رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری کدام است؟
همانطور که می دانید بعد از اعلام نتایج اصلی کنکور سراسری، زمان آن رسیده است که دانش آموزان انتخاب رشته کنکور سراسری خود را انجام دهند.
مهم ترین فاکتور در انتخاب رشته هر دانش آموزی آشنایی با کارنامه کنکور سراسری است.تنها ملاک اصلی در انتخاب رشته کارنامه کنکور شما است که در این مطلب به توضیحات بخش های مهم کارنامه کنکور سراسری می پردازیم. برای انجام انتخاب رشته شما باید بتوانید رتبه اصلی خود را به درستی از کارنامه کنکور سراسری استخراج کنید.
در کارنامه کنکور سراسری چندین رتبه نوشته شده است که وضعیت شما درهر رتبه متفاوت با رتبه ی دیگر است که این موضوع بسیاری از دانش آموزان را گیج کرده که کدام رتبه، رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری است! کارنامه ی کنکور سراسری کلیه داوطلبان گروه های آزمایشی تجربی، انسانی، ریاضی، هنر و زبان های خارجی تا حدودی شبیه به یکدیگر شبیه است.
قسمت های اصلی کارنامه کنکور سراسری
هر کارنامه کنکور سراسری از ۳ قسمت اصلی تشکیل می شود.
۱- اطلاعات ثبت نامی و آزمونی
۲- وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف
۳- وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب و نمرات خام دروس امتحانی و رتبه کل در سهمیه
که مهم ترین و اصلی ترین بخش، بخش سوم می باشد که به بررسی کامل آن می پردازیم.
در قسمت وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب در هر زیر گروه، گروه آزمایشی جدولی با ۶ ردیف و ۵ ستون اصلی وجود دارد.
آنچه در این جدول و در ۶ ردیف می بینید به ترتیب:
۱- میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم
۲- میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی
۳- رتبه در سهمیه
۴- رتبه کشوری (بدون سهمیه )
۵- نمره (تراز) کل نهایی
۶- تاثیر مثبت سوابق تحصیلی
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم: تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم حداکثر ۳۰ درصد و حداقل ۰ درصد است و با توجه به اینکه با چه دیپلمی در کنکور چه رشته ای شرکت کرده اید ممکن است میزان تاثیر متفاوتی داشته باشد همچنین تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در هر زیرگروه متفاوت است.
میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی: تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی نیز حداکثر ۵ درصد و حداقل ۰ درصد است و مانند سوابق تحصیلی دیپلم به دو عامل سال اخذ دیپلم و تناسب آن با گروه آزمایشی کنکور و زیرگروه آن ارتباط دارد.
رتبه در سهیمه: مهم ترین بخش در بین ۶ ردیف، رتبه در سهمیه می باشد. حال باید بگوییم سهیمه چیست؟ هر فردی در کنکور در سهمیه ای قرار دارد و رتبه اصلی شما در این سهمیه سنجیده می شود.
چرا رتبه در سهمیه رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری است؟
رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری، رتبه در سهمهی نهایی زیرگروه ها می باشد زیرا سهمیه شما یک جامعه آماری کوچک از تمام شرکت کنندگان کنکور سراسری است.
برای مثال اگر شما سهمیه منطقه ۳ را دارید کارنامه کنکور شما فقط با افرادی که سهمیه منطقه ۳ را دارند مقایسه می شود.
یک مثال دیگر:
اگر کل شرکت کنندگان کنکور تجربی را ۵۷۰۱۰۳ نفر در نظر بگیریم و فردی در سهمیه ۱ با ۱۰۲۱۵۲ شرکت کننده قرار داشته باشد، وضعیت رتبه او در میان ۱۰۲۱۵۲ نفر سنجیده می شود.
رتبه کشوری (بدون سهمیه ): رتبه کشوری به دلیل تاثیر سهمیه در انتخاب رشته ملاک ضعیف تری در مقابل رتبه در سهمیه می باشد.
