حمایت خانوادهها در سال کنکور
تعداد عواملی که در موفقت داوطلب کنکوری تأثیر دارند بسیار است، اما یکی از مهمترین آنها حمایت خانوادهها در سال کنکور از داوطلب کنکوری است. تأثیرگذاری خانوادهها در نتیجه کنکور داوطلبان بهقدری زیاد است که نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت و درنتیجه نیازمند شناخت و بررسی کامل است. این شناخت باید دوطرفه بوده و هم خود داوطلب کنکوری و هم خانواده او در این مورد آگاهی یابند. حمایت خانواده علاوه بر حمایت اقتصادی (کتاب و کلاس کنکوری) میبایست در بعد روانی (آرامش فضای خانه، رفتار با داوطلب و ...) نیز نمود پیدا کند تا راه موفقیت برای داوطلب کنکوری هموارتر شود. در این مقاله به بررسی نقش حمایت خانوادهها در سال کنکور میپردازیم.
اهمیت حمایت خانوادهها در سال کنکور
خانواده همواره نقش بسیار پررنگی در زندگی هر فرد دارد و ازآنجاکه کنکور یکی از مراحل مهم زندگی هر داوطلب کنکوری است و بهنوعی آینده او را مشخص خواهد کرد، نقش خانواده در این مرحله از زندگی اهمیت دوچندانی مییابد. اولین مرحله حمایت خانوادهها را میتوان حمایت اقتصادی دانست که شرایط تحصیل برای شرکت در کنکور را برای داوطلب فراهم میآورند، اما در کنار حمایت اقتصادی حمایت روانی و ذهنی قرار دارد که خود از بخشهای متفاوتی نشئت میگیرد. اگر داوطلبی هرکدام از این حمایتها (اقتصادی و روانی) را نداشته باشد بهطورقطع در مسیر کنکور دچار مشکل خواهد شد. داوطلبی را در نظر بگیرید که بهترین کتابهای کنکور را دارند و در بهترین کلاسهای کنکوری شرکت میکند، اما فضای روحی خانواده نامناسب است، در نتیجه تمام تمرکز داوطلب در سال کنکور تحتتأثیر قرار میگیرد و در نتیجه از احتمال موفقیت او کاسته خواهد شد و در مقابل اگر خانوادهای با حمایت درست و اصولی از داوطلب خود، فضای ذهنی مناسبی را در سال کنکور برای او مهیا سازد، احتمال موفقیت داوطلب به طور شگرفی افزایش مییابد. ممکن است داوطلبانی مشکلات متفاوتی در برخورد با خانوادههایشان در سال کنکور داشته باشند، این مشکلات باتوجهبه اهمیت آن میبایست دراسرعوقت حل شوند تا از تأثیرگذاری منفی آنها در روند موفقیت کنکور داوطلب کاسته شود؛ لذا برای دریافت مشاوره تخصصی ویژه شرایط خود و یافتن بهترین راهحلها برای ارتباط با خانواده و استفاده از حمایت آنها در سال کنکور میتوانید با مشاوران تخصصی مؤسسه 3گام در این زمینه ارتباط برقرار نمایید.
عدم سابقهی تحصیلی مناسب داوطلب
داوطلبانی که از سابقه تحصیلی خوبی برخوردار نیستند و یا در سالهای تحصیلی قبلی خود بهعنوان دانشآموزشی بازیگوش شناخته میشوند، معمولاً حمایت لازم و اعتماد کافی را از سمت خانواده در ابتدای روند مطالعاتی برای کنکور نداشته باشند. البته باید به خانوادهها نیز در این مورد حق داد و داوطلبان نباید با پرخاشگری و طلبکاری با این موضوع برخورد نمایند؛ چراکه این عدم حمایت ناشی از رفتار و عملکرد درسی آنها در سالهای گذشته است و بهترین راهحل برای بازگشت اعتماد و جلب حمایت خانواده تغییر رفتار و عملکرد است. در نتیجه تا زمانی که داوطلب کنکوری رویه قبلی خود را تغییر ندهد و به یک داوطلب جدی برای کنکور تبدیل نشود خانواده همچنان ذهنیت قبلی را از او خواهد داشت.
