راه های جلوگیری از خواب آلودگی هنگام مطالعه
شما هم به محض آنکه که شروع به مطالعه میکنید خواب آلوده می شوید؟ آیا کتاب برای شما هم همچون قصه شب عمل میکند؟
اگر این موارد مشکلات شما هنگام مطالعه هست با ما همراه باشید تا در این مقاله راه های رهایی از خواب آلودگی هنگام مطالعه را بیابیم.
علت خواب آلودگی هنگام مطالعه از نظر علمی
بعضی ها بعد از غذاخوردن یا در حال رانندگی و یا حتی هنگام مطالعه دچار خواب آلودگی می شوند. دلیل همه این ها ممکن است به نوع غذایی که ما می خوریم، محیط و سلامتی بدن ما بستگی داشته باشد.
دلایل خواب آلودگی هنگام مطالعه ممکن است وضعیت و حالتی باشد که ما هنگام خواندن داریم یا مطالعه در یک زمان نامناسب باشد. نوع کتابی که میخوانیم نیز تاثیرگذار است.
اما می تواند چیزی بیشتر از این ها موجب خواب آلودگی شما هنگام مطالعه شود.
بیشتر مردم هنگام خواندن یک مطلب، یک حالت راحت دارند که از فعالیت بدنی جلوگیری می کند. این عامل باعث می شود که اسید لاکتیک وارد خون و مایع بین سلولی شود و بدن را خستهکند.
اسیدلاکتیک، مقدار زیادی از اکسیژن خون را جذب می کند. با توجه به کاهش اکسیژن خون، مغز خسته می شود و ما هنگام مطالعه، احساس خواب آلودگی می کنیم.اما علت دیگر به ماده ای به نام آدنوزین برمیگردد. آدنوزین کارکردهای متعددی در بدن دارد از جمله نقش مهمی در سیستم ایمنی، عصبی، گردش خون، تنفس و ادرار افراد دارد. اما زمانی که این ماده در آستانه مشخصی در نخاع و مغز شما قرار میگیرد، بدن شما واکنش نشان میدهد تا روند به خواب رفتن شما را آغاز کند.
راه های جلوگیری از خواب آلودگی هنگام مطالعه
مواردی هستند که حتما باید هنگام مطالعه رعایت شوند. با ما همراه باشید تا تک تک موارد را با هم مرور کنیم. همچنین شما می توانید با برقراری تماس با مشاوران ما از مشکلات خواب خود بگویید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
۱- از مطالعه در حالت دراز کشیده اکیدا خودداری کنید. زیرا بهترین حالت فهم مطالب زمانی است که مغز تنها روی یک عملکرد که در اینجا هدف خواندن یک مطلب است تمرکز داشته باشد. شما وقتی در حالت دراز کشیده به مطالعه کردن می پردازید به طور ناخواسته، خوابیدن و استراحت کردن را به مغز خود القا خواهید کرد.
۲- از ماندن در یک وضعیت ثابت هنگام مطالعه بپرهیزید. زمانی که شما در یک وضعیت باقی می مانید کسل خواهید شد و این می تواند خوابیدن را تحریک کند. در بازه های زمانی کوتاهی سعی کنید فعالیت بدنی داشته باشید.
۳- تنوع در زمان مطالعه نیز می تواند کمک کننده باشد. به طور مثال زمانیکه احساس خواب آلودگی کردید می توانید خواندن با صدای بلند را امتحان کنید.
این امکان وجود دارد که شما با توجه به شرایط خاص خودتان نتوانید به درستی از راه حل های گفته شده استفاده کنید، با توجه به موضوع برای بررسی شرایط خودتان می توانید با کارشناسان موسسه 3گام ارتباط برقرارکنید تا به بهترین شکل ممکن راهنمایی شوید.
۴- زمان مطالعه بسیار حائز اهمیت هست. هرچه به پایان روز نزدیک تر می شویم مغز خسته تر خواهد شد و گیرایی آن به شدت پایین می آید.
۵- اگر همیشه عصرها دچار خواب آلودگی می شوید. یک استراحت کوتاه می تواند از خواب آلودگی ادامه روز پیشگیری کند.
۶- مطالعه در یک مکان گرم می تواند به شدت خواب آور باشد. از این رو سعی کنید همیشه دمای اتاق را تعدیل کنید.
