تکمیل ظرفیت کنکور سراسری
تکمیل ظرفیت کنکور سراسری
 

 

تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

یکی از مباحثی که بعد از اعلام نتایج نهایی کنکور سراسری توسط سازمان سنجش، مطرح می شود بحث تکمیل ظرفیت کنکور سراسری است. شاید برای بسیاری از داوطلبان این سوال پیش بیاید که تکمیل ظرفیت چیست؟ دانلود دفترچه تکمیل ظرفیت سراسری چه زمانی میسر خواهد شد؟ یا چه دانشگاه هایی اقدام به تکمیل ظرفیت می کنند و چرا؟

ماراتن کنکور سراسری در واقع نوعی غربال گری در میان داوطلبان انجام می دهد و تعدادی از داوطلبان در آن پذیرفته می شوند. در میان پذیرفته شدگان کنکور سراسری ممکن است افرادی باشند که نسبت به رشته قبولی خود رضایت نداشته باشند و یا به دلایلی مانند شرایط زندگی بخواهند دانشگاهی به جز دانشگاهی را که در آن قبول شده اند، ثبت نام کنند. لذا سازمان سنجش در راستای تکمیل ظرفیت های دانشگاه های سراسری و برای پیش گیری از هدر رفت این ظرفیت ها با انتشار دفترچه راهنمای تکمیل ظرفیت اقدام به جذب داوطلبان کنکور سراسری می کند. همچنین در دانشگاه های دیگر شاهد برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت هستیم برای مثال تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان هم هر سال داوطلبان زیادی را به خود جذب می کند.

 

 

زمان ثبت نام در تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

دانشگاه های کشور بعد از به پایان رسیدن مهلت ثبت نام، برای ظرفیت های خالی و باقی مانده پس از ثبت نام اقدام به تکمیل ظرفیت از طریق سازمان سنجش می کنند. سازمان سنجش پس از دریافت اطلاعات مربوط به کد رشته محل ها و دانشگاه هایی که ظرفیت خالی دارند با انتشار دفترچه تکمیل ظرفیت دانشگاه سراسری، این خلا را پر می کنند. شایان ذکر است افرادی که در تکمیل ظرفیت پذیرفته می شوند، جزو ورودی های بهمن محسوب می شوند. هنوز زمان دقیق تکمیل ظرفیت اعلام نشده است ولی به احتمال زیاد در آبان ماه باشد.

 

شرایط ثبت نام در تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

مسلما تمامی داوطلبان کنکور سراسری که مجاز به انتخاب رشته شده اند چه آن هایی که پذیرش شده اند و چه آن هایی که موفق به پذیرش در کد رشته های انتخابی خود نشده اند می توانند در مرحله تکمیل ظرفیت کنکور سراسری شرکت کنند. اما ثبت نام و شرکت در دوره تکمیل ظرفیت مستلزم داشتن شرایطی به شرح زیر می باشد:

  1. داوطلب می بایست در کنکور سراسری همان سال شرکت کرده باشد.
  2. در دوره مورد نظر مجاز به انتخاب رشته شده باشند.
  3. رشته و دانشگاه مورد نظر داوطلب در مرحله تکمیل ظرفیت ارائه گردیده باشد.
  4. داوطلبان می بایست مدرک تحصیلی خود را تا 31 شهریور ماه دریافت کرده باشند.
  5. دیپلمه های فنی حرفه ای باید دارای مدرک فوق دیپلم باشند.

 

 

مراحل ثبت نام در تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

مراحل ثبت نام و شرکت در دوره تکمیل ظرفیت کنکور سراسری به صورت زیر می باشد:

  • ورود به سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org.
  • کلیک کردن روی گزینه «سراسری» از منوی سمت راست سایت
  • کلیک نمودن روی گزینه «انتخاب رشته های تحصیلی تکمیل ظرفیت سراسری»

پس از طی نمودن این مراحل و باز شدن صفحه مورد نظر گزینه «تایید و ادامه» را بزنید و اقدام به درج رشته های مورد علاقه خود در صفحه باز شده نمایید.

