برای ورود به نرم افزار انتخاب رشته کنکور 3گام روی لینک زیر کلیک کنید.
ماهیت تفاوت دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان
در کشور ما هر سال داوطلبان زیادی از طریق کنکور و انتخاب رشته کنکور سراسری در دانشگاه های مختلف پذیرفته می شوند. به صورت کلی در کشور ما دانشگاه های به دو دسته دانشگاه های سراسری (دولتی) و دانشگاه آزاد (غیر دولتی) تقسیم بندی می شود. دانشگاه های سراسری دوره های تحصیلی روزانه، شبانه یا نوبت دوم، دوره غیر انتفاعی، پردیس خودگردان و پیام نور را شامل می شوند که از این دوره ها، تعدادی به عنوان دوره های شهریه پرداز شناخته می شوند که عبارتند از دوره شبانه، پردیس های بین الملل یا پردیس خودگردان و دانشگاه پیام نور و غیر انتفاعی. پس دوره هایی از دانشگاه سراسری، شهریه پرداز محسوب می شوند.
اما دانشگاه آزاد هم از جمله دانشگاه های بزرگ کشور به شمار می آید که بیشتر برای فعال کردن بخش خصوص در امر آموزش به وجود آمد تا مسولیت آموزش فقط بر عهده آموزش عالی کشور نباشد. هر دو دسته دانشگاه های پیش گفته حائز شباهت ها و تفاوت هایی در نحوه تخصیص شهریه دانشگاه پیام نور و پردیس خودگردان، اعتبار مدرک، رشته های ارائه دهنده، امکانات آموزشی و ... هستند. در واقع آگاهی از این تفاوت ها می تواند به عنوان بخشی از اطلاعات ضروری در راهنمای انتخاب رشته کنکور داوطلبان نقشی مهم ایفا کند چون ممکن است داوطلبان از خودشان بپرسند که آیا اعتبار مدرک پردیس خودگردان بیشتر است یا دانشگاه آزاد؟ یا دانشگاه پردیس چیست؟ یا شهریه پردیس های خودگردان به چه صورت می باشند؟ یا آیا تحصیل در پردیس خودگردان به صرفته است یا دانشگاه پیام نور؟ لذا ما تلاش خواهیم اطلاعات کاملی را متناسب با مفاد و محتویات دفترچه انتخاب رشته کنکور در اختیار داوطلبان قرار دهیم تا بتوانند با استفاده از این اطلاعات و همچنین بهره گیری از مشاوره تخصصی انتخاب رشته موسسه 3گام و نرم افزار انتخاب رشته کنکور شانس قبولی خودشان را در رشته ها و دانشگاه های مختلف بسنجند.
در ادامه به تفاوت های این دو دانشگاه با هم می پردازیم تا داوطلبان بتوانند با دید بازتری در هنگام انتخاب رشته، آن ها را انتخاب کنند.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – میزان شهریه
دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان هر دو جزو دانشگاه های شهریه پرداز کشور هستند که داوطلبان به شرط پرداخت شهریه مشخص شده برای رشته مورد نظر می توانند در آن ها به تحصیل بپردازند. اما تفاوت در میزان شهریه یکی از تفاوت های اساسی این دو دانشگاه محسوب می شوند چرا که شهریه پردیس خودگردان در رشته های پر طرفدار و پر رقابتی مانند پزشکی، داروسازی و داندانپزشکی به اندازه دو برابر شهریه دانشگاه آزاد در این رشته ها می باشد. مثلا اگر شهریه دانشگاه آزاد در رشته پزشکی برای یک ترم تحصیلی در ظرفیت عادی، ده میلیون تومان باشد در دانشگاه پردیس خودگردان معادل بیست میلیون تومان خواهد بود که در پردیس هایی مانند پردیس خودگردان کیش میزان آن می تواند بیست و پنج میلیون تومان باشد. البته شایان ذکر است که دانشگاه های آزاد علاوه بر ظرفیت عادی دارای پذیرش دانشجو در ظرفیت مازاد نیز هستند که میزان شهریه ظرفیت مازاد این دانشگاه تقریبا با شهریه پردیس خودگردان یا بین الملل برابری می کند.
