تعریف دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

دانشگاه آزاد یکی از پرطرفدار ترین دانشگاه های کشور می باشد که در مقاطع کاردانی پیوسته و ناپیوسته، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته، کارشناسی ارشد و دکتری برای ورودی نیمسال اول و دوم به صورت با کنکور و بدون کنکور دانشجو می پذیرد.

یکی از ویژگی های منحصر به فرد و تفاوت این دانشگاه با دانشگاه های دیگر در رشته های کارشناسی پیوسته در دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد می باشد.

دانشگاه آزاد در رشته های غیر پزشکی کارشناسی پیوسته دارای دو نظام آموزشی تمام وقت و پاره وقت می باشد و برای رشته های پزشکی هیچ گونه کاربردی ندارد.

برای آنکه تفاوت دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد را متوجه شویم باید به تعریف دوره های تمام وقت و پاره وقت بپردازیم.

دوره پاره وقت: نظام پاره وقت به نظامی گفته می شود که به دلیل نیاز به ادامه تحصیل شاغلین، دوره هایی به نام پاره وقت ایجاد شده است که زمان برگزاری کلاس های این دوره ها به نوعی است که با تایم کاری اداری تداخل ایجاد نکند.

دوره تمام وقت: نظام تمام وقت به نظامی گفته می شود که دانشجو هم در نوبت صبح هم در نوبت بعدازظهر در دانشگاه حضور خواهند داشت.

 

مزایای دوره پاره وقت نسبت به دوره تمام وقت

  1. دانشجو می تواند زمان طولانی تری تحصیلش را به پایان برساند.
  2. دانشجو می تواند تعداد واحد کمتری انتخاب کند.
  3. دانشجو می تواند زمان طولانی تری را به عنوان ترم های مجاز به تحصیل بپردازد.
  4. دانجشویان پسر معافیت تحصیلی طولانی تری نسبت به دانشجویان پسر دوره های تمام وقت دارند.
  5. دانشجویان پسر می توانند تا ۸ سال به شرطی که هنوز دانشجو باشد و فارغ التحصیل یا اخراج نشده باشد از معافیت تحصیلی بهره مند شود.
  6. اگر معدل دانشجویان دوره های پاره وقت بالای ۱۷ شده باشد می توانند در هر ترم ۲۴ واحد درسی اخذ کنند.

تفاوت دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

در مورد تفاوت دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد باید اینگونه گفت که دراکثر ویژگی ها و شرایط مشابه یکدیگر هستند. در ادامه مطلب به بررسی تفاوت این دوره ها در فاکتورهایی مانند شهریه، اعتبار مدرک، زمان برگزاری، طول دوره تحصیل، حداقل و حداکثر واحد های انتخابی و ظرفیت پذیرش می پردازیم.

 

شهریه دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

ممکن است این ذهنیت در داوطلبان بوجود بیاید که شهریه دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد با یکدیگر متفاوت است و دوره پاره وقت به دلیل ساعات تشکیل کلاس ها و حضور کمتر در کلاس شهریه کمتری نسبت به دوره تمام وقت دارد. در واقع هیج تفاوتی بین شهریه دوره تمام وقت و پاره وقت وجود ندارد و هزینه ثابت و متغیر ترمی هر دو دوره با یکدگیر برابر است.

تنها تقاوت این دو دوره در طول دوره تحصیلی است که دوره های پاره وقت می توانند مدت زمان بیشتری را به تحصیل بپردازند.

 

اعتبار مدرک دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تمام دانشجویان دوره پاره وقت مقطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه آزاد مدرک رسمی اعطا خواهد شد. اعتبار مدرک دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد با یکدگیر برابر است. تنها تفاوتی که در مدرک اعطایی به دانشجویان دوره پاره وقت وجود دارد درج عبارت "دانشجوی پاره وقت" در مدرک فارغ التحصیلی می باشد. اما مدرک دوره های تمام وقت و پاره وقت اعتبار یکسانی دارند.