 

 

بازه های زمانی تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

در سال های قبل سازمان سنجش در دو بازه زمانی مشخص اقدام به تکمیل ظرفیت های خالی دانشگاه های سراسری می کرد. بازه اول مهر ماه و پس از اعلام نتایج نهایی کنکور بود که اکثر داوطلبان در این بازه جذب می شدند. اما گاهی حتی بعد از مرحله اول تکمیل ظرفیت دوباره ظرفیت هایی خالی می ماند لذا سازمان سنجش در بهمن ماه برای این رشته ها مرحله دوم تکمیل ظرفیت را برگزار می کرد.

 

دانشگاه های تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

تکمیل ظرفیت کنکور سراسری اغلب به سه بخش جداگانه تقسیم می شود که شامل تکمیل ظرفیت دانشگاه سراسری، تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان و تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد می باشد. هر یک از این دانشگاه ها به صورت مجزا از هم اقدام به جذب دانشجو و تکمیل ظرفیت می کنند. در ادامه به توضیح تکمیل ظرفیت به تفکیک دانشگاه های ذکرشده خواهیم پرداخت.

 

 

تکمیل ظرفیت دانشگاه سراسری

با تعیین شدن ظرفیت های خالی مربوط به کد رشته ها در دانشگاه های سراسری اعم از روزانه، شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان و مجازی، سازمان سنجش فرصت دیگری را در اختیار شرکت کنندگان کنکور سراسری قرار می دهد تا بار دیگر شانس خود را برای ورود به دانشگاه امتحان کنند. لذا این داوطلبان می بایست در مهلت اعلام شده برای مرحله تکمیل ظرفیت به سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org مراجعه کرده و کد رشته های مورد علاقه خود را در فرم اینترنتی انتخاب رشته ثبت کنند.

 

 

تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان

هر سال بعد از اعلام نتایج نهایی دانشگاه فرهنگیان، داوطلبانی وجود دارند که موفق به قبولی در این دانشگاه نشده اند اما دارای شرایط لازم برای انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان می باشند لذا به آن ها فرصتی دوباره داده می شود تا در این دانشگاه پذیرفته شوند.

داوطلبانی که قصد تحصیل نمودن در دانشگاه فرهنگیان را دارند می بایست بر طبق اطلاعیه های منتشر شده از سوی سازمان سنجش و با دانلود دفترچه تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان و بررسی کردن رشته های موجود در آن، متناسب با علاقه خود فرم انتخاب رشته را تکمیل کنند.

 

 

تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد

با اعلام نتایج نهایی دانشگاه آزاد، تعداد زیادی از داوطلبان وجود دارند که موفق به پذیرفته شدن در این دانشگاه و یا دانشگاه سراسری نشده اند و یا از رشته و دانشگاهی که قبول شده اند راضی نیستند از سوی دیگر تعداد زیادی از پذیرفته شدگان دانشگاه آزاد هم از تحصیل منصرف شده و ظرفیت تعدادی از کد رشته های خالی می ماند. اکثر این پذیرفته شدگان یا به دلیل شهریه های بالای دانشگاه آزاد و یا به علت کیفیت تحصیلی در دانشگاه های سراسری، تصمیم می گیرند که در دانشگاه آزاد ادامه تحصیل ندهند. به همین خاطر این دانشگاه برای تکمیل نمودن ظرفیت های خالی اقدام به جذب داوطلبان مجاز می کند.

در واقع داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته در دانشگاه آزاد گردیده اند در انتهای کارنامه اولیه خود می توانند کد دسترسی به انتخاب رشته دانشگاه آزاد را بیابند و در موعد تعیین شده به سایت دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org، با مطالعه دفترچه تکمیل ظرفیت این دانشگاه و بر اساس اطلاعات کارنامه اولیه خود، اقدام به تکمیل فرم اینترنتی انتخاب رشته نمایند.

 

 

تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور در کنکور سراسری

سازمان سنجش در اقدامی جدید در سال 98 اقدام به تکمیل ظرفیت از طریق رشته های بدون آزمون بر اساس سوابق تحصیلی (معدل کتبی دیپلم) کرد. این اقدام در نوع خود جالب و چالش برانگیز بود چرا که در یک آزمون سراسری رشته های بدون آزمون مورد قبول واقع شدند. اما با این حال تعداد زیادی از داوطلبان توانستند از این طریق به دانشگاه های سراسری راه پیدا کنند.

تکمیل ظرفیت رشته های بدون آزمون از اواخر آبان تا اواسط بهمن ادامه داشت و داوطلبان با مراجعه به سایت سازمان سنجش در آن شرکت کردند.

