
تکمیل ظرفیت ارشد
تکمیل ظرفیت ارشد یکی از مراحل مهم برای بسیاری از داوطلبان مجاز شده و پذیرفته شده در کنکور ارشد می باشد که به منظور پر شدن و تکمیل شدن صندلی های خالی دانشگاه صورت می پذیرد و البته تکمیل ظرفیت فقط برای تکمیل صندلی های خالی دانشگاه نبوده بلکه برای داوطلبانی که در انتخاب رشته ارشد خود موفق نبوده اند نیز یک فرصت دوباره برای آزمودن شانس قبولی شان است.
در راستای این اهداف هر سال سازمان سنجش با انتشار دفترچه انتخاب رشته ارشد، ظرفیت های پذیرش دانشگاه های سراسری را تعیین می کند و امکان انتخاب رشته محل های روزانه، نوبت دوم، غیر انتفاعی و پردیس خودگردان را در دسترس داوطلبان کنکور ارشد قرار می دهد.
در این میان ممکن است تعدادی از داوطلبان از رشته انتخابی یا دانشگاه خود راضی نبوده در نتیجه باعث می شود ظرفیت اختصاصی آن رشته در آن دانشگاه کاهش یابد که تکمیل ظرفیت می تواند پاسخی به این کمبود ظرفیت باشد. سازمان سنجش نیز با منتشر نمودن دفترچه انتخاب رشته تکمیل ظرفیت مقطع ارشد، ظرفیت های خالی دانشگاه ها را اعلام می کند و امکان انتخاب 20 کد رشته محل را برای داوطلبان کنکور ارشد فراهم می آورد.
زمان ثبت نام و شرکت در تکمیل ظرفیت ارشد
مرحله تکمیل ظرفیت کارشناسی ارشد حدود سه هفته الی یک ماه پس از اعلام نتایج نهایی کنکور ارشد برکزار می گردد و امکان پذیرش دانشجویان در نیمسال اول تحصیلی را مهیا می سازد. در حقیقت اشتغال به تحصیل پذیرفته شدگان مرحله تکمیل ظرفیت به امکانات، نظر دانشگاه و موسسات محل قبولی وابسته است لذا این داوطلبان یا در نیمسال اول (مهر ماه) و یا نیمسال دوم (بهمن ماه) وارد دانشگاه های مورد نظر خواهند شد.
در سال گذشته بازه زمانی مرحله تکمیل ظرفیت کارشناسی ارشد در ابان ماه بود که برای تکمیل ظرفیت ارشد امسال فعلا خبری منتشر نگردیده است.
نحوه ثبت نام و شرکت در تکمیل ظرفیت ارشد
بر طبق برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت ارشد در سال های گذشته، نحوه شرکت در آن به صورت اینترنتی خواهد بود. لذا داوطلبان برای شرکت در تکمیل ظرفیت ارشد می بایست در بازه زمانی مشخص شده به سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org مراجعه کرده و با دانلود دفترچه تکمیل ظرفیت ارشد، کد رشته های مورد علاقه خود را در فرم اینترنتی وارد کنند. لازم به ذکر است که شرکت در این مرحله هیچ گونه هزینه ای ندارد و داوطلبان می توانند علاقه خود را به صورت رایگان اعلام نمایند.
نکات مهم در تکمیل ظرفیت ارشد
داوطلبانی که متقاضی شرکت در تکمیل ظرفیت ارشد هستند باید نکاتی را مدر نظر قرار دهند که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته می شود:
- معیار مهم و اصلی برای شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت ارشد، حضور داشتن در جلسه برگزاری کنکور کارشناسی ارشد می باشد.
- داوطلبانی که اسامی آن ها در لیست پذیرفته شدگان نهایی کد رشته محل های تحصیلی بورسیه و یا دارای شرایط خاص، قرار می گیرد؛ حق انتخاب رشته محل های ارائه شده در مرحله تکمیل ظرفیت را نخواهند داشت.
- داوطلبانی که جزو پذیرفته شدگان مرحله اعلام نتایج تکمیل ظرفیت ارشد اعلام می شوند، قبولی قبلی آن ها لغو می شود و می بایست برای ادامه تحصیل به محل قبولی جدید مراجعه کنند.
- نیمسال پذیرش دانشجویان در هریک از کد رشته محل های مندرج در اطلاعیه تکمیل ظرفیت بسته به امکانات، دانشگاه و نوع موسسه محل قبولی، در اولین نیمسال تحصیلی ممکن خواهد بود.
- نمره کل داوطلبان حاضر در جلسه کنکور کارشناسی ارشد باید بالاتر از نمره صفر در هر کد ضریب باشد.
- در آن دسته از کد رشته های امتحانی که ظرفیت اعلام شده آن بیش از یک محل تحصیل باشد، داوطلبان می توانند نسبت به انتخاب حداکثر بیست کد رشته محل که مرتبط با مجموعه امتحانی آن ها می باشد اقدام کنند.