زمان برگزاری کلاس های دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

بر اساس قوانین دوره های پاره وقت برای دانشجویان شاغل، ساعات برگزاری کلاس ها بعد از ساعات اداری است. در اکثر واحد های دانشگاهی زمان برگزاری کلاس های دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد با یکدیگر برابر است و دانشجویان هر دو دوره در یک زمان و توسط اساتید یکسان در کلاس حضور خواهند داشت.

طول دوره تحصیلی دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

همانطور که می دانید طول دوره مجاز برای دوره های تمام وقت به میزان ۴ الی ۵ سال تحصیلی و برای دوره های پاره وقت ۸ سال (۱۶ ترم ) می باشد. اما این موضوع را در نظر بگیرید که نسبت به هدفی که دارید می توانید هر دوره را زودتر به اتمام برسانید و می توانید هر دو دوره را در طول ۴ سال  (۸ ترم ) تمام کنید.

 

حداقل و حداکثر واحد قابل اخذ در هر ترم دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

اگر در دوره تمام وقت مشغول به تحصیل باشید می توانید حداقل ۱۲ واحد در هر ترم اخذ کنید.

اگر در دوره پاره وقت مشغول به تحصیل باشید می توانید حداقل ۱۰ واحد در هر ترم اخذ کنید.

در کل حداکثر انتخاب ها برای هر دو دوره ۲۰ واحد می باشد.

نکته: افرادی که معدل بالای ۱۷ دارند می توانند ۲۴ واحد اخذ کنند.

 

ظرفیت پذیرش دوره های تمام وقت و پاره وقت دانشگاه آزاد

ظرفیت رشته محل های دوره های تمام وقت بیشتر از ظرفیت رشته محل های دوره پاره وقت می باشد.

به دلیل آنکه در سال های اخیر پذیرش دوره های پاره وقت دانشگاه آزاد فقط برای رشته های بدون کنکور مقطع کارشناسی پیوسته بوده است و برای پذیرش کنکور سراسری، پذیرش با کنکور و بدون کنکور کاردانی، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه نشده است.

اگر به دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد توجه کرده باشید متوجه می شوید که  ممکن است رشته ی مورد علاقه شما در تمام وقت ارائه نشده باشد اما در دوره پاره وقت ارائه شده باشد.

تغییر نظام آموزشی از دوره های پاره وقت به تمام وقت

آیا می توان از تحصیل در دوره های پاره وقت به تحصیل در دوره تمام وقت مشغول شد؟  در پاسخ به این سوال باید گفت که هر دانشجویی که در دوره ی پاره وقت مشغول به تحصیل است می تواند از تصمیم خود منصرف شود و مشغول به تحصیل در دوره ی تمام وقت شود.

برای آنکه بتوانید از دوره پاره وقت انصراف دهید باید دارای شرایط زیر باشید

  1. افرادی که در دوره پاره وقت قبول شده اند باید در کنکور سراسری نیز پذیرفته شده باشند.
  2. دانشجویان پسر ممنوعیتی از نظر سازمان نظام وظیفه نداشته باشند.

به تفاوت های دیگری که می توان اشاره کرد این است که:

  1. حضور و غیاب در دوره پاره وقت به سفت و سختی دوره تمام وقت نمی باشد.
  2. امتحانات میان ترم و پایان ترم هر دو دوره حضوری می باشد.
  3. نمره حضور در کلاس دوره پاره وقت می تواند با ارائه مقاله، پروژه و یا تحقیق های کلاسی جبران شود.
  4. انتخاب واحد ترم اول دوره پاره وقت توسط دانشگاه صورت می گیرد اما نسبت به دوره تمام وقت تعداد واحد کمتری داده می شود.

همانطور که در ابتدا گفته شد این دوره به درد افرادی می خورد که مشغول به کار هستند اما علاقه دارند در رشته ی خود تحصیل کنند ولی امکان حضور مستمر در کلاس ها را ندارند. اما با توجه به نکته های گفته شده ،زمان برگزاری کلاس ها چه در دوره پاره وقت چه در دوره تمام وقت تفاوتی وجود ندارد و هر دو دوره سر یک کلاس حاضر می شوند.