داوطلب کنکوری که سابقه تحصیلی خوبی ندارد میبایست در قدم اول، با یک برنامهریزی صحیح و اصولی اقدام به شروع روند مطالعه برای کنکور نماید. اما فقط داشتن برنامه کافی نیست، داوطلب میبایست با خود عهد ببند و با جدیت این مسیر را آغاز نماید و بتواند تغییر خود را در سایر رفتارهای روزانه نیز بازتاب دهد تا اعتماد خانواده را کسب نماید. از جمله این رفتارهای روزانه میتوان به میزان تفریح داوطلب کنکوری، استفاده از تلفن همراه و سایر مواردی که تداخل با درسخواندن دارند اشاره کرد. در نتیجه داوطلب میبایست با داشتن برنامه صحیح مطالعاتی و روزانه برای کنکور اقدام نماید و روند مطالعه خود را به طور مستمر حفظ نماید و بهبود بخشد تا حمایت خانواده را کسب کند. داوطلبان کنکوری برای بهرهمندی از برنامهریزی تخصصی و شخصیسازی شده در سال کنکور و دریافت راهکاریهای اصولی برای ایجادی فضای صحیح در ارتباط با خانواده در سال کنکور با مشاوران تخصصی مؤسسه 3گام ارتباط برقرار نمایند تا ضمن حفظ روند مطالعاتی خود، حمایت کسب شده از خانواده را نیز تا زمان کنکور و چهبسا در ادامه زندگی شخصی حفظ نمایند.
حمایت خانواده از داوطلبان پشت کنکوری
پشت کنکور ماندن بهخودیخود باعث کاهش اعتماد به نفس داوطلبان میشود و به خصوص پس از اعلام نتایج نهایی آنها را تحت فشار روحی قرار میدهد. از طرف دیگر نیز اعتماد خانوادهها به داوطلب پشت کنکوری کاهشیافته و توقع دارند داوطلب پشت کنکوری هرطور شده در سال جدید حتماً قبول شود. در ابتدا باید گفت داوطلبان میبایست ابتدا موقعیت خود را شناخته و با آن کنار بیایند. به این معنا که درک درستی از فضایی که در آن قرار گرفتهاند (پشت کنکور) پیدا کنند و پشت کنکور ماندن را نه به معنای عقب ماندن در زندگی بلکه به معنای دورخیزی برای پرش موفقیتآمیز از آزمون کنکور و سپس تلاش برای آینده خود بدانند. چراکه گاهی برای موفقیت باید عقبنشینی کرد، ضعف قوت خود را بررسی کرد و سپس دوباره به تلاش پرداخت تا احتمال موفقیت افزایش یابد. داوطلبان پشت کنکوری میبایست اعتمادبهنفس خود را دوباره پیدا کرده و با روحیهای پرانرژی تلاش خود را برای کنکور سال جدید آغاز کنند. همچنین میبایست خانواده خود را نیز درک کنند، چراکه بههرحال خانواده داوطلب نگران آینده اوست و طبیعی است اگر دیگر آن شور شوق سال اول کنکور و یا رسیدگی به داوطلب خود را نداشته باشند. اما تمامی این مسائل بهمرور قابلحل است و راهحل آن در یک جمله خلاصه میشود: شناخت نقاط منفی سال گذشته، رفع آنها و تلاش مستمر. داوطلب میبایست پیش از شروع مطالعه برای کنکور سال بعد، ارزیابی دقیقی از کنکور سال گذشته خود داشته باشد، برنامهریزی خود را مرور کند و تمام نقاط ضعف و منفی برنامه مطالعاتی و زندگی خود را در آن سال استخراج کرده و سپس با رویکردی جدید، با اصلاح برنامهریزی و سبک زندگی نسبت به آغاز مسیر مطالعاتی کنکور اقدام نماید. این موضوع نهتنها بهمرور باعث افزایش اعتمادبهنفس داوطلب میشود، بلکه اعتماد و حمایت خانواده را نیز به روال سالهای قبل بر میگرداند و در نتیجه احتمال موفقیت در کنکور بسیار افزایش خواهد یافت؛ لذا داوطلبان کنکور میتوانند با مشاوران تخصصی مؤسسه 3گام در زمینه برنامهریزی و اصلاح سبک مطالعاتی مشاوره کرده و با ایجاد یک برنامهریزی صحیح و شخصیسازی شده برای مطالعه کنکور اقدام نمایند و همزمان حمایت خانواده خود را نیز جلب کنند.
