نا امیدی در کنکور

بسیاری از دانش آموزان و یا داوطلبان کنکور سراسری، حداقل یک بار دچار یأس و یا نا امیدی در مسیر مطالعه برای کنکور شده‌اند. دلایل مختلفتی از جمله حرفه‌های دیگران، نتایج بد آزمون‌های آزمایشی، خستگی، ترس و ... باعث ایجاد حس نا امیدی در داوطلبان می‌شوند. پس باید نا امیدی را یک موضوع طبیعی در کنکور بدانیم و سعی کنیم آن را رفع کرده و با انگیزه و انرژی ادامه مسیر کنکور را طی کنیم. در این مقاله به بررسی مفهوم نا امیدی در کنکور، عوامل ایجاد آن و راهکارهای رفع نا امیدی برای داوطلبان و والدین داوطلبان پرداخته می‌شود.

منظور از نا امیدی در کنکور

به طور کلی نا امیدی در کنکور به معنای احساس نارضایتی داوطلب است که به دنبال برآورده‌نشدن انتظارت خود در مسیر مطالعه برای کنکور به وجود می‌آید.  داوطلبان ناامید، فقط به نتیجه نگاه می‌کنند و توجهی به سایر موارد از قبیل فرصت باقیمانده، شرایط ایجاد نتیجه و ... نمی‌کنند. در نتیجه می‌توان گفت ناامیدی در کنکور همان احساس نارضایتی فردی از مسیر مطالعه خود و قبول شکست پیش از تلاش است. عموماً ریشه ناامیدی در داوطلبان احساسی و روانی است و هیچ منطق و خردی پشت آن نیست. پس داوطلبان می‌بایست ابتدا علت ایجاد حس ناامیدی در خود را شناسایی کنند و سپس به رفع آن بپردازند. در ادامه به مهم‌ترین دلایل ایجاد ناامیدی در کنکور می‌پردازیم.

عوامل ایجاد نا امیدی در کنکور

همان طور که گفته شد، ناامیدی در کنکور امری طبیعی است که برای بسیاری از داوطلبان رخ می‌دهد. اما نکته مهم آن جاست که ناامیدی کنکور به دلایل گوناگونی رخ می‌دهد باید ابتدا آن‌ها را مورد شناسایی قرار داد و سپس به دنبال رفع آن‌ها بود. در ادامه به مهم‌ترین دلایلی که موجب ناامیدی در داوطلبان کنکور سراسری می‌شود می‌پردازیم:

·        کسب تراز نامناسب در آزمون‌های آزمایشی: یکی از دلایل برانگیختن حس ناامیدی در داوطلبان کنکور، کسب نتیجه ضعیف در آزمون‌های آزمایشی است که باعث القای حس ناامیدی و شکست به داوطلب می‌شود.

·        مشاهده داوطلبان قوی: گاهی داوطلبان با دیدن دوستان، آشنایان و ... که نمرات عالی در آزمون‌های آزمایشی کسب می‌کنند به نوعی حس سرخوردگی و ناامیدی به آنها دست می‌دهد.

·        شروع دیر هنگام: دیگر موضوعی که باعث ایجاد حس ناامیدی می‌شود، دیر شروع کردن داوطلبان است. هنگامی که داوطلبان کنکور فرصت کمتری نسبت به سایر داوطلبان برای مطالعه داشته باشند، نوعی حس ناامیدی در آنها رخنه می‌کند که ریشه در روان و احساسات فرد دارد که خود را شکست خورده می‌بیند.

در بالا به دلایل اصلی نا امیدی داوطلبان در جریان کنکور سراسری اشاره شد. اکنون شما باید ببینید جزو کدام دسته از داوطلبان هستید و کدام دلیل باعث ایجاد حس یأس و ناامیدی در شما شده است. در بخش بعدی راهکارهای مناسب هر گروه از داوطلبان ارائه می‌شود.

راهکارهای لازم برای رفع نا امیدی در کنکور

اولین نکته در برخورد با عوامل ایجاد ناامیدی در کنکور، توجه به نیمه پر لیوان است. چراکه داوطلبان با تمرکز بر تمام نکات منفی ذهن خود را در احاطه ناامیدی قرار می‌دهند و حتی اجازه ورود افکار مثبت نیز به آن نمی‌دهند. در نتیجه داوطلبان می‌بایست تفکر خود را مثبت نگه دارند و سعی کنند در معرض تفکرات و یا سخنان منفی قرار نگیرند. همچنین داوطلبان می‌بایست قبل از شروع مطالعه برای کنکور هدف  و انگیزه خود از درس خواندن را به طور شفاف برای خود بنویسند و هر روز حداقل یکبار آن را برای خود بخوانند.