از آنجا که بحث شهریه های دانشگاه می تواند برای بسیاری از داوطلبان مهم باشد و در بعضی مواقع ممکن است بازدارنده از تحصیل باشد لذا داوطلبان می بایست در مورد شهریه های هر دانشگاه به ویژه در زمان انتخاب رشته اطلاعات مفصلی داشته باشند.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – میزان پذیرش رشته های بدون کنکور
در سال های اخیر اکثر دانشگاه ها اعم از سراسری و آزاد اقدام به پذیرش دانشج از طریق رشته های بدون کنکور کرده اند و حتی دانشگاه های روزانه نیز به این امر روی آورده اند. اما تفاوت در تعداد و تنوع رشته ها در دانشگاه های مختلف با یکدیگر فرق دارند لذا میزان پذیرش رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد نسبت به سایر دانشگاه دارای بیشترین تعداد و بیشترین تنوع در گروه های آزمایشی می باشد. در گروه علوم انسانی رشته هایی مانند مدیریت مالی، اقتصاد، حقوق، مدیریت بازرگانی و ... در گروه آزمایشی تجربی رشته هایی مانند دامپزشکی، علوم آزمایشگاهیف پزشکی، شیمی محض و ... را ارائه می دهد و در گروه آزمایشی ریاضی فیزیک رشته هایی نظیر مهندسی کامپیوتر، مهندسی برقف مهندسی مکانیک، علوم مهندسی و ... را رائه می دهد. به همین خاطر شاید پذیرش در رشته های مختلف دانشگاه ازاد برای بسیاری از داوطلبان خواستنی و مهم باشد.
ولی در دانشگاه پردیس خودگردان یا پردیس بین الملل، تنوع رشته ها بسیار کم است به صورتی که در گروه آزمایشی تجربی تنها دو رشته مهندسی فضای سبز و علوم و مهندسی صنایع غذایی (کشاورزی) را ارائه می دهد.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – نحوه انتخاب رشته
همانطور که در مطالب بالا ذکر شد دانشگاه پردیس خودگردان جزو دانشگاه های سراسری محسوب می شود و لذا فرآیند انتخاب رشته آن با فرایند انتخاب رشته دانشگاه آزاد متفاوت است. تفاوت ها از این نظر می باشد که علاقه مندان به قبولی در دانشگاه پردیس خودگردان می بایست فرایند انتخاب رشته خود را به همراه سایر دانشگاه های سراسری در سایت سازمان سنجش انجام دهند و لیست رشته های مورد نیاز پردیس خودگردان نیز از طریق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری در دسترس داوطلبان کنکور قرار می گیرد.
علاوه بر این در انتخاب رشته دانشگاه پردیس خودگردان، داوطلبان مجاز هستند که حداکثر 150 کد رشته را انتخاب کنند این این کدرشته محل ها را می توانند از میان دانشگاه های روزانه، شبانه، پردیس بین الملل، پیام نور، غیر انتفاعی، دوره های مجازی و غیره گزینش کنند که ترتیب و تعداد انتخاب ها بر عهده خود داوطلبان می باشد.
اما انتخاب رشته برای دانشگاه آزاد از سایر دانشگاه ها مجزا می باشد و باید به سایت azmoon.org مراجعه نمایند. علاوه بر این انتخاب رشته در دانشگاه ازاد با هزینه همراه بوده و داوطلبان باید با خرید کارت اعتباری آن را انجام دهند. همچنین داوطلبان باید دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد را از سایت ذکر شده در بالا دانلود کنند و با بررسی رشته ها و ظرفیت های اعلام شده به انتخاب رشته بپردازند.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – اعتبار مدرک
به احتمال زیاد برای بسیاری از داوطلبانی که بین انتخاب دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان شک دارند، اعتبار مدرک تحصیلی یک عامل متمایز کننده و مهم می باشد و با این موضوع فکر خواهند کرد که اعتبار کدام مدرک دانشگاهی برای تحصیل در خارج از کشور و یا ورود به بازار کار، تاثیرگذار خواهد بود.
اگر داوطلبان بخواهند در رشته های پزشکی و پیراپزشکی این دو دانشگاه به تحصیل بپردازند مطمئن باشند که بلافاصله بعد از فارغ التحصیل شدن و گذراندن دوره کارآموزی می توانند بدون نگرانی وارد بازار کار و استخدامی ها بشوند و مشکلی پیش نخواهد آمد.
اما برای ورود با بازار کار سایر رشته ها نظیر رشته های انسانی و ریاضی، داوطلبان با میزان مهارتی که در آن رشته کسب کرده اند جذب بازار کار می شوند چرا که مدرک تحصیلی از همه دانشگاه برای ورود به بازار کار قابل قبول است ولی توجه به مهارت هایی که شخص دارد می تواند تنها عامل تفاوت با سایر داوطلبان در این رشته ها باشد.