۷- آب بنوشید، نوشیدن آب میتواند باعث رفع خوابآلودگی شود.
۸- حداقل میزان خواب شبانه ۶ ساعت هست. سعی کنید خواب کافی در شب هنگام داشته باشید تا از خستگی شما در طول روز پیشگیری کند.
۹- در خوردن زیادهروی نکنید. حتی در خوردن مواد غذایی مناسب و مغذی پرخوری سبب تمرکز زیاد نمیشود بلکه میتواند باعث خوابآلودگی و کاهش تمرکز شود.
۱۰- بعد از صرف غذا، بلافاصله مطالعه نکنید.
۱۱- اگر ممکن است، یک دوش با آب ولرم بگیرید. این کار انرژی مغز شما را بالا می برد.
۱۲- صبح ها بلافاصله بعد از بیدار شدن مطالعه نکنید. می توانید صبح خود را با یک نرمش ملایم آغاز کنید تا برای باقی روز انرژی خود را ذخیره کنید.
راه های افزایش کیفیت خواب
خواب روی سلامتی و طول عمر انسان تاثیر زیادی دارد و قسمت مهمی از ریتم زندگی انسان هست. پایین بودن کیفیت خواب به مرور زمان موجب به وجود آمدن اختلالات خواب شده و روی عملکرد فرد و نحوه انجام وظایف روزانه اش تاثیر می گذارد. با ما در این مقاله همراه باشید تا با رعایت بهداشت خواب، بتوانید کیفیت خواب خود را افزایش دهید. پیروی از عادات خواب سالم که با عنوان بهداشت خواب شناخته میشوند، میتواند کمخوابی و بیقراری را برطرف کرده و خواب آرام و کافی را جایگزین آن کند.
۱- تنها هنگامی به رختخواب بروید که خوابتان می آید.
۲- ساعت فیزیولوژیک بدنتان را بهم نریزید و برای خواب و بیدار شدن ساعت منظمی را تنظیم کنید.
۳- یک محیط ساکت، تاریک و خنک یکی از اولین نیازها برای رعایت بهداشت خواب است.
۴- اگر شما از آن دسته از افراد هستید که کوچکترین صداها خواب شما را مختل می کند. می توانید با استفاده از یک گوشی و یا نویزگیر در گوش ها، صداهای اضافه را از خود دور کنید.
۵- تشک و بالش مناسب انتخاب کنید. با این کار بدن را هنگام خواب در وضعیت مناسب خود قرار دهید.
۶- به یاد داشته باشید که تخت خواب، تنها مکانی برای خوابیدن است. از استفاده از گوشی، برنامه ریزی برای روز آتی، بحث و جدل با شخصی دیگر و یا فکرهای اضافه در تخت بپرهیزید.
۷- بین زمان صرف غذا و خوابیدن فاصله بگذارید. شب ها سعی کنید شامی سبک صرف کنید. غذاهای چرب و سنگین می توانند به شدت روی خواب شما تاثیر بگذارند.
۸- از مصرف کافئین، الکل، نیکوتین و سایر مواد شیمیایی که با خواب تداخل دارند، پیش از خواب خودداری کنید.
۹- زمانی که احساس خواب آلودگی و خستگی کردید به تخت خواب بروید. بیداری تا دیرهنگام مانع خوابیدن شما می شود.
۱۰- ورزش در اوایل روز به خواب آرام شما در شب کمک میکند. اما ورزش در پایان روز می تواند مانع از خواب شب هنگام شود.
۱۱- هرگز دفتر یا کتاب خود و یا چیزهایی که مربوط به کار شما می شوند و برای شما مشغله ذهنی به همراه می آورند را وارد تخت خواب خود نکنید.
اگر شما نیز با معضل خواب آلودگی هنگام مطالعه و فعالیت های روزانه رو به رو هستید می توانید با برقراری تماس با مشاوران ما راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
سخن پایانی
شاید مشکلات شما در خواب فراتر از رعایت بهداشت خواب باشد. در صورتی که موارد بالا را رعایت کرده اید اما همچنان در خواب خود مشکل دارید می توانید به متخصص خواب مراجعه کرده تا برای این اختلال درمانی را برایتان آغاز کند.