کم شدن این است که حتما فرد مورد نظر در سهمیه ایثارگران 70 درصد و در سهمیه جانبازان 75 درصد از نمره کل آخرین فرد مورد پذیرش را آورده باشد، در غیر اینصورت ابتدا یک سهم 5 درصدی به خانواده جانبازان با درصد جانبازی زیر 25 درصد و سپس این سهم به داوطلبان آزاد اختصاص می یابد). پس از کسر این 25 درصد و 5 درصد یعنی جمعاً 30 درصد، حالا 20 تا 40 درصد را نیز برای سایر افرادی که در بوم شما نیستند کم کنید. یعنی تا بدین جا از 100 نفر ابتدا 30 نفر کم شد و 70 نفر باقی ماند. حالا از این 70 نفر، بسته به نوع رشته باید 20 درصد یا 40 درصد یعنی 15 نفر و یا 30 نفر دیگر کم کنید. اگر رشته پرطرفدار باشد، باید 30 نفر و اگر رشته کم طرفدار باشد باید 15 نفر کم کنید. رشته های پرطرفدار عبارتند از:
گروه آزمایشی | عناوین رشته های پرطرفدار |
علوم ریاضی و فنی | مهندسی برق، عمران، مکانیک، کامپیوتر، صنایع و معماری |
علوم تجربی | پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی |
علوم انسانی | حقوق، روانشناسی و حسابداری |
فرض می کنیم رشته ای کم طرفدار باشد و 60 نفر باقیمانده را بررسی خواهیم کرد.
در پذیرش قطبی: این 60 نفر به نسبت تعداد داوطلبان در مناطق سه گانه توزیع می شوند. مثلا اگر داوطلبان منطقه 3 دو برابر سایر مناطق باشند، نصف این 60 نفر به بچه های منطقه 3 همان قطب خواهد رسید. این عامل باعث می شود تا تعدا قبولیهای یک قطب نسبت به کل کشور به استثنای آن قطب بیشتر شود. یعنی اگر رشته ای پذیرش قطبی دارد و یک دانشگاه و یا یک رشته خوب هم در آن قطب وجود دارد، شانس بچه های همان قطب بسیار بیشتر خواهد بود.
در پذیرش ناحیه ای: این نوع توزیع فقط به یک ناحیه اختصاص می یابد. در اینجا شانس برای استانهای همجوار بسیار بیشتر است.
در پذیرش استانی: عملا خود استان است که شانس بسیار زیادی را به داوطلبان می دهد.
هر دوره ای وابسته به نوع خود، پذیرش خاصی دارد. به جدول زیر توجه کنید:
سیستم انتخاب رشته کنکور سراسری 3گام به شدت به این نوع از پذیرش ها حساس بوده و تمامی احتمالات قبولی را بر مبنای کشور، قطب، ناحیه، استان و منطقه 1 و 2 و 3 دسته بندی کامل نموده است تا شما در سطوح مختلف احتمال قبولی خود را ارزیابی نمایید.
سهمیه 25 درصد ایثارگران
داشتن این سهمیه شرایط خاصی دارد که می توانید این شرایط را در مطلب سهمیه ها در کنکور سراسری مطالعه کنید. تعداد افرادی که در این سهمیه وجود دارند نسبت به سایر سهمیه ها بسیار کمتر می شود و در نتیجه شانس قبولی آنها در انتخاب رشته کنکور 1403 بسیار افزایش می یابد ولی باید حتما در نظر داشته باشید که این افراد باید 70 درصد تراز آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه آزاد را داشته باشند و در نتیجه اگر دارای این ظرایط نباشند به هیچ عنوان در ان کد رشته مورد برسی قرار نمی گیرند. پس قبولیدر این سهیه به همین راحتی هم نیست. نکته مهم بعدی این است که اگر 70 درصد نمره تراز اخرین فرد پذیرفته شده را هم بیاوند باز به تناسب رتبه خود در سهمیه خودشان با یکدیگر به رقابت می پردازند و در نتیجه هر قدر رتبه بهتری داشت باشید و درصدهای بهتری در رشته های بسیار پرطرفدار قبولی می شوید. البته ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که افراد موجود در این سهمیه قطعاً درصدهای بسیار پایینتری نسبت به دانش آموزان و داوطلبان سهمیه مناطق نیاز دارند. 25 درصد از ظرفیت هر کد رشته به این سهمیه تعلق دارد.
سهمیه 5 درصد ایثارگری
سهمیه 5 درصد ایثارگری از سال 96 وارد انتخاب رشته کنکور شد. شرایط دقیق آن را در مطلب سهمیه در کنکور سراسری برای شما شرح داده ایم. تفاوت آن با سهمیه 25 درصد ایثارگران در این است که اولاً شما 5 درصد از ظرفیت هر کد رشته را خواهید داشت و ثانیاً باید 75 درصد نمره تراز آخرین فرد پذیرفته شده را در سهمیه آزاد به دست آورده باشید. مهم ترین مزیت این سهمیه این است که اگر ظرفیت 25 درصد ایثارگران خالی بماند در مرحله اول به سهمیه 5 درصد ایثارگران تعلق خواهد داشت. نکته مهم این است که تعداد دارندگان این سهمیه بسیار زیاد است و حتی به اندازه پر جمعیت ترین سهمیه مناطق یعنی منطقه 2 می باشد. در نتیجه با ورود این سهمیه به کنکور، قبولی برای داوطلبان قدری در این شرایط برای دارندگان سهمیه های آزاد سخت تر خواهد شد.
