کنترل وسواس مطالعاتی 

شما هم هنگام مطالعه تصور می کنید مطالب را به خوبی فرا نگرفته اید و مدام یک مطلب تکراری را میخوانید یا به صورتی است  که امروز مطلبی را خوانده اید و فردا وقتی میخواهید ادامه مطلب را بخوانید احساس میکنید که مطلب روز گذشته را از یاد برده اید؟

یکی از دلایل آن می تواند وسواس مطالعاتی باشد که موجب میشود یه مبحث یا کتاب هفته ها یا شاید ماها طول بکشد.

برای اینکه علل وسواس مطالعاتی و راه حل های آن را بشناسید با ما در این مقاله همراه باشید.

شناخت انواع وسواس های مطالعاتی

پیش از آنکه انواع وسواس های مطالعاتی را باهم بررسی کنیم  ابتدا ببینیم وسواس چیست؟!

به طور کل زمانی که افکار، احساسات و تصاویر ناخوشایندی که نمیخواهیم به آنها فکر کنیم در ذهن ما بارها و بارها تکرار میشوند، دچار وسواس شدهایم. وسواس یکی از اختلالات روانی است که انواع مختلفی دارد ازجمله وسواس عملی و فکری که به آن اختلال وسواس جبری عملی(ocd) نیز گفته می شود. در ادامه علل پیدایش این اختلال را زمانیکه فرد درحال مطالعه کردن است ، بررسی خواهیم کرد.

۱- وسواس ناشی از سرعت پایین مطالعه

یکی از علل وسواس مطالعاتی، کندخوانی است. در این مورد فرد آنقدر برای هر کلمه زمان میگذارد که نمیتواند به خوبی مطالب را فرا گیرد. ممکن است مدام دچار پرش افکار شود و از موضوع اصلی به طور کل دور شود. گاهی هم داوطلب این تفکر را دارد که زمان زیادی دارد و از این جهت خواندن هر مطلب را بسیار طولانی تر از انکه باید میکنند .این مسئله به مرور زمان موجب کمبود وقت و ایجاد استرس در داوطلب شده و درنهایت وسواس مطالعاتی را با خود به همراه می اورد.

۲- وسواس ناشی از عدم مدیریت زمان 

این مورد درست برعکس مورد ۱ هست. این دسته از داوطلبین با فکر به اینکه زمان زیادی برای مطالعه ندارند یک حجم زیادی از استرس را در خود میپرورانند و از همین جهت نمی توانند تمرکز کافی روی مطالعه خود داشته باشند و همین امر سیکل معیوب چندباره خوانی را ایجاد میکند و موجب وسواس مطالعاتی می شود.

۳- وسواس ناشی از عدم تمرکز در مطالعه

در این مورد ذهن فرد آنقدر درگیر مسائل مختلف است و مدام از موضوعی به موضوع دیگر در گردش است که هیچ تسلطی روی آنچه که دارد میخواند ندارد و توان درک موضوع خوانده شده را نخواهد داشت و بلاجبار یک مطلب را چندین و چند مرتبه مطالعه میکند .

۴-وسواس بازگشت به عقب

شخص حس میکند متنی را که به تازگی خوانده است به خوبی فرا نگرفته و مجددا شروع به خواندن آن میکند. این یعنی ، فرد دچار وسواس مطالعاتی چندباره خوانی شده است.

تا به اینجا وسواس های فکری را با هم بررسی کردیم. اما اکنون میخواهم برای شما شکلی از وسواس به اسم وسواس عملی را شرح دهم.

در این نوع از وسواس فرد قبل از شروع به مطالعه مدت زیادی را صرف چیدن منظم وسایل مطالعه شامل خودکارها، دفتر و کتاب خود می کند. همچنین حین مطالعه بخش اعظمی از تمرکز فرد روی نظم نوشته های خود است. این مسئله موجب می شود که تمرکز داوطلب از رو متنی که می خواند دور شود و تبدیل به یک رفتار وسواس گونه شود. حتی گاهی فرد تنها میتواند در یک مکان ثابت مطالعه کند و مکان جدید برای فرد عدم تمرکز را به همراه می آورد و یا تغییر ابزار مطالعه نیز میتواند شرایط مشابهی را موجب شود.