نمره کل نهایی: نمره کل نهایی یا همان تراز نیز فاکتور مهم دیگری در کارنامه کنکور سراسری شما می باشد.
تاثیر مثبت سوابق تحصیلی: در این ردیف نشان داده میشود که آیا در مجموع معدل شما در هر زیرگروه توانسته در رتبه شما تاثیری بگذارد یا خیر.
ضرایب و زیرگروه های گروه های آزمایشی
حال در جدول ۵ ستون می بینیم که مربوط به زیرگروه های گروه آزمایشی می باشد.
همانطور که گفته شد هر ۵ گروه آزمایشی دارای چندین زیرگروه هستند.
شما باید بدانید که رشته ی مورد نظرتان در کدام زیر گروه قرار دارد به این دلیل که رتبه در سهمیه نهایی شما اگر در آن زیرگروه خوب نباشد احتمال قبولی شما در آن رشته کم می شود.
پس معیار مهم دیگر در انتخاب رشته شما دانستن آن است که بدانید ضرایب درسی هر رشته چند است و آن رشته در کدام زیرگروه قرار دارد.
بعد از آنکه متوجه شدید کدام رشته در کدام زیرگروه قرار دارد باید به رتبه در سهمیه خود در آن زیرگروه نگاه کنید و با توجه به آنکه رتبه شما خوب یا بد شده است تصمیم نهایی خود را بگیرید.
برای مثال در گروه آزمایشی انسانی اگر فردی علاقمند به رشته حقوق باشد
۱- باید بداند که این رشته در زیرگروه ۱ است.
۲- ضرایب دروس انسانی در زیرگروه۱ به این صورت است که ادبیات فارسی و عربی ضریب ۴، ریاضی ضریب ۲، اقتصاد، روانشناسی و علوم اجتماعی ضریب ۱ می باشد.
پس اگر این فرد رتبه در سهمیه اش در زیرگروه ۱ خوب شده باشد احتمال قبولی اش در رشته حقوق بالا است.
پس رتبه در سهمیه هر زیرگروه نشان می دهد که داوطلب در کدام عملکرد بهتری داشته است و شانس قبولی در کدام زیرگروه بیشتر است. پس با داشتن این اطلاعات می توانید انتخاب رشته خود را اولویت بندی کنید.
رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری – اهمیت زیر گروه ها و برنامه ریزی کنکور
داوطلبان قبل شروع برای برنامه ریزی و مطالعه کنکور سراسری می بایست مشخص کنند که به چه رشته ای علاقه مند هستند و آن رشته در کدام زیر گروه قرار دارد. لذا بر طبق ضرایب دروس در آن زیرگروه به ارزش و اهمیت آن درس پی خواهند برد و در برنامه ریزی کنکور به آن توجه خواهند کرد. بنا بر این یکی از مهم ترین فواید آگاهی از زیر گروه ها این است که داوطلبان می توانند رشته مورد علاقه خود را از زیر شاخه آن پیدا کنند و بر اساس آن برنامه ریزی کنند.
رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری – کارنامه اصلی
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم شناختن کارنامه برای داوطلبان کنکور سراسری اساس انتخاب رشته را تشکیل می دهد. اطلاعات کارنامه در حقیقت هم نتیجه عملکرد داوطلبان را در کنکور سراسری و هم موقعیت آن ها در مقایسه با سایر شرکت کنندگان نشان می دهد. لذا داوطلبان هر چقدر بهتر بتواند از اطلاعات کارنامه خود استفاده کنند، در انتخاب رشته های دلخواه خود موفق تر عمل خواهند کرد. لذا برای درک درست داوطلبان از کارنامه در اینجا به توضیح بخش های مختلف آن خواهیم پرداخت و نکات اصلی و مهم برای انتخاب رشته در استفاده از آن را بیان خواهیم کرد.
بندهای مختلف کارنامه کنکور سراسری همه بخش های نام برده در بالا را در خود گنجانده است که در ادامه به توضیح این بندها می پردازیم.