- گزینش نهایی در هر کدام از کد رشته محل ها بر طبق شرایط و ضوابط ذکر شده در دفترچه کنکور کارشناسی ارشد 1 و 2 صورت خواهد گرفت.
در ادامه به تشریح شرایط عمومی و اختصاصی لازم برای ثبت نام در تکمیل ظرفیت ارشد می پردازیم که بر گرفته از دفترچه تکمیل ظرفیت کارشناسی ارشد می باشد.
شرایط عمومی برای شرکت در تکمیل ظرفیت اشد
برای شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت داوطلبان می بایست از لحاظ عمومی تعدادی از شرایط را دارا باشند که این شرایط به شرح زیر می باشند:
- اعتقاد به دین اسلام یا یکی از دین های ذکر شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- انجام و اجرای احکام عملی اسلام
- عدم وابستگی و عضویت در سازمان های ضد نظام مانند ساواک، اعقاب، فرماسونری و ...
- عدم احراز دشمنی نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران
- نداشتن سابقه فساد اخلاقی
- عدم اشتهار به انجام اعمال خلاف شئون شغلی و تحصیلی در طول تحصیل یا اشتغال
شرایط اختصاصی برای شرکت در تکمیل ظرفیت ارشد
- داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد (فوق لیسانس یا دکتری حرفه ای) یا اشتغال به تحصیل در سال آخر مقطع کارشناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد.
- داوطلبانی که در دوره روزانه دانشگاه های کارشناسی ارشد سراسری سال 99 پذیرفته شده اند، اگر ثبت نام نکنند و حتی انصراف دهند، مجاز به ثبت نام و شرکت در این دوره نخواهند بود.
- دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های شهریه پرداز و غیر روزانه مقطع کارشناسی ارشد اعم از نوبت دوم (شبانه)، مجازی و پردیس خودگردان دانشـگاه ها، دانشـگاه پیـام نور، دانشـگاه ها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی و دانشگاه آزاد اسلامی در صورت نداشتن منع نظام وظیفه می توانند بدون انصراف از دانشگاه محل تحصیل، در این مرحله ثبت نام و شرکت کنند اما پس از قبولی بایستی از رشته قبلی انصراف دهند.
- داوطلبانی که در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 شرکت کرده و پذیرفته شده اند نیز می توانند در این دوره ثبت نام نمایند اما بدیهی است در صورت قبولی جدید، رشته و دانشگاه قبلی لغو می گردد.
- همه فارغ التحصیلانی که مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری خود را به پایان رسانده اند و از نظر نظام وظیفه منعی ندارند، در صـورت تمایـل بـه شرکت مجدد در این مرحله از پذیرش، لازم است نسبت به تکمیل تقاضانامه بر اساس مقطع کارشناسی اقدام نمایند.
- امکان انتخاب رشته و ثبت نام صرفا در یکی از کد رشته های امتحانی گروه علوم انسانی برای فضلا و طلاب حوزه های علمیه (که دارای مدرک سطح 2 بوده و یا تا تاریخ 31 شهریور ماه 99 فارغ التحصیل می شوند)
- دانش آموختگان مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته با حداقل معدل 12
- تمامی فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری (در صورت نداشتن منع از نظر نظام وظیفه) چنانچه علاقه مند به شرکت مجدد در این مرحله از پذیرش باشند، باید فرم تقاضانامه خود را بر اساس اطلاعات مقطع کارشناسی تکمیل نمایند.
- دانش آموختگان یا دانشجویان رشته های گروه پزشکی می بایست وضعیت خود را از لحاظ طرح تعهد به وزارت بهداشت مشخص کرده و منعی برای ثبت نام و پذیرش در این مرحله نداشته باشند. در غیر این صورت عهده دار مسئولیت و عواقب آن خواهند بود.
- متقاضیانی که فارغ التحصیل و یا دانشجوی رشته های دبیری هستند، می بایست قبل از ثبت نام نسبت به اخذ موافقت نامه کتبی و بدون قید و شرط وزارت آموزش و پرورش مبنی بر ادامه تحصیل اقدام نموده و آن را نزد خود نگه دارند.
- شاغلین در وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادهای دولتی باید قبل از نام نویسی موافقت کتبی محل کار خود را با موضوع ادامه تحصیل دریافت کرده و نگهداری کنند.
- ارائه تعهد برابر طول مدت تحصیل دوره کارشناسی ارشد در هنگام ثبت نام توسط داوطلبان پذیرفته شده در دوره روزانه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی
- پذیرفته شدگان شاغل در وزارتخانه، سازمان ها و نهادهای دولتی موظف به سپردن تعهد برابر طول مدت تحصیل دوره کارشناسی ارشد مبنی بر اشتغال و خدمت در سازمان های مذکور در هنگام ثبت نام می باشند.
- سپردن تضمین به صندوق های رفاه دانشجویان جهت انجام تعهد پس از پایان مقطع تحصیلی جدید، برای بهره مندان از تسهیلات صندوق های مذکور