لازم به ذکر است که هر یک از داوطلبان شرایط خاص خودشان را دارند و شما می توانید برای بررسی دقیق تر و حرفه ای تر شرایط خودتان با مشاوران تخصصی موسسه 3گام ارتباط برقرار کنید.

علت های ایجاد وسواس مطالعاتی

اولین قدم برای رهایی از این مشکل شناخت علت های آن هست. پس با ما همراه باشید تا هر یک از علت ها را باهم بررسی کنیم و راهکاری برای ازبین بردن آن ها بیابیم.

۱- یکی از علل وسواس مطالعاتی می توان به مطالعه غلط و ترس از عدم یادگیری درست اشاره کرد که فرد را مجبور به دوباره خوانی می کند.

۲- پرداختن بیش از حد به جزییات که زمان بسیار زیادی را هدر میدهد.

۳- کندخوانی به اندازه ای که نتوانید درک خوبی روی مطالبی که خوانده اید داشته باشید.

۴- اضطراب بیش از حد که یکی از اصلی ترین علل وسواس مطالعاتی است و فرد برای از بین بردن آن اقدام به مطالعه مداوم یک مطلب میکند.

۵- یکی دیگر از علل را می توان نداشتن برنامه مناسب  و مدیریت درست در مطالعه دانست.

۶- کمال گرایی موجب میشود فرد از خود انتظار داشته باشد تا تمام مطالب را به صورت صد در صدی یاد بگیرد.

راهکارهای کنترل وسواس مطالعاتی

۱- هیچگاه هنگام مطالعه از مطالب سخت که نیاز به تمرکز بالایی دارند آغاز نکنید. معمولا ترتیب نوشتار مطالب به گونه ای است که از مطالب ساده به سمت مطالب سخت می روند و اگر شما از اواسط مطلب شروع به مطالعه کنید، ممکن است در فهم آن دچار مشکل شده و موجب شود یک مطلب را چندین بار مطالعه کنید.

۲- مشخص کردن زمان برای مطالعه متون مورد نظر یکی دیگر از راه حل ها هست. به گونه ای که قبل از شروع مطالعه زمان معقولی را برای آن تعیین کنید و خود را موظف کنید که سر آن ساعت مطالعه آن مطلب را به طورکامل به پایان برسانید.

۳- می توانید برای مرور کردن مباحث از خلاصه نویسی استفاده کنید تا از خواندن مجدد تمام متون جلوگیری شود به این شکل در وقت شما نیز صرف جویی خواهد شد.

۴- لازم نیست یک مطلب را به طور صد در صدی فرا بگیرید. می توانید بخشی از یادگیری را به زمان مرور و جمع بندی واگذار کنید.

۵- بیشتر بر روی مطالب مهم و کلیدی تمرکز کنید تا اینکه وقت خود را صرف جزییات متن کنید.

۶- برای یادگیری بیشتر مطالب، نقشه ذهنی برای خود ایجاد کنید و از رمز هایی استفاده کنید که یادگیری آن مطلب را برایتان آسان تر کند.

۷- سعی کنید هنگام مطالعه هرآنچه را که موجب برهم زدن تمرکزتان می شود را از خود دور کنید. حال این عامل می تواند گوشی همراه، اطرافیان، محیط شلوغ و پر سر و صدا یا چیزهایی از این قبیل باشد.

۸- گاهی در هنگام مطالعه فرد برای کارهایی که باید در ساعات پیش رو انجام دهد برنامه ریزی میکند. با نوشتن این کارها در برگه یا دفتر و مشخص کردن زمانی برای آن ها فکر خود را از آن ها برهانید.

چنانچه شرایط خاصی دارید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، می توانید برای بررسی بیشتر و دقیق تر با مشاوران موسسه 3گام ارتباط برقرار کنید. مشاوران موسسه 3گام با توجه به جدید اطلاعات شما را کاملا راهنمایی می کنند و با بررسی دقیق شرایط شما بهترین راه حل ها را برای شما در نظر خواهند گرفت.