رتبه اصلی در کارنامه کنکور سراسری – بندهای مختلف کارنامه کنکور
کارنامه کنکور سراسری دارای اطلاعات متنوعی است که در بخش های مختلف آن قرار گرفته است. کارنامه دارای بندهایی می باشد که هر بند اطلاعات جداگانه ای را در خود گنجانده است. اگر به تصویر آورده شده در پایین هم دقت کنید بندهای مختلف آن را خواهید دید که در اینجا به توضیح هر کدام از این بندها می پردازیم. این اطلاعات مستقیما از دفترچه انتخاب رشته کنکور استخراج شده است.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند اول
در بند اول کارنامه آمده است که اگر داوطلبان در مورد اطلاعات کارنامه هر گرونه سوال یا مشکلی داشته باشند می توانند تا فلان تاریخ به سازمان سنجش اطلاع دهند. برای این کار می بایست از طریق سیستم پاسخگویی که در صفحه اصلی سایت سازمان سنجش می باشد اقدام کنند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند دوم
بند دوم کارنامه کنکور سراسری درباره وضعیت هر داوطلب، توضیحاتی داده است لذا داوطلبان می بایست به آن دقت کنند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند سوم
بند سوم تا پنجم کارنامه، مشخصات شناسنامه ای و تحصیلی داوطلبان را شامل می شود. این اطلاعات به هنگام ثبت نام توسط خود داوطلبان به سازمان سنجش اعلام گردیده است. همچنین نظام آموزشی داوطلبان در قسمت بالای این قسمت مشخص شده است. در حقیقت بند سوم در کارنامه کنکور سراسری، سهمیه نهایی داوطلبان را که بر اساس آن گزینش می شوند، نشان می دهد. همانطور که پیش تر گفته شد سهمیه داوطلبان با توجه به اطلاعاتی که هنگام ثبت نام به سنجش اعلام کرده اند مشخص شده است.
اطلاعات این بخش مهم است چرا که ظرفیت رشته ها بین سهمیه ها تقسیم می شود. همچنین شایان ذکر است که داوطلبان هر سهمیه در ظرفیت مختص آن سهمیه با هم رقابت می کنند اما در بخشی از ظرفیت (سهمیه آزاد) همه داوطلبان بدون توجه به سهمیه با هم رقابت می کنند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند پنجم
بند پنج کارنامه کنکور به اطلاعات مربوط به استان، ناحیه و قطب بومی داوطلبان اختصاص یافته است. نکاتی که داوطلبان در این بند باید به آن توجه کنند به شرح زیر می باشند:
- داوطلبان با انتخاب رشته های با گزینش بومی، می توانند شانس قبولی خود را در دانشگاه های منطقه بومی یا مناطق نزدیک به آن بیشتر کنند.
- در این دفترچه راهنما در جدول رشته های هر یک از گروه های آزمایشی، نوع گزینش کشوری یا بومی (استانی، ناحیه ای یا قطبی) و زیرگروه آن مشخصی شده است.
- اگر داوطلبان در تصمیم گیری خود برای انتخاب رشته در موقعیتی قرار گرفتند که بخواهند بین رشته محل بومی و غیر بومی یکی را انتخاب کنند، باید توجه کنند که احتمال قبولی آن ها در رشته محل های بومی بیشتر از غیربومی می باشد.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند ششم
بند ششم کارنامه به اعلام علاقه مندی داوطلبان می پردازد. در حقیقت این بخش نیز بر اساس همان اطلاعاتی است که به سازمان سنجش اعلام کرده اید. همچنین داوطلبان توجه داشته باشند که فقط کسانی می توانند از مجموعه رشته های پیام نور و غیر انتفاعی انتخاب کنند که در ردیف زیر آن، کلمه بلی درج شده باشد. لذا اگر در زمان ثبت نام داوطلبان به هر دلیلی علاقه مندی خود را به دوره های غیر انتفاعی و پیام نور اعلام نکرده اند، می توانند با پرداخت هزینه مربوطه، علاقه مندی خود را در محدوده زمانی انتخاب رشته اعلام کنند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند هفتم
بند هفتم کارنامه کنکور سراسری به کسب اطلاعات داوطلبان از مجاز بودن انتخاب ها برای رشته های با آزمون می پردازد. که داوطلبان در این بند می بایست به نکات زیر توجه کنند:
- این بند نشان می دهد طبق نتایج آزمون، داوطلبان از چه دوره های تحصیلی می توانند انتخاب رشته کنند.