سهمیه خانواده شهدا
خانواده شهدا (یعنی پدر، مادر و برادر و خواهر شهید) این 25 درصد را ندارند و تنها می توانند از تعداد کمتر داوطلب در دسته مربوط به خودشان بهره ببرند.
طریقه اختصاص ظرفیت پذیرش به خانواد شهدا بدین ترتیب است که بعد از کسرسهمیه 25 درصد و 5 درصد ایثارگران، اگر پذیرش کشوری باشد، ظرفیت باقیمانده بین منطقه 1 و 2 و 3 و خانواده شهدا توزیع می شود. حال فرض کنید که تعداد داوطلبان در منطقه 2، به عنوان مثال 10 برابر سهمیه خانواده شهدا باشد. در این حالت میزان قبولی منطقه 2 در آن رشته، 10 برابر خانواده شهدا خواهد بود. در واقع هر منطقه و سهمیه به نسبت تعداد کل شرکت کننده سهم کمتر یا بیشتری از پذیرش خواهد برد.
حال پذیرش را بومی در نظر بگیرم. از تعدا نفرات باقیمانده، اگر رشته پرطرفدار باشد، 40 درصد نیز باید کسر شود زیرا متعلق به داوطلبان آزاد و غیر بومی خواهد بود. از بین افراد باقیمانده، به نسبت تعداد شرکت کننده در مناطق و خانواده شهدا، ظرفیت توزیع می شود. اگر تعداد شرکت کنندگان منطقه 2، 10 برابر خانواده شهدا باشد بنابراین، سهم بچه های منطقه دو، 10 برابر سهم خانواده شهدا خواهد بود.
انتخاب رشته کنکور 1403 سهمیه مناطق محروم کنکور
انتخاب رشته کنکور 1403 برای سهمیه رزمندگان
انتخاب رشته کنکور 1403 دانشگاه های فرهنگیان و تربیت معلم
شهریه های دوره های تحصیلی سال 1403
یکی از مهم ترین سوالات و چالش های انتخاب رشته کنکور 1403، این است که شهریه دوره های مختلف تحصیلی در سال 1403 چقدر است. بالاتر بودن هزینه تحصیل و شهریه، باعث می شود تا برخی از دوره ها را فقط کسانی بتوانند انتخاب کنند که می توانند از پس پرداخت شهریه سنگین آنها برآیند. بنابراین، برخی از دوره ها عملاً برای کسانی قابل انتخاب خواهد بود که بتوانند شهریه را به نوعی تامین کنند.
شهریه نوبت دوم سال 1403 انتخاب رشته کنکور
شهریه نوبت دوم سال 1403 به نوع گروهی که در آن انتخاب رشته می کنید، بستگی دارد. دوره های نوبت دوم متعلق به دانشگاه های دولتی است و همه چیز آن شبیه دوره های روزانه است. فقط برای دوره های نوبت دم باید شهریه چرداخت کنید.
شهریه نوبت دوم کنکور 1403 برای گروه های علوم انسانی: حداقل 4500000 تومان و حداکثر 6،500،000 تومان به ازای هر ترم
شهریه نوبت دوم کنکور 1403 برای گروه های فنی و مهندسی، علوم پایه، هنر و کشاورزی: حداقل 6،250،000 تومان و حداکثر 8،800،000 تومان به ازای هر ترم
حداقل شهریه نوبت دوم انتخاب رشته کنکور 1403، مربوط به دانشگاه های درجه سه و چهار و حداکثر شهریه متعلق است به دانشگاه های معتبر تهران و شهرستان.
توجه داشته باشید که رشته های پزشکی و پیراپزشکی کنکور تجربی 1403، پذیرش نوبت دوم ندارند.
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل دانشگاه های سراسری 1403 انتخاب رشته کنکور
پردیس های خودگردان و واحدهای بین الملل دانشگاه های سراسری، گران ترین دوره های تحصیلی در سراسر کشور هستند. پردیس های خودگردان و واحدهای بین الملل در رشته های پزشکی و پیراپزشکی کنکور تجربی نیز پذیرش دارند.
