تخلفات کنکور سراسری

سازمان سنجش هرسال مواردی از تخلفات و جرایم آزمون سراسری را از طریق حوزه‌های مربوطه اعلام می‌کند که پیروی از آن برای داوطلبان ضروری است. در هرسال داوطلبانی را داریم که با عدم آگاهی از قوانین و تبعات تخلف موجب هنجار شکنی می‌شوند و مورد مجازات قرار می‌گیرند. ممکن است در آزمون سال‌های جدید، مقرراتی به مواردی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت اضافه و یا کم شود که برای اطلاع دقیق از قوانین و تخلفات آزمون سراسری پیش رو، می‌توانید از کارشناسان موسسه 3گام راهنمایی بگیرید. به دنبال هر یک از تخلفات کنکور سراسری، مجازاتی را داریم که در ادامه به توضیح کامل آن خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.

تخلفات در کنکور سراسری

در این بخش مواردی که در آزمون‌ها به عنوان تخلف محسوب می‌شود را به صورت موردی ذکر می‌کمیم، این موارد توسط مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ارائه شده‌ است.

  • مورد اول: هرگونه عملی که باعث بی‌نظمی در برگزاری آزمون شود تخلف محسوب می‌شود.
  • مورد دوم: به همراه داشتن هرگونه وسیله غیر مجاز مثل وسایل ارتباط الکترونیکی و دستگاه‌های حافظه دار حتی اگر خاموش باشد ممنوع است.
  • مورد سوم: هر عملی که برخلاف مقررات آزمون، از نظر علمی داوطلب را زیر سوال ببرد تخلف محسوب می‌شود؛ مثلا: ارائه مدرک یا گواهی و یا تصویر جعلی برای شرکت در آزمون، مشارکت با داوطلبان یا افراد خارج از حوزه امتحانی یا دست اندرکاران آزمون مثل عوامل اجرایی و طراحان سؤال با هدف "تخلف در آزمون"، ثبت نام در آزمون با هویت جعلی و یا شرکت فرد دیگری در جلسه آزمون به جای داوطلب اصلی.
  • مورد چهارم: کمک به داوطلبان دیگر در جلسه آزمون، خارج از ضوابط با هدف پاسخ به سؤالات.
  • مورد پنجم: دسترسی غیر مجاز به اطلاعات مربوط به داوطلبان دیگر و یا استفاده غیر مجاز از آنها.
  • مورد ششم: هرگونه تغییر غیر مجاز سؤالات و پاسخنامه‌های داوطلبان، یا سایر مدارک مربوط به آزمون.
  • مورد هفتم: پخش سؤالات آزمون یا تلاش در جهت دستیابی و افشای آن، یا شرکت در این کار قبل یا در طول برگزاری آزمون به هرشکلی.
  • مورد هشتم: خرید و یا فروش سؤالات آزمون یا پاسخ به آن‌ها یا شرکت در این کار قبل یا در زمان برگزاری آزمون، گرچه سؤالات یا پاسخ آن‌ها واقعی یا غیر واقعی باشد.
  • مورد نهم: اگر داوطلب در هر یک مورد های یک تا هشت در قالب عضویت در یک گروه یا شبکه باشد باعث افزایش مجازات می‌شود و رئیس گروه یا شبکه به حداکثر مجازات محکوم می‌شود. همچنین هریک از اعضاء که در تخلفات و جرم ها دخالتی نداشته باشند  محکوم به حداقل مجازات می‌شوند.
  • ماده دهم: در صورت محکومیت قطعی فرد به یکی از مجازات‌های گفته شده، هیأت رسیدگی به تخلفات در آزمون‌ها ، قبولی داوطلب را در آزمون باطل می‌کند.
    در این‌صورت مؤسسه آموزشی مربوط از صدور و اعطای هرگونه گواهی یا مدرک به داوطلب خودداری خواهد کرد و اگر گواهی فارغ التحصیلی به او داده شود وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا وزارت آموزش و پرورش یا دانشگاه آزاد اسلامی ملزم به باطل کردن آن گواهی است.
  • ماده یازدهم: اگر با بررسی‌های فنی و علمی، بین نمرات و رتبه اکتسابی داوطلبی و سوابق تحصیلی او مغایرت‌های مشهود و اساسی وجود داشته باشد مثل عدم تطابق معدل دیپلم و دوره پیش‌دانشگاهی با نمره و رتبه اکتسابی در آزمون، و یا با تأیید سوابق تحصیلی او مغایرت وجود داشته باشد، از داوطلب در یک یا چند درس عمومی و اختصاصی امتحان مجدد خواهند گرفت. همچنین تعیین وضعیت نهایی آزمون این داوطلب ، بر اساس نتایج حاصل از امتحان مجدد است.
  • ماده دوازدهم: هر مؤسسه یا آموزشگاه علمی که برای افزایش آمادگی داوطلبان در تخلفات مشارکت داشته باشد مجوز تأسیس آن لغو و مدیران آن‌ها علاوه بر محرومیت دائمی از تأسیس و اداره این‌گونه مراکز به مجازات‌های پیش بینی شده در این قانون و سایر قوانین محکوم می‌شوند.