- اگر داوطلبی در چند گروه آزمایشی شرکت کرده باشد، وضعیت آزمون های وی به ترتیب در چند ردیف نشان داده می شود.
- هر داوطلب فقط از دوره هایی که مجاز شده است می تواند انتخاب رشته کند.
- مجاز شدن به این معنی است که داوطلبان در آن دوره، حداقل نمره لازم (و البته سایر شرایط و ضوابط) را به دست آورده اند و بنا بر این می توانند از آن دوره ها، رشته هایی را انتخاب کنند.
- تنها شرط انتخاب رشته، مجاز بودن نیست، هر کدام از دوره های تحصیلی شرایط و مقرراتی دارند که پیش از انتخاب رشته از آن دوره ها، لازم است داوطلبان به آنها توجه کنند.
- اگر داوطلبان از دور ه هایی که مجاز به انتخاب رشته نیستد، رشته ای را انتخاب نمایند، سامانه انتخاب رشته، به آن ها اجازه انتخاب نمی دهد.
- برای انتخاب رشته های پیام نور، غیرانتفاعی و دانشگاه فرهنگیان مجاز بودن کافی نیست، بلکه داوطلبان باید علاقه مندی خود را هم اعلام کرده باشند.
- برای اعلام علاقه مندی به رشته محل های دانشگاه فرهنگیان، داوطلبان می توانند از قسمت خرید کارت اعتباری مبلغ 93/000 ریال (معادل نه هزار و سیصد تومان) اقدام نمایند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند هشتم
بند هشتم کارنامه هم وضعیت پذیرش رشته های صرفا براساس سوابق تحصیلی را به داوطلبان نشان می دهد. لذا داوطلبان می توانند برای ثبت نام و انتخاب رشته هایی که پذیرش آن ها صرفا با سوابق تحصیلی انجام می شود، با مراجعه به سامانه پذیرش این رشته ها در سایت این سازمان تا فلان تاریخ (تاریخی که هر سال در این قسمت اعلام می شود) نسبت به ثبت نام و انتخاب رشته اقدام کنند.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند نهم
بند نهم کارنامه کنکور نیز به وضعیت اعمال سوابق تحصیلی می پردازد. لذا داوطلبان می بایست به نکات زیر در این بند توجه داشته باشند:
- دانش آموزان می بایست قبلا در تاریخی که اعلام گردیده است، سوابق تحصیلی خود را در وبگاه آموزش و پرورش دیده و آن را تایید کرده باشند.
- اطلاعات این قسمت مخصوص کسانی است که دیپلم خود را از سال 1384 به بعد و مدرک پیش دانشگاهی خود را از سال 1391 به بعد گرفته اند و فقط نشان می دهد سوابق تحصیلی آن ها به سازمان سنجش رسیده و تاثیر مثبت آن در نمره کل نهایی، بررسی شده است.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند دهم
در بند دهم کارنامه وضعیت رتبه و نمره کل داوطلبان آورده شده است. لذا داوطلبان باید دقت داشته باشند که این بخش یکی از مهم ترین بخش های کارنامه است و دانستن نکات این بخش ضروری و الزامی می باشند.
- داوطلبان در این قسمت می توانند وضعیت رتبه در منطقه یا سهمیه نهایی، رتبه کشوری (بدون سهمیه) و نمره کل نهایی خود را در هر زیرگروه مشاهده کنند. کسانی که در دو یا سه گروه آزمایشی شرکت کرده اند، برای هر گروه آزمایشی جدولی جداگانه دارند.
