بسیاری از پژوهشگران و یا دانشجویان در مسیر پژوهشی، از سامانه ایرانداک، برای ثبت و سازمان‌دهی فعالیت های خود استفاده می‌ کنند و برای هر یک از محققان و دانشجویان آشنایی با این سامانه، کاربرد و نحوه ثبت اطلاعات ضروری است. معمولا استعلام و ثبت پروپوزال و پایان‌نامه در سامانه ایرانداک برای برخی از دانشجویان دشوار است. در این محتوا سعی شده است اطلاعات جامع و کاملی در اختیار شما قرار گیرد و پس از مطالعه این محتوا در صورتی که در این زمینه هرگونه سوال و یا ابهامی داشتید می‌توانید از طریق یک جلسه مشاوره تخصصی با مشاوران موسسه 3گام در ارتباط باشید تا راهنمایی شوید.

سامانه ایرانداک

 سامانه ایرانداک، یک مرکز ثبت اسناد علمی و پژوهشی است که در سال 1347 از سوی وزارت علوم و تحقیقات برای پژوهشگران و دانشجویان و در جهت ارزیابی امور علمی و پژوهشی طراحی و پایه‌گذاری شده است. در هر سال نسخه زیادی از پروپوزال ها، پایان‌نامه‌ ها و سایر تحقیقات علمی در این سامانه ثبت می‌شود. این سامانه از بخش های مختلفی از جمله سامانه همانندجو، گنج و پیشینه تحقیق تشکیل شده است که هریک کاربرد خود را دارد و پس از نام ‌نویسی فرد در سامانه ایرانداک فعال می‌شوند. در ادامه به بررسی برخی از اهداف سامانه ایرانداک خواهیم پرداخت.

اهداف سامانه ایرانداک

از جمله اهداف سامانه ایرانداک می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • جلوگیری از سرقت علمی و ادبی

زمانی که پژوهشگر، محتوا علمی خود را در سامانه ایرانداک ثبت می‌کند، فرد دیگری اجازه استفاده مجدد از محتوا و یا عنوان علمی ثبت شده را ندارد که این عمل موجب جلوگیری از سرقت علمی و ادبی می‌شود.

  • نوآوری در پژوهش و تحقیق

یکی از شروط پذیرش تحقیق توسط داوران دانشگاه‌ها نوآوری در تحقیق و تکراری نبودن موضوع است، گاهی دانشجو بدون یافتن موضوعات مشابه ثبت شده، کار تحقیقاتی خود را شروع می‌کند و در ادامه هنگام ثبت عنوان متوجه می‌شود موضوعش تکراری بوده و به مشکل برمی‌خورد. یکی از اهداف ایجاد این سامانه در کنار ثبت تمام موضوعات تحقیق و پژوهش‌های انجام شده، جلوگیری از تکراری بودن تحقیق است.

  • ثبت مدارک علمی

یکی دیگر از اهداف این سامانه، ثبت اسناد و مدارک علمی، کتاب های نگارشی، ترجمه و گردآوری شده و انواع مقاله‌های نوشته شده است که این قانون در سال 1395 با عنوان ثبت و اشاعه پروپوزال، پایان‌نامه ها و رساله تحصیلات تکمیلی و صیانت از حقوق پدید آوران در آن‌ها، تصویب شد.
نام‌نویسی در سامانه ایرانداک بسیار آسان و رایگان است، کافی‌است در ابتدا به سایت sabt.irandoc.ac.ir مراجعه کنید و با وارد کردن اطلاعات لازم، ایمیل و رمز، حساب کاربری ایجاد کنید. اگر در مراحل ثبت‌نام سامانه ایرانداک به مشکل برخوردید همواره می‌توانید از کارشناسان موسسه 3گام برای رفع مشکل خود کمک بگیرید، برای ارتباط بیشتر می‌توانید درخواست یک جلسه مشاوره تخصصی سامانه ایرانداک داشته باشید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کاربرد سامانه ایرانداک