 

تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور - شرایط ثبت نام

کلیه داوطلبان شرکت در تکمیل ظرفیت رشته های بدون آزمون باید دارای شرایطی باشند تا بتوانند در آن ثبت نام کنند که این شرایط به شرح زیر می باشد:

  1. همه داوطلبانی که تا 31 شهریور 99 گواهی نامه فارغ التحصیلی خود را دریافت کرده اند می توانند در مرحله تکمیل ظرفیت شرکت کنند.
  2. همه علاقه مندان با توجه به نظام آموزشی تحصیلی خود می بایست مدارکی نظیر فوق دیپلم، دیپلم نظام جدید یا قدیم و مدرک دوره پی دانشگاهی را داشته باشند.
  3. ثبت نام در مرحله تکمیل ظرفیت رشته های بدون آزمون مستلزم پرداخت کردن هزینه ثبت نام می باشد.
  4. داوطلبان آقا نباید از نظر نظام وظیفه برای ادامه تحصیل در دانشگاه منعی داشته باشند.
  5. ثبت نام و تحصیل داوطلبان تا زمانی که توسط دانشگاه و سازمان سنجش مورد تایید نهایی واقع نشود به صورت مشروط باقی می ماند.
  6. داوطلبانی که که پس از اعلام نتایج نهایی کنکور سراسری در یک کد رشته پدیرفته شده باشند اگر تصمیم داشته باشند در مرحله تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور هم شرکت کنند باید بدانند که در صورت قبول شدن، پذیرش قبلی آن ها لغو شده و همانند یک دانشجوی انتقالی محسوب می شود.
  7. داوطلبانی که در در دوره روزانه تکمیل ظرفیت بدون آزمون دانشگاه های سراسری پذیرفته شده اند حتی در صورت انصراف دادن از ادامه تحصیل نیز نمی توانند رشته های دوره روزانه کنکور سال بعد را انتخاب نمایند.
  8. دانش آموختگان فنی و حرفه ای و کاردانش نظام قدیم که مدرک کاردانی یا پیش دانشگاهی نداشته باشند، مجوز ثبت نام در تکمیل ظرفیت را نخواهند داشت.

 

 

تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور مدارک ثبت نام

داوطلبان شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور و صرفا بر اساس سوابق تحصیلی می بایست برای ثبت نام در آن، مدارکی را در اختیار داشته باشند که به شرح زیر می باشند:

  • پرینت فرم تقاضانامه اینترنتی ثبت نام تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور دانشگاه های سراسری به صورت تکمیل شده
  • داشتن اصل و یا گواهی مدرک دیپلم چهار ساله نظام قدیم، نظام جدید و مدرک پیش دانشگاهی و یا کاردانی که مهر و امضای دبیرستان مربوطه و یا سازمان آموزش و پرورش را داشته باشد.
  • اصل شناسنامه و دو نسخه کپی از تمام صفحات آن
  • اصل کارت ملی و دو نسخه کپی از پشت و روی آن
  • شش قطعه عکی 4×3 که به سال جاری تعلق داشته باشد.
  • مدرک تعیین کننده وضعیت نظام وظیفه داوطلبان مشمول

 

 

تکمیل ظرفیت رشته های بدون کنکور لیست رشته ها

لیست رشته های بدون کنکور برای تکمیل ظرفیت از طریق سایت سازمان سنجش اعلام می گردد و داوطلبان می توانند با دانلود دفترچه اطلاعات لازم را در مورد آن ها کسب کنند. داوطلبان این رشته ها می توانند بدون داشتن محدودیت در تطابق مدرک تحصیلی با رشته مورد علاقه و انتخابی، در گروه های آزمایشی مختلف رشته مورد نظر خود را انتخاب کنند.

 

سهمیه شاهد و ایثارگران در تکمیل ظرفیت کنکور سراسری

میزان تاثیر سهمیه شاهد و ایثارگران در تکمیل ظرفیت کنکور سراسری به همان میزان اعمال شده برای کنکور سراسری می باشد. داوطلبان در نظر داشته باشند که سهمیه شاهد و ایثارگران برای رشته های با آزمون در تکمیل ظرفیت اعمل می گردد و برای رشته های بدون آزمون تاثیر ندارد.