مسلما تحصیل در محیطی امن و آرام حق طبیعی هر کودکی هست. در شرایط کنونی بسیاری از کودکان از این حق، محروم ‌اند. کمک به دانش ‌آموزان حقیقتی است که گاهی ما از آن چشم می‌پوشیم. امروز آنقدر در زندگی خود غرق شدیم که این دستان نیازمند را در یک قدمی‌ مان نمی‌بینیم. در عصر ارتباطات که تحصیلات، پایه ترین نیاز بشر امروزی به شمار می‌رود بسیاری از کودکان کشورمان به دلیل فقر از این نیاز اساسی بی‌بهره شده‌اند. حال آنکه سازمان آموزش و پرورش کشور به منظور یاری رسانی به کودکان کم برخوردار که به هر دلیلی از تحصیل محروم مانده اند، اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان برپا کرده است. در این مقاله می توانید اطلاعات لازم درمورد ماهیت این سامانه، کاربرد آن و استفاده از آن را مطالعه کنید.

سامانه برپا

سازمان آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین سازمانی که در کشور وظیفه تعلیم و تربیت نسل جدید را دارد، درجهت ایجاد عدالت آموزشی در میان تمام دانش آموزان در سراسر ایران، سامانه ای را تحت عنوان “برپا” راه اندازی کرده است.

سامانه برپا که مخفف “ برنامه پشتیبان آموزشی “ هست، با هدف جبران افت کیفیت تحصیلی در پی تعطیلی های مداوم مدارس و محرومیت از تحصیلی دانش آموزان در محل های کم برخوردار طراحی و تاسیس شده است.

بعد از برنامه شاد، سامانه برپا، یک پلتفرم آموزش از راه دور است که بستر مناسب برای آموزش در تمام مقاطع را فراهم می کند. به طور کلی این سامانه طرحی برای پشتیبانی آموزشی دانش آموزان هست. در این سامانه گروه های جهادی و معلمان می توانند به آموزش گروه سنی ۶-۱۷ سال که از تحصیل محروم مانده اند بپردازند و در این امر خیرخواهانه سهیم باشند.

وزیر آموزش و پرورش از سامانه برپا به عنوان شروعی برای به حداقل رسیدن افت تحصیلی یاد کرده است. سامانه برپا صرفاً یک سامانه شناسایی و اتصال مدیریتی است و محتوا و کلاس‌های آموزشی در بستر شبکه شاد تبادل می‌شود. 

حال که به خوبی با ماهیت این سامانه آشنا شدیم لازم است تا اهداف راه اندازی آن را نیز بررسی کنیم. طبق آخرین گفته های وزیر آموزش پرورش راه اندازی سامانه برپا (barpatime.com) چندین هدف را در پی داشته است که باهم مرور خواهیم کرد:

۱- اتصال ظرفیت ها و نیازها

۲- جبران افت کیفیت تحصیلی دانش آموزان

۳- استفاده مناسب از ظرفیت های جوانان، اولیا، دانشگاه ها و حوزه ها

۴- مهارت آموزی دانش آموزان

۵- شناسایی و حمایت علمی از دانش آموزان

۶- کاهش فاصله دانش آموزان با امکانات آموزشی

۷- برابری عدالت تحصیلی برای همگان

شیوه آموزش در سامانه برپا

حال که ۱۱ ماه از شکل گیری قرارگاه عملیاتی عدالت تربیتی و نصیب آموزشی برابر می گذرد. این قرارگاه در پی یافتن راه حلی برای برقراری عدالت آموزشی اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان برپا کرده است. سامانه ای که در آن در پی حل مسئله هستند. هدف از ایجاد این سامانه تنها یافتن دانش آموزان با افت تحصیلی و یا ترک تحصیل نیست. بلکه پس از آمارگیری دقیق از تمام مناطق کم برخوردار کشور باید روند آموزش به این دانش آموزان آغاز شود. طبق این طرح، گروه های جهادی و معلمان باانگیزه می توانند به صورت داوطلبانه با مراجعه به آموزش و پرورش ناحیه خود، در این طرح خیرخواهانه سهیم شوند. 

نکته دیگر که حائز اهمیت است، در هر مدرسه ای حتی در صورتیکه از نقطه نظر امکانات کم برخوردار باشد، دانش آموزانی هستند که از پایه درسی خوبی بهره مندند؛ لذا در هر مدرسه می توان شورایی تحت عنوان شورای دانش آموزی تشکیل داد و به این شکل دانش آموزان با پایه درسی قوی تر به دانش آموزانی که پایه درسی خوبی ندارند آموزش دهند.

لازم است بگویم در حال حاضر ثبت نام سامانه برپا تنها توسط گروه های شناسایی آموزش و پرورش انجام می شود و دانش آموزان و یا افراد نمی توانند اقدامی برای ثبت نام در این طرح انجام دهند.

کاربرد سامانه برپا

آموزش و دسترسی به امکانات آموزشی یکی از اهداف اصلی سازمان آموزش و پرورش هست که این سازمان به منظور برقراری عدالت آموزشی، طرح های زیادی را در نظر گرفته است. یکی از طرح های بیشمار سازمان آموزش پرورش سامانه برپا یا برنامه پشتیبان آموزشی هست. 

پیشتر اهداف و نحوه آموزش در این سامانه را مرور و بررسی کردیم حال زمان آن فرا رسیده است تا نگاهی اجمالی به کاربردهای این سامانه بیاندازیم.

۱- جبران افت تحصیلی دانش آموزان کم برخوردار

باتوجه به آنکه در کشور چیزی بالغ بر ۲۰۲۰ محله کم برخوردار وجود دارد که تا به امروز حدود ۸۷۴ هزار نفر در بازه سنی ۶-۱۷ سال در این محلات شناسایی شدند که بنا بر شرایط موجود از تحصیل باز مانده اند، این طرح می تواند راه حلی برای بازگشت این دانش آموزان به عرصه تحصیل باشد. 

۲- جبران عقب ماندگی های تحصیلی در زمان تعطیلی مدارس

شیوع کرونا در سال های اخیر موجب تعطیلی ادارات، سازمان ها مراکز دولتی شده و مدارس نیز از این تعطیلی معصون نمانده است. این امر موجب عقب افتادگی تحصیلی تعداد زیادی از دانش آموزان شده است، این طرح می تواند با جبران عقب افتادگی های پیش آمده، برای دانش آموزان سودمند باشد.

۳- مهارت آموزی به دانش آموزان

دانش آموزان، آموزنده دانش هستند و باید مسیر خود را پیدا کنند و هر دانش آموز باید یک مهارت را بیاموزد و این موضوع به یک فرهنگ در جامعه تبدیل شود.

جمع بندی سامانه برپا

سامانه برپا barpatime.com مخصوص دانش آموزانی طراحی شده است که در چند درس مشکل دارند به واسطه طرح بانک زمان، می توانند از افرادی که آن درس را بلد هستند به عنوان پشتیبان یادگیری استفاده کنند.

نکته حائز اهمیت این است که تا این زمان هیچ گونه اطلاعات دقیقی از نحوه ورود و ثبت نام در این سامانه از سوی سازمان آموزش و پرورش اعلام نشده است و پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک این سازمان به طور کامل نحوه ثبت نام در این سامانه را به طور کامل منتشر خواهد کرد.