حمایت خانواده از داوطلبان کنکوری
حمایت خانواده از داوطلبان کنکوری همانطور که گفته شد در ابعاد مختلفی قرار میگیرد. در این بخش از مقاله به بررسی موارد مهم در این زمینه میپردازیم:
· حمایت خانواده با ساعتهای بیداری و خواب داوطلب:
یکی از اصول اساسی سبک زندگی در سال کنکور و برنامهریزی مطالعاتی، تنظیم ساعت خواب و بیداری داوطلب است. در این مورد لازم است ابتدا خود داوطلب به برنامهریزی روزانه خود وفادار باشد و کوتاهی در این زمینه با هیچ بهانهای انجام ندهد. از طرف دیگر خانواده نیز میبایست سال کنکور را سعی کنند با داوطلب کنکوری خود مدارا کرده و تاحدامکان ساعت بیداری، خواب و وعدههای غذایی را با یکدیگر هماهنگ نمایند. به طور مثال اگر خانوادهای ساعت خوابشان 1 یا 2 شب است، میبایست حداقل در سال کنکور و برای ایجاد آرامش روانی داوطلب به خود سختی دهند و نهایت تا ساعت 11 یا 12 شب بیدار بمانند و از طرف دیگر صبح روز بعد سحرخیز باشند.
· حمایت خانواده با مدیریت فضای خانه:
مسئله دیگر در مورد حمایت خانوادهها در سال کنکور، مدیریت فضای خانه و ایجاد آرامش ذهنی برای داوطلب است. اگر داوطلب در خانه درس میخواند، میبایست در سال کنکور فضای خانواده و خانه در آرامش و سکوت باشد و حد امکان از برنامههای تفریحی پرسروصدا، مهمانیهای غیرضرور، بحث و جدلهای خانوادگی، فیلم دیدن با صدای بلند و ... . خودداری شود تا علاوه بر حفظ آرامش، تمرکز ذهنی داوطلب نیز برهم نخورد. داوطلب نیز میبایست خود را در سال کنکور کنترل کرده و ضمن کاهش اتلاف وقت روزانه، برنامههای تفریحاتی خود را با خانواده هماهنگ نموده تا سال کنکور بدون سختی به هیچ یک از اعضای خانواده با موفقیت به اتمام برسد.
· حفظ آرامش داوطلب:
نکته دیگر در مورد ایجاد فضای آرامش در خانه برای داوطلب، رعایت نحوه رفتار و صحبتهای خانواده با داوطلب است. داوطلب در دوران پر استرسی از زندگی خود قرار دارد و خانواده ضمن درک شرایط میبایست از صحبتهایی که بهنوعی به داوطلب استرس وارد کند (همانند مقایسه او با دیگران، اجبار او به یکرشته خاص و ...) خودداری نمایند. چراکه این صحبتها نهتنها فضای روانی داوطلب را به هم میریزد، بلکه اعتمادبهنفس او را کاهش داده و موجب عدم تمرکز او خواهد شد.
· تقویت انگیزه:
از مهمترین عوامل ایجاد موفقیت در کنکور، داشتن انرژی و انگیزه لازم برای دستیابی به اهداف است. خانوادهها در این زمینه میبایست نقش خود را به طور کامل بشناسند و با ایجاد شرایط انگیزشی، عدم سرزنش داوطلب خود و حمایت از او، او را به سمت موفقیت در کنکور هدایت کنند.
داوطلبان کنکور و خانواده میبایست به وظایف خود در سال کنکور واقف باشند و در صورت بروز مشکلی دراسرعوقت نسبت به حل آن مشکل و برگرداندن شرایط به فضای آرامش اقدام کنند. خانوادهها و داوطلبان کنکوری جهت بررسی شرایط شخصی خود و دریافت بهترین راهکارها برای ایجاد یک رابطه رو به پیشرفت در دوران کنکور میتوانند با مشاوره با کارشناسان و مشاوران تخصصی مؤسسه 3گام از بهترین و مؤثرترین راههای رفع مشکلات مطالعه در سال کنکور و ایجاد فضای آرام در خانه جهت موفقیت داوطلب کنکوری استفاده نمایند.