·        عملکرد نامناسب در آزمون آزمایشی:

داوطلبانی که برای کنکور مطالعه می‌کنند و ناگهان در یک یا دو آزمون آزمایشی دچار افت تراز شده و نتیجه مناسبی کسب نمی‌کنند، دچار ناامیدی می‌شوند و خود را شکست خورده می‌پندارند. آن‌ها بدون توجه به تمام زحماتی که تاکنون کشیده‌اند، ادامه مطالعه برای کنکور را کاری بی فایده دانسته و حتی دچار افسردگی ناشی از ناامیدی می‌شود. داوطلبان می‌بایست ابتدا خود را از شرایط ذهنی ناامیدی رها کنند (مرور هدف، دیدن فیلم‌های انگیزشی و مشاوره با افراد با تجربه و ...) و سپس به رفع مشکل خود بپردازند. مطمئن باشید اگر تلاش هدفمند و با برنامه انجام دهید به مرور شاهد عملکرد مناسب خود در آزمون‌های آزمایشی خواهید شد.

در ادامه به راهکاری افزایش بازدهی در آزمون‌های آزمایشی اشاره می‌شود. داوطلبان می‌بایست عملکرد خود را مورد سنجش قرار داده و نقطه ضعف برنامه مطالعاتی خود را پیدا کنند.

·        افزایش ساعت مطالعه

·        تحلیل دقیق آزمون

·        تغییر روش مطالعاتی

·        تغییر روش تست زنی دروس

·        تهیه منابع مناسب خود

شما می‌توانید برای دریافت راهکارهای اختصاصی و مناسب خود با مشاورین باتجربه 3گام مشورت نمایید.

·        مشاهده داوطلبان قوی:

گاهی دیدن و یا شنیدن عملکرد داوطلبان قوی، باعث ایجاد ناامید در داوطلبان می‌شود. ابتدا باید این علت را دانست که چرا این امر باعث ایجاد این حس در داوطلبان می‌شود؟ علت این موضوع، این است که داوطلبان در هر سطحی، عملکرد خود را با داوطلبان قوی مقایسه می‌کنند و شانسی برای قبولی خود قائل نیستند. اما نکته آنجاست که کنکور یک مسابقه ماراتن است و نه سرعت، مهم نیست اکنون شما در چه جایگاهی از لحاظ عملکردی قرار دارید، مهم آن است که در پایان این ماراتن در چه جایگاهی قرار خواهید گرفت. داوطلبان می‌بایست هدف خود از کنکور را مرور کرده و بدانند برای خود و آینده خودشان تلاش می‌کنند و مقایسه خود با دیگران چیزی جز تشویش ذهنی برایشان ندارد و باید فقط و فقط بر برنامه و هدف خود تمرکز کرده و تا روز کنکور دست از تلاش برندارند. فقط در این حالت است که می‌توان در کنکور موفق شد.

 

·        شروع دیر هنگام یا عقب افتادگی از آزمون‌ها:

بسیار پیش می‌آید که داوطلبان کنکور چند ماهی از فرصت خود را به دلایل مختلف از دست می‌دهند و پس از گذشت چند ماه می‌خواهند مطالعه خود را برای کنکور آغاز کنند. در ابتدای شروع مطالعه و پس از گذشت چند روز اغلب این داوطلبان دچار ناامیدی شده و دوباره مطالعه را رها می‌کنند و یا داوطلبانی که از آزمون‌های آزمایشی عقب مانده‌اند. آن‌ها خود را شکست خورده می‌دانند و فکر می‌کنند دیگر هیچ شانسی در مقابل سایر رقبا که چند ماه زودتر از آنها مطالعه را شروع کرده‌اند ندارند. اما باید به این نکته توجه کرد که نه تنها الان شرع کردن دیر نیست، بلکه بهترین زمان برای آغاز مطالعه برای کنکور است، چراکه هیچ وقت برای شروع دیر نیست. داوطلبان اگر با برنامه ریزی دقیق و هدفمند می‌توانند خود را برای آزمون کنکور آماده کرده و عقب ماندگی از آزمون‌های آزمایشی را نیز جبران کنند. همچنین  باید به این نکته توجه کنند که حسرت خوردن بسیار دردناک‌تر از شکست خوردن است و شکست در کنکور نصیب کسانی می‌شود که تلاش نمی‌کنند.

