تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد

هر ساله داوطلبان زیادی تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد می گیرند. اگر جزو این دسته از داوطلبان باشید می دانید که در مقطع کارشناسی ارشد دو شیوه آموزش محور و پژوهش محور وجود دارد. تا سال ۱۳۸۹ تمامی دانشجویان سراسر کشور در مقطع کارشناسی ارشد به صورت پژوهش محور فارغ التحصیل می شدند و باید واحد پایان نامه را می گذراندند اما از سال ۱۳۹۰ تا به امروز دو شیوه در کارشناسی ارشد به عنوان های آموزش محور و پژوهش محور ایجاد شد. ممکن است برای شما سوال شده باشد که تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد چیست؟ کدام یک از شیوه های آموزش محور و پژوهش محور بهتر است؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد بپردازیم.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | شیوه پژوهش محور

رایج ترین روش در دوره کارشناسی ارشد، شیوه پژوهش محور است که تا سال ۱۳۸۹ تنها شیوه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بوده است. در این شیوه دانشجویان با گذراندن واحد های درسی مشخص در طول دو سال (چهار نیم سال تحصیلی)، زیر نظر یک استاد بر روی یک موضوع پژوهشی در قالب پایان نامه می پردازند.

شیوه پژوهش محور همانطور که از عنوانش معلوم است بر پایه پژوهش است و به دنبال هدف بزرگی به نام ارائه ایده ها و نظریه های جدید، ثبت اختراع، افزایش سطح دانش فنی و به طور کلی علاوه بر آشنایی دانشجویان با مبانی علمی و تحصیلی، یادگیری کار پژوهشی و علمی در رشته ی خود دانشجو می باشد.

گذراندن ۶ تا ۱۰ واحد درسی برای اخذ واحد پژوهشی الزامی است و انتخاب هم زمان واخد های آموزشی با واحد پژوهشی بلامانع می باشد.

طول مدت تحصیل در این شیوه دو الی دو و نیم سال می باشد.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | شیوه آموزش محور

جدید ترین روش در دوره کارشناسی ارشد، شیوه آموزش محور می باشد که نزدیک ۱۰ سال است که در سیستم آموزشی دانشگاه ها اجرا می شود.

در شیوه آموزش محور نگاه جدیدی به یادگیری و تحصیل شده است و فعالیت های پژوهشی و ارائه پایان نامه کنار گذاشته شده است. شیوه آموزش محور بر پایه واحد های درسی بوده و ارائه پایان نامه حذف شده است. واحدهای درسی که دانشجویان باید آن ها را بگذراند حداقل ۲ و حداکثر ۴ واحد سمینار یا تحقیق و تتبع نظری می باشد. هدف از ایجاد شیوه آموزش محور افزایش ظرفیت دانشگاه ها می باشد. از سال ۱۳۹۰، ۲۰ درصد به پذیرفته شدگان در کارشناسی ارشد اضافه شده است.

انتخاب رشته ارشد برای شیوه آموزش محور به اینگونه است که داوطلبان باید کد رشته هایی را که با عبارت آموزش محور در دفترچه انتخاب رشته ارشد ذکر شده است را انتخاب کنند.

طول مدت تحصیل در این شیوه دو الی دو و نیم سال می باشد.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | تغییر شیوه آموزشی

دانشجویان متقاضی تغییر شیوه آموزشی باید طبق ضوابط و شرایط دانشگاه مورد نظر، تقاضای خود را به صورت کتبی به اداره آموزش دانشگاه محل تحصیل خود ارائه دهند.

دانشگاه تقاضانامه کتبی دانشجو را مطابق با قوانین و شرایط گفته شده بررسی می کند، در صورتی که دلایل دانشجو از تغییر روش آموزشی کافی و منطبق با قوانین دانشگاه باشد تغییر شیوه آموزشی از شیوه پژوهش محور به آموزش محور یا بالعکس مورد پذیرش قرار می گیرد.

همانطور که گفته شد دانشگاه ها آیین نامه مختص به خود را دارند پس نمی توان شرایط و ضوابط یکسانی را برای تغییر شیوه آموزشی بیان کرد اما به صورت کلی در تمامی دانشگاه ها علاوه بر دلایل و مستندات دانشجو مبتی بر تغییر روش آموزشی، شرایطی مانند معدل، ظرفیت پذیرش در شیوه مورد نظر و تعداد واحد های پاس شده و نشده مورد بررسی قرار می گیرد.

