تغییر رشته با کارنامه سبز

انتخاب رشته کنکور سراسری همواره یکی از دغدغه‌های اصلی داوطلبان کنکور است که در بعضی موارد داوطلبان از انتخاب رشته خود پشیمان شده و احساس رضایت ندارند. معمولا یک هفته پس از مشخص‌شدن نتایج نهایی کنکور سراسری، کارنامه‌ای تحت عنوان کارنامه نهایی یا کارنامه سبز در سایت سنجش در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. با بررسی کارنامه سبز که شامل جدول تمام اولویت‌های انتخاب رشته داوطلب است، می‌توان فهمید که در کدام اولویت‌های پایین‌تر خود شرایط قبولی داشته است و اگر آن‌ها را بالاتر از اولویت رشته قبولی فعلی خود انتخاب می‌کرد در آن کد رشته محل پذیرفته می‌شد. مهم‌ترین کاربرد کارنامه سبز آن است که داوطلبان در صورت داشتن شرایط، می‌توانند نسبت به تغییر رشته و یا دانشگاه خود اقدام نمایند که در این مقاله به بررسی کامل این موضوع پرداخته می‌شود. در نتیجه اگر شما نیز به دنبال پاسخ سؤالاتی نظیر چطور با کارنامه سبز انتقالی بگیرم؟ و یا چطور با کارنامه سبز تغییر رشته بدم؟ حتماً این مقاله را مطالعه نمایید.

زمان تغییر رشته با کارنامه سبز

معمولاً یک هفته پس از مشخص‌شدن نتایج نهایی کنکور سراسری، کارنامه سبز یا کارنامه نهایی در سایت سنجش و در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. برای آگاهی از چگونگی دریافت کارنامه سبز می‌توانید تحلیل کارنامه سبز کنکور سراسری را مطالعه نمایید. سپس داوطلبان کنکور تا پیش از آغاز ترم دوم دانشگاه‌ها (بهمن) فرصت دارند تا با استفاده از کارنامه سبز و مراجعه به دانشگاه مقصد نسبت به تغییر رشته و یا انتقالی اقدام نمایند.

اطلاع از فرصت باقیمانده برای تغییر رشته با کارنامه سبز و انتخاب سریع‌ترین و بهترین راه امری حیاتی در این زمینه است، لذا شما داوطلبان محترم می‌توانید برای بررسی شرایط خود و دریافت راهنمایی در خصوص چگونگی استفاده از فرصت باقیمانده جهت تغییر رشته با کارنامه سبز با کارشناسان تخصصی مؤسسه 3گام ارتباط برقرار نمایید تا از بهترین و سریع‌ترین راه‌حل متناسب با شرایط شما جهت تغییر رشته با کارنامه سبز بهره‌مند شوید.

شرایط تغییر رشته با کارنامه سبز

در بعضی موارد داوطلبان پس از مشخص‌شدن نتایج نهایی کنکور از رشته و یا دانشگاه قبولی خود رضایت نداشته و به دنبال راه حلی برای تغییر آن هستند. داوطلبانی که قصد تغییر رشته با کارنامه سبز و یا کارنامه نهایی را دارند، پیش از هر چیز می‌بایست از شرایط تغییر رشته با کارنامه سبز یا کارنامه محرمانه اطلاع یابند. بدین منظور می‌بایست به بررسی و تحلیل کارنامه سبز پرداخت و رتبه قبولی خود در هر کد رشته محل را با ستون آخرین رتبه قبولی در آن رشته محل مقایسه کرد. رشته محل‌هایی که در آن‌ها رتبه قبولی فرد مساوی و یا کوچک‌تر از رتبه آخرین فرد قبولی در آن کد است به این معناست که داوطلب در آن کد رشته محل حدنصاب قبولی را کسب کرده است و می‌توانید برای تغییر رشته و یا انتقالی با کارنامه سبز در آن کد رشته اقدام نماید. همچنین داوطلبان می‌بایست پیش از اقدام برای تغییر رشته تمامی شرایط موردنظر در انتخاب رشته را نیز در نظر بگیرند، همانند شرایط تحصیلی رشته، آینده شغلی، شرایط مهاجرت و ... .