اما اعتبار مدرک دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان با ملاک های متعددی سنجیده می شود که در ادامه به تعدادی از این معیارها پرداخته می شود:
- اعضای هیات علمی: یکی از اصلی ترین و مهم ترین ملاک ها برای سنجش اعتبار مدرک یک دانشگاهف اساتید آن هستند. مدرک تحصیلی اساتید، درجه استادی و تعداد اعضای علمی در تعیین اعتبار یک دانشگاه نقش اساسی دارند. برای نمونه هر چقدر تعداد استادهای دارای مدرک دکتری و درجه استادی تمام در یک دانشگاه بیشتر باشد لذا اعتبار آن دانشگاه بیشتر خواهد بود. علاوه بر این، تعداد ترجمه ها و تالیف ها، طرح های پژوهشی و مقالات علمی نیز بر این اعتبار خواهد افزود.
- داشتن امکانات و تجهیزات: یکی دیگر از مهم ترین معیارها در سنجش اعتبار یک دانشگاه، تجهیزات آموزشی آن می باشد. برای مثال وجود مراکز تحقیقاتی معتبر، کتابخانه ها و آزمایشگاه های مجهز از جمله مسائلی هستند که در این مورد بررسی می شوند.
در حقیقت دوره های روزانه و شبانه دانشگاه های سراسری جزو معتبرترین دوره ها در کشور ما هستند ولی دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان هم بعد از آن ها تقریبا دارای اعتبار مدرک برابر هستند. البته دانشگاه های آزاد و پردیس های خودگردانی که در شهرهای بزرگ و مهم قرار دارند از اعتبار مدرک بیشتری نسبت به سایر شهرها در کشور برخوردار هستند. لذا اعتبار مدرک این دانشگاه ها در خارج از کشور هم به آن دانشگاه و قوانین آن کشور بستگی دارد و فراموش نکنید برای تحصیل در خارج از کشور مهم ترین عامل داشتن رزومه علمی قوی می باشد که حتی می تواند اعتبار کم مدرک را پوشش دهد.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – تفاوت در رتبه های قبولی
هم دانشگاه آزاد و هم دانشگاه پردیس خودگردان دارای مکانیزم مخصوص به خود در پذیرش رتبه های قبولی هستند لذا داوطلبان می بایست برای مقایسه بهتر رتبه قبولی دانشگاه پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد، دقیقا مشخص کنند که خواستار پذیرش در کدام دانشگاه هستند برای مثال دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران نسبت به تعدادی از واحدهای روزانه و پردیس های خودگردان، رتبه های بهتری را پذیرش می کند. یا برای پذیرش در دانشگاه پردیس کیش، شرایط قبولی سخت تری نسبت به سایر پردیس های بین الملل وجود دارد. به همین خاطر داوطلبان به هنگام انتخاب رشته باید دقیقا مشخص کنند چه رشته ای را در چه دانشگاهی و در چه شهری می خواهند چرا که قبولی در هر یک از آن ها می تواند متمایز و حتی سر در گم کننده باشد.
تفاوت دانشگاه آزاد با پردیس خودگردان – تفاوت در داشتن مصاحبه ورودی
دانشگاه پردیس خودگردان دارای مصاحبه در سطح نسبتا بالایی هستند و برخورداری از سطح خوب زبان، یکی از شرایط پذیرش در تعدادی از آن ها می باشد و به همین دلیل شاید تعداد زیادی از داوطلبان از ورود به آن جا می ماندند. در حال حاضر بیشتر دانشگاه های پردیس بین الملل مرحله مصاحبه را حذف کرده اند به طوری که تنها پردیس دانشگاه صنعتی امیر کبیر و پردیس دانشگاه صنعتی شریف، هم اکنون دارای مرحله مصاحبه هستند. البته دانشگاه اازد هم در تعدادی از رشته ها و بسته به ظرفیت عادی و مازاد مرحله مصاحبه را برگزار می کند. سطح مصاحبه این دو دانشگاه از نظر نوع سختگیری می تواند متفاوت باشد. وجود مرحله مصاحبه، ورود داوطلبان به این دانشگاه ها را سخت تر می کند و همین امر باعث افزایش اعتبار مدرک تحصیلی آن ها نیز می گردد.