سخنی با خانوادهها برای حمایت از داوطلب کنکوری
فارغ از تمام نکات و وظایفی که برعهده داوطلبان کنکوری است، خانوادهها نیز میبایست با حد امکان با داوطلب خود همراه شوند و او را در این مسیر پرپیچوخم کنکور یاری دهند. خانواده باید بدانند داوطلب کنکوری آنها در شرایط سنی ویژهای قرار دارد که ممکن است هر سخن و یا نصیحتی را بهآسانی نپذیرد و حتی لجاجت به خرج دهد. خانواده میبایست با فراهمآوردن شرایط مناسب در خانه و مدیریت فضای خانه به داوطلب کمک نمایند تا با برنامهریزی خود در سال کنکور همراه شود. داوطلب در سال کنکور در شرایطی است که هرگونه بحث و یا جنجال خانوادگی میتواند آینده او را تحتتأثیر قرار دهد، لذا خانواده میبایست با کنترل رفتار خود در سال کنکور به داوطلب خود آرامش ذهنی ایجاد کنند و از گفتن حرفهای سرزنشی، تخریبی، مقایسهای و سایر مواردی که موجب افت اعتمادبهنفس داوطلب میشود خودداری کنند. از طرف دیگر خانوادهها میبایست ضمن ایجاد انگیزه در داوطلب خود، او را یاری کنند تا به برنامهریزی خود به طور کامل عمل نماید و تا روز کنکور این شرایط را ادامه دهند. حتی پس از اعلام نتایج، اگر داوطلب نتیجه خوبی کسب نکرد، او را مورد سرزنش قرار ندهند، بلکه با دلداری به او، او را به شناخت نقاط ضعف خود در سال کنکور تشویق کنند و این اطمینان خاطر را در او ایجاد کنند که تا زمانی که لازم باشد در کنار او هستند.
در ادامه و بهصورت موردی به مهمترین وظایف خانوادهها در حمایت از داوطلب کنکوری خود اشاره میشود:
· تحقیر نکنید
· سرزنش نکنید
· مداوم درباره کنکور حرف نزنید
· مقایسه نکنید
· سختگیری بیش از اندازه نداشته باشید
· محدودیت بیش از حد ایجاد نکنید
· برنامههای خود را با داوطلب کنکوری هماهنگ کنید
· از شرایط مطالعه او اطلاع داشته باشید
· میانهرو باشید
· واقعگرا باشید
· تکیهگاه و نقطه امن داوطلب خود باشید
· به او اعتماد کنید
· به او انگیزه و انرژی دهید
· او را از تفریح بهاندازه و مناسب منع نکنید
· اعتمادبهنفس او را بالا ببرید
· و بهطورکلی در کنار فرزند خود باشید نه در مقابل آن
جمعبندی حمایت خانوادهها در سال کنکور
کمتر کسی میتواند منکر تأثیر حمایت خانواده در موفقیت در کنکور شود. کنکور یک مسیر طولانی و پرتلاطم است که عبور از آن بدون کمک خانواده امری دشوار به نظر میرسد. خانوادهها میبایست در سال کنکور به نقش خود در موفقیت داوطلب واقف باشند و با ایجاد فضایی آرام و کنترل شده او را در این مسیر همراهی نمایند. از طرف دیگر داوطلبان نیز میبایست به وظایف خود در قبال خانوادهها آگاه بوده و ضمن تلاش برای رسیدن با اهداف خود، سعی در جلب اعتماد و حمایت خانواده نمایند. هر داوطلب کنکوری و خانواده او دارای شرایط خاص و منحصربهفرد هستند که میبایست ضمن شناخت شرایط خود، نسبت به برنامهریزی و کنترل آن در سال کنکور اقدام نمایند تا به موفقیت داوطلب کنکوری خود کمک کنند.