داوطلبان لازم است بادقت به بررسی کارنامه سبز خود پرداخته و با تحلیل ستون و جداول کارنامه سبز رشته‌هایی را که در آن دارای شرایط قبولی هستند را مشخص نمایند تا سپس برای تغییر رشته و یا انتقالی از طریق کارنامه سبز اقدام نمایند. برای آگاهی از نحوه تحلیل کارنامه سبز می‌توانید مقاله تحلیل کارنامه سبز کنکور سراسری را مطالعه نمایید. همچنین برای بهره‌مندی از مشاوره تخصصی در زمینه کارنامه سبز و تحلیل اصولی و شخصی کارنامه سبز خود می‌توانید با کارشناسان و مشاوران تخصصی مؤسسه 3گام ارتباط برقرار نمایید.

مراحل تغییر رشته با کارنامه سبز

برای تغییر رشته از طریق کارنامه سبز و یا کارنامه محرمانه داوطلبان علاوه بر دارابودن شرایط گفته شده در بالا، می‌توانند از دو طریق مراحل را طی کنند که در ادامه به آن می‌پردازیم:

·        تغییر رشته از طریق سیستم بررسی اشتباه سایت سنجش

اولین و راحت‌ترین راه برای تغییر رشته با استفاده از کارنامه سبز، مراجعه به سایت سنجش و استفاده از سیستم بررسی اشتباه در انتخاب رشته است. برای این کار می‌بایست حداکثر یا یک یا دو هفته پس از اعلام کارنامه نهایی یا کارنامه سبز (طبق زمان‌بندی اعلام شده از سوی سازمان سنجش) به سایت سنجش مراجعه نموده و با ورود به قسمت سیستم پاسخگویی نسبت به درخواست تغییر اولویت‌بندی در انتخاب رشته بر اساس کارنامه سبز اقدام نمایند. لازم به ذکر است در حال حاضر این امکان از سوی سازمان سنجش دیگر وجود ندارد و سازمان سنجش تمام مسئولیت تغییر رشته و انتقالی بر اساس کارنامه سبز را به عهده دانشگاه مبدأ و مقصد گذاشته است.

·        حضور در دانشگاه مقصد برای گرفتن انتقالی

در حال حاضر، تنها راه برای تغییر رشته از طریق کارنامه سبز و یا انتقالی از طریق کارنامه نهایی استفاده از روش حضوری است. در این روش داوطلبان می‌بایست با دردست‌داشتن مدارک و کارنامه سبز خود به دانشگاه مقصد مراجعه نموده (کد رشته محلی که بر اساس کارنامه سبز، اگر آن را اولویت بالاتر از انتخاب فعلی خود وارد می‌کردند در آن پذیرفته می‌شدند) و نسبت به ثبت درخواست جهت تغییر رشته و یا انتقالی اقدام نمایند. در این روش ممکن است چندین حالت برای داوطلبان رخ دهد که به تفضیل در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

o       نوع یک: داوطلب در دوره روزانه قبول شده است؛ ولی از قبولی خود رضایت نداشته و به دنبال تغییر رشته و یا دانشگاه خود است. در این مورد بهتر است داوطلبان ابتدا در رشته فعلی خود ثبت‌نام کرده تا ضمن حفظ قبولی خود، سپس به دانشگاه مقصد مراجعه نموده و با ارائه کارنامه سبز درخواست تغییر رشته و یا انتقالی خود را ثبت نمایند. (در این روش اگر چنانچه دانشگاه مقصد با درخواست داوطلب موافقت نکرد، داوطلب قبولی خود را حفظ کرده است، ولی اگر داوطلب در رشته فعلی خود که روزانه است ثبت‌نام نکند و دانشگاه مقصد نیز درخواست وی را مورد پذیرش قرار ندهد از کنکور سال بعد محروم خواهد شد.)

لازم به ذکر است معمولاً دانشگاه‌ها باتوجه‌به ظرفیت خود با درخواست داوطلبان موافقت می‌کنند و داوطلبان می‌توانند از ترم دوم (بهمن‌ماه) به دانشگاه مقصد مراجعه نموده و تحصیل خود را آغاز نمایند.