- در ردیف اول و دوم این بند، میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم و پیش دانشگاهی برای داوطلبان نظام سالی واحدی یا ترمی واحدی را می بینند. لازم به ذکر است که اطلاعات مربوط به سوابق تحصیلی فقط برای آگاهی داوطلبان است و کاربردی در تصمیم گیری برای انتخاب رشته ندارد.
- مهم ترین معیار داوطلبان برای انتخاب رشته، ردیف سوم این جدول، یعنی رتبه در سهمیه و زیرگروه های مقابل آن است.
- داوطلبان می دانند که با توجه به ضرایب دروس، هر گروه آزمایشی دارای چند زیرگروه می باشد و هر داوطلب به تعداد زیرگروه ها، چند رتبه دارد.
- داوطلبان می بایست برای انتخاب هر رشته نسبت به این که آن رشته در کدام زیرگروه قرار دارد و وضعیت اش در آن زیرگروه چگونه است، توجه داشته باشد.
- داوطلبان دقت کنند که احتمال قبولی در زیرگروهی که رتبه بهتری دارد (عدد کمتر) بیشتر است.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند یازدهم
در بند یازدهم کارنامه کنکور سراسری به نمره های خام دروس امتحانی پرداخته شده است.
در این قسمت داوطلبان نمرة خام (نمرة درصدی) درس های امتحانی خود را می بینند. برای داوطلبان گروه های آزمایشی علوم ریاضی و فنی (داوطلبان نظام آموزشی غیر 3-3-6) علوم تجربی (داوطلبان نظام آموزشی غیر 3-3-6) و علوم انسانی (داوطلبان هر دو نظام آموزشی) در ذیل نمره خام هر یک از دروس تخصصی، نمره هم ترازی (ملاک عمل) نیز درج شده است که نمرات هم ترازی، ملاک عمل برای محاسبه نمرات کل نهایی هر داوطلب در هر زیرگروه می باشد. در 3 گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی، نمرات خام دروس تخصصی دو نظام آموزشی ابتدا با روش های آماری مطابق با اصول سنجش و اندازه گیری، هم تراز می شود (در صورت هم تراز شدن نمرات، نمرات حاصل از هم ترازی در کارنامه نتایج علمی داوطلبان ذیل نمرات خام هر درس درج شده است) سپس نمرات حاصل از هم ترازی باهم برای هر دو نظام تراز می شود.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند دوازدهم
بند دوازدهم کارنامه به نمره کل و رتبه ها پرداخته است. که داوطلبان در این بند هم می بایست نکات زیر را مد نظر قرار دهند:
- ممکن است داوطلبانی به دلیل نمره کل مشابه، رتبه مشابهی داشته باشند (در یک سهمیه).
- رتبه داوطلبان از سهمیه های مختلف، با هم قابل مقایسه نیست.
- داوطلبان سراسر کشور را با رتبه کشوری می توان با یکدیگر مقایسه کرد.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند سیزدهم
در بند سیزدهم کارنامه برای داوطلبانی که علاقه مند به استفاده از نرم افزارهای مشاوره ای برای پیش بینی احتمال قبولی در رشته ها، سیستم انتخاب رشته مجازی سازمان سنجش به دلیل استفاده از اطلاعات واقعی داوطلبان معتبرترین مرجع می باشد.
بندهای مختلف کارنامه کنکور – بند چهاردهم
در بند چهاردهم کارنامه، کد دسترسی برای انتخاب رشته در سایت دانشگاه آزاد اسلامی آورده شده است. لذا داوطلبان می بایست در مهلتی که دانشگاه ازاد اسلامی اعلام می کند، می توانند با کدی که در این کارنامه در اختیارشان قرار گرفته است، به سامانه انتخاب رشته دانشگاه آزاد وارد شوند و انتخاب رشته کنند.
داوطلبان برای اطلاع از جزئیات انتخاب رشته دانشگاه آزاد باید به وبگاه این دانشگاه به نشانی (www.azmoon.org) مراجعه کنند.