  • استعلام عدم پیشینه عنوان

در بسیاری از پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌ها افراد قبل از این‌که نگارش پروپوزال خود را شروع نمایند، باید عنوان خود را در سامانه ایرانداک وارد نمایند تا از تکراری نبودن موضوع پژوهش خود اطمینان حاصل نمایند و پس از بررسی استعلام عدم پیشینه عنوان دریافت می‌نمایند. البته لازم به ذکر است در برخی از دانشگاه‌ها این مرحله هنگام دریافت پروپوزال صورت می‌گیرد. برای استعلام در این مرحله کافی است وارد سامانه شوید و از قسمت اطلاعات علمی ایران (گنج) در جایگاه مربوطه عنوان خود را وارد نمایید. پس از بررسی در صورتی که موضوع شما با سایر پژوهش ها مطابقت نداشت، می‌توانید نگارش تحقیق خود را شروع کنید.

  • ثبت عنوان پایان‌نامه

پس از استعلام تکراری نبودن موضوع پژوهش، باید عنوان پژوهشی خود را در سامانه ایرانداک ثبت نمایید، از مزایای ثبت عنوان پایان‌نامه این است که فرد دیگری نمی‌تواند پژوهشی همانند کار علمی شما را آغاز کند.

  • اطلاع‌رسانی و آموزش

پس از عضویت در سامانه ایرانداک با فعال کردن زنگ ایرانداک می‌توانید از اطلاع رسانی در زمینه "کارگاه آموزش آشنایی و کار با سامانه‌ها پایگاه‌های اطلاعات"، "دوره‌های آموزشی" و "انتشار جدیدترین اطلاعیه‌ها"، نیز بهره‌مند شوید. 

  • راهنمای استناد به منابع

راهنمای استناد به منابع فارسی و انگلیسی از دیگر کاربردهای این سامانه است‌ که‌ روش آن به صورت اصولی برای دانشجویان و پژوهشگران بیان شده است.

  • مطالعه پایان ‌نامه های ثبت شده

پس از ورود به سامانه، پژوهشگر و یا دانشجو می‌تواند تمامی عنوان‌ پایان ‌نامه های منتشر شده را مشاهده کند و حتی در صورت نیاز متن کامل آن را بارگیری و مطالعه کند، برای مطالعه پایان نامه های ثبت شده ابتدا باید در سامانه ایرانداک نام نویسی کنید و سپس پس از ورود به سامانه در بخش جستجو در پایگاه علمی ایرانداک یا همان گنج کلید واژه مورد نظر خورد را وارد کنید، سپس لیستی از پایان‌ نامه‌ های ثبت شده مرتبط با کلید واژه وارد شده نمایش داده می‌شود که هر کدام از آن‌ها را می‌توانید بارگیری کنید.
اگر در مراحل ثبت سند علمی خود در سامانه ایرانداک به مشکل برخوردید می‌توانید درخواست یک جلسه مشاوره تخصصی سامانه ایرانداک داشته‌ باشید تا توسط کارشناسان موسسه 3گام به طور کامل راهنمایی شوید.

جمع بندی سامانه ایرانداک

سامانه ایرانداک، سامانه جامعی است که برای پژوهشگران و دانشجویان با هدف ثبت پروپوزال، پایان‌نامه و اسناد علمی طراحی شده است. پژوهشگران و دانشجویان باید در زمان نام‌نویسی نهایت دقت را داشته باشند که اطلاعات را به درستی ثبت نمایید، چرا که اگر موضوع در سامانه ثبت شود برای ویرایش حتی یک واژه نیز باید مجددا مراحل جستجو پیشینه پژوهش و ثبت عنوان تکرار شود.
موسسه آموزشی 3گام با مشاوران و کارشناسان مجرب از برترین دانشگاه‌های کشور آماده ارائه خدمات مشاوره تخصصی در زمینه نگارش و ثبت پروپوزال و پایان‌نامه است، در صورت نیاز می‌توانید درخواست یک جلسه مشاوره تخصصی در این زمینه داشته باشید تا کارشناسان موسسه 3گام در کوتاه‌ترین زمان با شما تماس بگیرند.