به این نکته باید توجه کنید که شما تنها در طول تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد «یک بار» می توانید شیوه آموزشی خود را تغییر دهید و معمولا پیش از سه ترم باید به تغییر شیوه آموزشی خود اقدام کنید.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | اعتبار مدرک

دانشگاه هایی که این دو شیوه آموزشی را ارایه می دهند مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد به همین دلیل مدرک فارغ التحصیلی در هر دو روش نیز مورد تایید این وزارت می باشد. اعتبار مدرک کارشناسی ارشد چه در شیوه آموزش محور چه در شیوه پژوهش محور یکسان می باشد. در مدرک فارغ التحصیلی شما عبارت «آموزش محور» و «پژوهش محور» درج خواهد شد.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | کیفیت آموزشی

کیفیت آموزشی بستگی به نوع دانشگاه و اساتیدی آن دانشگاه دارد و می توان گفت کیفیت آموزشی در دو شیوه تقریبا یکسان است. تنها تفاوتی که می توان به آن اشاره کرد این است که دانشجویان تحصیل کرده شیوه آموزش محور به دلیل نداشتن واحد پایان نامه ممکن است در کارهای عملی و پژوهشی کمی ضعیف تر از دانشجویان تحصیل کرده شیوه پژوهش محور باشند.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | ادامه تحصیل

از آنجایی که دانشگاه های مقصد چه در داخل چه در خارج از کشور به افرادی که دارای پایان نامه و فعالیت های پژوهشی می باشند نگاه مثبت تری دارند؛ می توان گفت افرادی که مدرک کارشناسی ارشد پژوهش محور دارند شانس بیشتری نسبت به افرادی که مدرک کارشناسی ارشد آموزش محور دارند، خواهند داشت. اما لازم به ذکر است اگر شما مدرک ارشد آموزش محور دارید و نمره آزمون زبان و فعالیت های پژوهشی در وضعیت مناسبی قرار دارد، جای نگرانی برای ادامه تحصیل نخواهید داشت.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | اولویت انتخاب شیوه

باید برای اینکه کدام شیوه را در ارشد پیش بگیرید کمی فکر کنید و اهداف خود را برای تحصیل در مقطع ارشد بنویسید. اگر قصد ادامه تحصیل در داخل یا خارج از کشور را دارید بهتر است اولویت انتخاب شیوه خود را با شیوه پژوهش محور بگذارید اما اگر صرفا برای ارتقای حقوق و شغلی قصد ادامه تحصیل در مقطع ارشد را دارید و به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر فکر نمی کنید؛ بهتر است شیوه آموزش محور را اولویت قرار دهید. اما این نکته را در نظر بگیرید که فارغ التحصیلان رشته آموزش محور در صورت داشتن رزومه علمی مناسب می توانند بدون نگرانی مدارک خود را در مقاطع بالاتر ارتقا دهند.

 

 

تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در مقطع ارشد | قبولی در دکتری

سوالی که ذهن تمامی دانشجویان متقاضی کارشناسی ارشد را درگیر کرده است این است که میان این دو شیوه (پژوهش محور و آموزش محور) برای قبولی در مقطع دکتری تفاوتی وجود دارد؟

برای پاسخ به این سوال باید گفت که افرادی که تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد به پایان رسانده اند می توانند در آزمون دکتری شرکت کنند. تنها نگرانی برای افرادی است که ارشد شیوه آموزش محور دارند به دلیل آنکه پس از قبولی دکتری باید وارد بخش مصاحبه شوند. احتمال این وجود دارند که اساتید دانشگاه نگاه مثبت تری نسبت به روش های پژوهش محور داشته باشند و برای فارغ التحصیلان پژوهش محور اولویت بالاتری در نظر بگیرند. دلیل آن هم این است که افراد فارغ التحصیلان پژوهش محور به دلیل واحد پایان نامه و داشتن رزومه پژوهشی در وضعیت بهتری قرار دارند و مقالات پژوهشی بیشتری را ثبت کرده اند پس اولویت بالاتری نسبت به فارغ التحصیلان آموزش محور دارند.