همچنین معمولاً دانشگاه‌ها در روزهای آغازین ثبت‌نام به درخواست‌های تغییر رشته و یا انتقالی با کارنامه سبز جوابی نمی‌دهند (به دلیل مشغله زیاد در حین ثبت‌نام سایر داوطلبان) در نتیجه بهتر است در حین تحصیل در ترم یک‌رشته فعلی خود به دانشگاه مقصد مراجعه و کارهای تغییر رشته و یا انتقالی را پیگیری نمایید.

همچنین پس از پذیرش در دانشگاه مقصد و در ترم دوم، می‌توانید واحدهای عمومی گذرانده شده در ترم یک دانشگاه و رشته قبلی را تطبیق دهید.

o       نوع دوم: داوطلبان یکه در رشته‌های غیر روزانه پذیرفته شده‌اند و هیچ علاقه‌ای به ثبت‌نام در رشته فعلی خود نداشته و به دنبال تغییر رشته و یا انتقالی هستند. بهتر ایست این داوطلبان مطالعه برای کنکور سال بعد را با برنامه‌ریزی دقیق و اصولی آغاز نموده و در حین تحصیل در پاییز به دانشگاه مقصد مراجعه نموده و نسبت به ثبت درخواست تغییر رشته و یا انتقالی خود اقدام نمایند. در این صورت اگر دانشگاه مقصد با درخواست آن‌ها موافقت نکند (غالباً موافقت می‌شود در صورت وجود ظرفیت) داوطلبان نه‌تنها فرصت مطالعه خود را از دست نداده‌اند؛ بلکه برای کنکور سال بعد آماده‌تر شده‌اند.

 

به‌طورکلی در روش مراجعه حضوری به دانشگاه برای تغییر رشته و یا انتقالی از طریق کارنامه سبز مراحل زیر باید طی شوند:

·        مراجعه به دانشگاه مقصد جهت ارائه مدارک قبولی

·        دانشگاه مقصد با پذیرش موافقت نماید

·        دانشگاه مبدأ با جابه‌جایی موافقت نماید

·        شروع تحصیل در رشته و دانشگاه مقصد (معمولاً از ترم بهمن)

 

همان‌طور که گفته شد برای تغییر رشته از طریق کارنامه سبز در مرحله اول نیاز به‌دقت کافی در تعیین بهترین انتخاب در اولویت‌بندی کارنامه سبز است و سپس باتوجه‌به رشته قبولی فعلی می‌بایست روش مناسب خود را برای تغییر رشته و یا انتقالی از طریق کارنامه سبز انتخاب نمود؛ لذا داوطلبان جهت بررسی دقیق‌تر شرایط قبولی و کارنامه سبز خود می‌توانند با مشاوران و کارشناسان تخصصی مؤسسه 3گام ارتباط برقرار نموده تا از بهترین راه‌حل متناسب با شرایط خود جهت تغییر رشته و یا انتقالی از طریق کارنامه سبز اقدام نمایند.

جمع‌بندی تغییر رشته با کارنامه سبز

تغییر رشته و یا انتقالی از طریق کارنامه سبز دغدغه اصلی داوطلبانی است که از رشته و یا دانشگاه پذیرفته خود رضایت کافی را ندارند. در این شرایط داوطلبان می‌توانند با مراجعه به سایت سنجش و دریافت کارنامه نهایی و یا کارنامه سبز خود، نسبت به تحلیل و مشخص‌کردن کد رشته محل‌هایی که در آن‌ها حدنصاب رتبه قبولی را کسب کرده‌اند اقدام نمایند. همچنین داوطلبان کنکور می‌بایست پیش از اقدام برای تغییر رشته و یا انتقالی تمامی شرایط را در این باره در نظر گرفته و به بررسی تخصصی در مورد شرایط تحصیلی رشته‌ها، آینده شغلی آنها، فاصله دانشگاه مقصد تا محل سکونت، شرایط زندگی در شهر دانشگاه مقصد و نکات دیگری که همگی در انتخاب بهترین کد رشته محل باتوجه‌به شرایط داوطلب کمک‌کننده است بپردازند؛ لذا داوطلبان می‌توانند با برقراری ارتباط با مشاوران تخصصی 3گام، از مشاوره تخصصی و شخصی‌سازی شده با شرایط کارنامه خود بهره‌مند شده و بتوانند بهترین تصمیم را در باره تغییر رشته با کارنامه سبز اتخاذ نمایند.