مجازات تخلف در کنکور سراسری

مجازات تخلف در کنکور سراسری با توجه به نوع جرایم متفاوت است که در ادامه هریک از آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

  •  مجازات هر عملی که موجب بی‌نظمی در آزمون شود و یا به همراه داشتن هرگونه وسیله غیر مجاز مثل وسایل ارتباط الکترونیکی و دستگاه‌های حافظه دار برابر است با: اخطار کتبی و درج آن در پرونده داوطلب، اعلام به مراجع ذیربط یا محرومیت از گزینش در آزمون همان سال.
  • در مورد تخلف هر عملی که برخلاف مقررات آزمون، از نظر علمی داوطلب را زیر سوال ببرد (ارائه مدرک یا گواهی و یا تصویر جعلی برای شرکت در آزمون، مشارکت با داوطلبان یا افراد خارج از حوزه امتحانی یا دست اندرکاران آزمون مثل عوامل اجرایی و طراحان سؤال به هدف "تخلف در آزمون"، ثبت نام در آزمون با هویت جعلی و یا شرکت فرد دیگری در جلسه آزمون به جای داوطلب اصلی) و تخلف استفاده از هرگونه وسیله غیر مجاز مثل وسایل ارتباط الکترونیکی و دستگاه‌های حافظه دار مجازات عبارت است از:
  • محرومیت از گزینش و قبولی آزمون در همان سال و محرومیت از شرکت در آزمون از یک تا ده سال بعد.
  • در مورد تخلف های:
    کمک به داوطلبان دیگر در جلسه آزمون، خارج از ضوابط با هدف پاسخ به سؤالات،
    دسترسی غیر مجاز به اطلاعات مربوط به داوطلبان دیگر و یا استفاده غیر مجاز از آنها،
    هرگونه تغییر غیر مجاز سؤالات، برگه و پاسخنامه‌های داوطلبان یا سایر مدارک و دفاتر مربوط به آزمون،
    پخش سؤالات آزمون یا تلاش در جهت دستیابی و افشای آن، یا شرکت در این کار قبل یا در حین برگزاری آزمون به هر شکل و
    خرید و یا فروش سؤالات آزمون یا پاسخ به آن‌ها یا شرکت در این کار قبل یا در زمان برگزاری آزمون،
    مجازات عبارت است از:
  • جریمه های نقدی از ده میلیون ریال تا یک میلیارد ریال،
  • حبس از یک تا پنج سال

قابل ذکر است که گاهی هر دو مجازات اعمال می‌شود. این قوانین و مجازات بیان شده در جلسه مجلس شورای اسلامی تصویب و به تایید شورای نگهبان رسیده است.

ممکن است در سال آزمون پیش رو بندی به قوانین و یا مجازات اضافه و یا کم شود، برای اطلاع دقیق همواره می‌توانید با کارشناسان موسسه 3گام در ارتباط باشید.

چالش های ناشی از تخلفات کنکور سراسری

یکی از موارد و قانون های تخلفات کنکور سراسری این است که اگر بین نمرات و رتبه اکتسابی یک داوطلب و سوابق تحصیلی وی مغایرت مشهود و اساسی وجود داشته باشد، از داوطلب در یک یا چند درس عمومی و اختصاصی امتحان مجدد گرفته شود، در اینجا برای این داوطلبان بعد از اعلام نتایج نهایی و قبولی در آزمون، در حالی که دوره تحصیلات عالی خود را طی می‌کنند و ممکن است دانشجویانی باشند که در سال اول، دوم و یا حتی بالاتر باشند برای شرکت در آزمون مجدد دعوت می‌شوند که این کار باعث فشارهای روانی شدید بر این دسته از دانشجویان می شود.
از سوی دیگر موجب اتلاف بودجه عمومی دولت می شود، چون منابع قابل توجه دولتی صرف هزینه تحصیل این افراد شده است و چالش این مجازات این است که اعلام مغایرت های علمی دیر انجام می شود. همچنین در بعضی از موارد و بندهای این ابهام ها و ایرادهایی وجود دارد که اجرا و اعمال صحیح قانون را با اشکال مواجه می کند و بهتر است در آینده توسط سازمان های مربوطه رفع شوند.

جمع بندی تخلفات کنکور سراسری

سازمان سنجش تخلفات و جرایم مربوط به آزمون های سراسری را در هرسال توسط حوزه های آزمون اعلام می‌کند و ضروری است داوطلبان حتما نسبت به قانون تخلفات و جرایم آزمون‌ سراسری و مجازات‌های پیش‌بینی شده آگاه باشند تا به دلیل ناآگاهی با مشکل مواجه نشوند.
در صورتی که در تمامی موارد ذکر شده نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید، می‌توانید با درخواست یک جلسه مشاوره تخصصی، با کارشناسان موسسه 3گام در ارتباط باشید.