جبران عقب ماندگی در کنکور و برنامه ریزی اختصاصی برای کنکور نیازمند همراهی یک مشاور با تجربه است. برای دریافت راهکارهای اختصاصی و کاربردی برای جبران عقب ماندگی درسی خود می‌توانید با مشاورین با تجربه 3گام ارتباط برقرار کنید.

 

نقش والدین در رفع نا امیدی در کنکور

 همان‌طور که گفته شد، نا امیدی امری طبیعی در مسیر کنکور است که ممکن است برای هر داوطلبی رخ دهد. یکی از عوامل اصلی و مؤثر در رفع ناامیدی از داوطلبان، والدین هستند. چراکه ایجاد بستر مناسب برای مطالعه داوطلبان نیازمند همراهمی حداکثری والدین است. اگر فرزند شما کنکوری است و دچار حس یأس و ناامیدی نسبت به کنکور است، بهتر است نکات زیر را برای کمک به رفع این حس در او انجام دهید:

·        از ایجاد دغدغه، نگرانی و یا بحث کردن با داوطلب بپرهیزید.

برعکس، می‌بایست محیطی آرام برای او فراهم کنید و صحبت‌های انگیزشی با او داشته باشید. مطمئن باشید او هم نگرانی‌های شما را درک خواهد کرد و این کار شما به بهبود وضعیت روحی و رفع حس یأس او کمک خواهد کرد.

·        داوطلب را سرزنش نکنید.

 هر داوطلبی ممکن است در مسیر کنکور نیاز به استراحت موقت داشته باشد. اگر داوطلب شما دچار ناامیدی شده و مطالعه را کنار گذاشته است و یا با اشتیاق گذشته درس نمی‌خواند، باید به او کمک کنید علت این احساسش را پیدا کرده و کمک به رفع آن کنید. مطمئن باشید سرزنش کردن باعث ایجاد چرخه منفی در ارتباط شما با داوطلب می‌شود و موجب تشدید حس ناامیدی در او خواهد شد.

·        داوطلب را رها نکنید.

والدینی که کاملاً به داوطلب خود بی تفاوت باشند نیز باعث تشدید احساس منفی و ناامیدی در او خواهند شد. چراکه داوطلب اکنون علاوه بر ناامیدی با یک خلأ احساسی دیگر مواجه می‌شود که باعث کاهش انگیزه او خواهد شد. البته افراط در پیگیری از فرزندتان نیز اثر منفی خواهد داشت. شما می‌بایست اعتدال را سرلوحه رفتار خود با داوطلب قرار داده و با او همراه باشید.

·        واقع گرا باشید نه کمال گرا:

هر انسانی دارای ویژگی‌ها و علایق منحصر به فرد است. داوطلبان کنکور نیز از این قاعده مستثنا نیستند و هریک دارای استعدادها و توانایی‌های خاصی هستند، اما هر انسانی می‌تواند با ممارست و تلاش توانایی‌های خود را ارتقا دهد. ممکن است فرزند شما در ابتدای مسیر کنکور نتایج خوبی کسب نکند، اما این به معنا نیست که او نمی‌تواند خود را ارتقا دهد. والدین می‌بایست یک نگاه منطقی به وضعیت داوطلب خود داشته باشند و او را در مسیر پر فراز و نشیب کنکور یاری کنند.

·        فرزندتان را مقایسه نکنید:

همان‌طور که گفته شد، هر انسانی دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. در نتیجه شما به عنوان والدین داوطلب، نباید او را با هیچ فردی مقایسه نمایید، چراکه این کار باعث تشدید حس نا امیدی در او می‌شود و اعتماد به نفس او را از بین خواهد برد.

وقتی نا امید می‌شوم، چیکار کنم؟

ناامیدی در کنکور یک مقوله کاملاً حسی است که نیازمند شناسایی دلیل ایجاد آن است. داوطلبان کنکور می‌بایست علت ایجاد این حس در خود را یافته و با راهکارهای مناسب نسبت به رفع آن اقدام نمایند. برای شناسایی علت ناامیدی خود و راهکار آن به مطالب این مقاله مراجعه نمایید.