حداقل شهریه پردیس های خودگردان و بین الملل، مربوط به دانشگاه های علوم پزشکی درجه سه و چهار با اعتبار پایین و حداکثر شهریه متعلق است به دانشگاه های علوم پزشکی سطح بالا و بسیار معتبر
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل 1403 رشته پزشکی: حداقل 26،000،000 تومان و حداکثر 32،000،000 تومان به ازای هر ترم
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل 1403 رشته دندان پزشکی: حداقل 28،000،000 تومان و حداکثر 34،000،000 تومان به ازای هر ترم
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل 1403 رشته داروسازی: حداقل 20،000،000 تومان و حداکثر 28،000،000 تومان به ازای هر ترم
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل 1403 رشته فیزیوتراپی: حداقل 18،000،000 تومان و حداکثر 23،000،000 تومان به ازای هر ترم
شهریه پردیس خودگردان و بین الملل 1403 رشته پیراپزشکی: حداقل 14،000،000 تومان و حداکثر 22،000،000 تومان به ازای هر ترم
رشته های پیراپزشکی شامل بینایی سنجی، تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی)، تکنولوژی پرتودرمانی (رادیوتراپی)، ساخت پروتزهای دندانی، شنوایی سنجی، علوم آزمایشگاهی، هوشبری، اتاق عمل، اعضای مصنوعی، گفتار درمانی، کار درمانی، پرستاری، مامایی، علوم تغذیه
شهریه پیام نور سال 1403 انتخاب رشته کنکور
شهریه پیام نور در سال 1403 ، همچنان پایین ترین سطح شهریه را در بین تمامی دوره ها و دانشگاه ها دارد. یکی از دلایلی که دانشگاه های پیام نور جزء انتخاب های ثابت رتبه های متوسط و نسبتاً بد است، ارزان بودن تحصیل در این دانشگاه هاست.
شهریه پیام نور 1403 گروه های علوم انسانی: حداقل 2،500،000 تومان و حداکثر 4،500،000 تومان
حداقل شهریه مخصوص گروه های علوم انسانی و حداکثر شهریه مربوط است به گروه های فنی و مهندسی، علوم پایه، هنر و کشاورزی.
توجه داشته باشید که دانشگاه های پیام نور در رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، فیزیوتراپی و پیراپزشکی پذیرشی ندارند.
شهریه دانشگاه های غیر انتفاعی 1403 انتخاب رشته کنکور
شهریه دانشگاه های غیرانتفاعی در سال 1403 تقریباً معادل دانشگاه های آزاد و نزدیک به دوره های نوبت دوم دانشگاه های سراسری است. دانشگاه های غیرانتفاعی نیز بسته به کیفیت و اعتبار دانشگاه غیرانتفاعی، شهریه های متفاوتی را برای گروه های علوم انسانی و فنی و مهندسی و ... دریافت می کنند.
شهریه دانشگاه های غیر انتفاعی 1403 برای گروه های علوم انسانی: حداقل 3،000،000 و حداکثر 5،300،000 تومان
شهریه دانشگاه های غیر انتفاعی 1403 برای گروه های غیر علوم انسانی: حداقل 3،200،000 و حداکثر 6،500،000 تومان
توجه داشته باشید که دانشگاه های غیر انتفاعی در رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، فیزیوتراپی و پیراپزشکی پذیرشی ندارند.
شهریه دوره های مجازی سال 1403 انتخاب رشته کنکور
دوره های مجازی دولتی یا همان مجازی دانشگاه های سراسر، شهریه ای بینابینی دارند. شهریه دوره های مجازی دولتی 1403 برای انتخاب رشته کنکور، بیشتر از دوره های نوبت دوم و کمتر از دوره های پردیس خودگردان و بین الملل هستند.
تقریباً طریقه شهریه بندی دوره های مجازی دولتی به نحوی است که بسته به نوع و کیفیت تحصیل و اعتبار دانشگاه، شهریه های بسیار متفاوتی دریافت می شود. در نهایت می توان گفتن معادل 60 الی 70 درصد دوره های پردیس خودگردان، شهریه دوره های مجازی محاسبه می شود. یعنی:
شهریه دوره های مجازی دولتی 1403 برای گروه های علوم انسانی: حداقل 7،500،000 تومان و حداکثر 12،000،000 تومان
شهریه دوره های مجازی دولتی 1403 برای گروه های فنی و مهندسی، علوم پایه، هنر و کشاورزی: حداقل 8،000،000 تومان و حداکثر 14،500،000 تومان
شهریه دانشگاه های آزاد سال 1403 انتخاب رشته کنکور
تقریباً معروف ترین نوع تحصیل همراه با شهریه متعلق است به دانشگاه آزاد. دانشگاه آزاد بنیانگذار تحصیل پولی در ایران است. بعد از دانشگاه های سراسری، دانشگاه های آزاد تنها دانشگاه هایی هستند که حق پذیرش در رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و پیراپزشکی کنکور تجربی را دارند.
شهریه دانشگاه آزاد 1403 رشته پزشکی: حداقل شهریه 35،000،000 تومان و حداکثر شهریه 46،000،00 تومان
شهریه دانشگاه آزاد 1403 رشته دندان پزشکی: حداقل شهریه 32،000،000 تومان و حداکثر شهریه 43،000،000 تومان
شهریه دانشگاه آزاد 1403 رشته داروسازی: حداقل شهریه 29،000،000 تومان و حداکثر شهریه 42،000،000 تومان
بیشتر بخوانید:
مقایسه نرم افزارهای انتخاب رشته کنکور تجربی، ریاضی، انسانی، هنر و زبانهای خارجی