معرفی رشته های هنر
گروه هنر به عنوان یکی از گروه های آزمایشی کنکور سراسری سالانه داوطلبان متعددی را از سراسری کشور به خود جذب می کند. هر کدام از گروه های آزمایشی دارای تعداد رشته هایی هستند که این رشته ها یا دارای شرایط پذیرش با کنکور و یا دارای شرایط پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی می باشد. رشته های بدون کنکور هنر دارای شرایط آسان تری نسبت به رشته های با آزمون هستند و ممکن است خیلی طرفدار هم نداشته باشند. اما به صورت کلی رشته های با کنکور هنر جزو رشته های پرطرفدار در زیرگروه های کنکور هنر هستند و به خاطر همین رقابت برای پذیرش در آن ها بسیار فشرده است.
بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری و یا برای شرکت در رشته های بدون کنکور، مهم ترین کاری که داوطلبان باید انجام دهند، بحث انتخاب رشته و به ویژه انتخاب رشته کنکور سراسری است. برای انجام انتخاب رشته درست، شناخت دقیق و کامل رشته ها ضروری است. علاوه بر این، معیار دانشجویان برای انتخاب رشته با یکدیگر متفاوت است و هر کس از انتخاب یک رشته به دنبال رسیدن به اهداف مورد نظر خودش است. پس ما نیاز به معرفی کامل رشته های گروه هنر با جزئیات کامل داریم تا بتوانیم انتخابی درست کنیم. برای مثال برای بعضی افراد بازار کار رشته تحصیلی شان اهمیت بسیاری دارد، پس باید به سمت مشاغل پر درآمد بروند. یا هدف تعدادی دیگر از آن ها درس خواندن برای لذت بردن و پرورش استعدادهایشان است، پس باید رشته ای را انتخاب کنند که با هدف شان همخوانی داشته باشد و نیازشان را برطرف کند.
لذا در این مطلب می خواهیم از جهات مختلف به عرفی رشته های هنر پرداخته تا بتواند راهنمای خوبی برای انتخاب رشته داوطلبان این گروه آزمایشی باشد.
معرفی پرطرفدارترین رشته های گروه هنر
در ادامه رشته های مهم و پرطرفدار گروه هنر را به طور کامل معرفی کرده ایم. این معرفی شامل آشنایی کامل با رشته، وظایف فارغ التحصیلان رشته و حوزه های کاری آنان، دوره تحصیل رشته ها، آینده تحصیل رشته های هنر، امکان مهاجرت، دانشگاه های برتر، وضعیت اشتغال، مزایا و معایب و ... است.
در جدول زیر رشته های هنر را قرار داده ایم که در ادامه به معرفی این رشته ها می پردازیم. در معرفی هر رشته سعی کرده ایم عواملی را که در آن رشته بیشتر مورد توجه داوطلبان است را بررسی کنیم:
جدول لیست رشته های دانشگاهی گروه آزمایشی هنر
معرفی رشته های هنر - عوامل موثر
رشته های گروه هنر دارای طیف متنوعی است لذا برای آشنایی با این رشته ها می بایست به تعدادی از معیارهای مهم در شناخت آن ها توجه نمود. در تصویری که در ادامه مطلب آمده است به این فاکتورها پرداخته شده است در واقع این معیارها در همه رشته های گروه هنر به صورت عمومی وجود دارند و می توان در شناخت رشته های هنر به آن ها اعتماد کرد. ما این عوامل را در اینجا لیست کرده ایم که در پاسخگویی به سوالات داوطلبان رشته هنر بتوانیم جوابی منطق داشته باشیم. برای مثال داوطلبان گروه هنر ممکن است این سوالات را از خودشان بپرسند که پرطرفدارترین رشته های هنر کدامند؟ یا کدام رشته های هنر برای بورس شدن مفیدتر هستند؟ یا بهترین رشته های هنر از نظر درآمد کدامند؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت که این به خود داوطلب بستگی دارد که هدف از دانشگاه رفتن را چه می داند چرا که رشته انتخابی هر داوطلب به نوع هدف او وابسته است. علاوه بر این باید با در نظر گرفتن معیارهای شناخت رشته های هنر که در اینجا آورده ایم به یک تصمیم منطقی برای انتخاب رشته برسد.
معرفی رشته های هنر – عامل علاقه
عامل علاقه نوعی نیروی انگیزشی بوده که در تمام ابعاد زندگی انسان می تواند نقش داشته باشد. برای مثال علاقه داشتن به کاری که انجام می دهیم، علاقه مند بودن به اهدافی که دنبال می کنیم، علاقه داشتن به آدم هایی که دوست داریم با آن ها در اتباط باشیم و علاقه مند بودن به رشته ای که می خواهیم در آن تحصیل کنیم بسیار مهم و حیاتی است. به ویژه در رشته های هنر که دارای شرایط به نسبت دشواری نسبت به سایر رشته ها می باشد عامل علاقه می تواند فوق العاده در موفقیت داوطلبان آن تاثیر داشته باشد. چنانچه داوطلب به یک رشته علاقه داشته باشد تمام سختی ها و پستی و بلندی های آن را به جان می خرد و با انگیزه پیش می رود. ولی اگر علاقه نباشد در واقع تلاشی هم نخواهد بود. لذا مهم ترین انگیزه دهنده برای تحصیل در یک رشته علاقه است و باید داوطلبان به آن توجه لازم را داشته باشند. حتی اگر بازار کار رشته مورد علاقه آدم خوب نباشد علاقه به آن باعث می شود که به نوعی خلاقیت و کارآفرینی در آن رشته دست پیدا کنیم چرا که علاقه تمام توانایی های انسان را برای آن رشته مورد علاقه به کار می گیرد.
معرفی رشته های هنر – عامل بازار کار
بعد از عامل علاقه می توان گفت بازار کار یک رشته یکی از مهم ترین عامل های شناخت آن رشته و به ویژه در شناخت رشته های هنر می باشد. همانطور که پیش تر هم اشاره شد رشته های هنر به نوعی خودانگیزشی و خلاقیت در کار نیاز دارند که از علاقه داوطلب به این رشته ها نشات می گیرد. یعنی اگر داوطلبان رشته های هنر بخواهند که بازار کار رشته خود را متحول کنند در قدم اول به خود آن ها بستگی دارد و در مرحله بعد به شرایط آن در رشته در جامعه. برای مثال رشته هایی مثل طراحی صنعتی که ترکیبی از هنر، مهندسی و تجارت می باشد نمی تواند در کشور ما دارای بازار کار چندان خوبی باشد مگر اینکه فارغ التحصیلان دارای تفکری خلاق و نوآور باشند. اما حتی وجود این ویژگی ها در داوطلبان هم شاید نتواند در وضعیت فعلی تولید ایران جوابگو باشد چرا که ایران از نظر تکنولوژی در سطح پایینی می باشد و بیشتر تولیدات داخلی آن کپی از محصولات خارجی است لذا کارخانه ها سرمایه خود را برای طرح های خلاق و نوآور صرف نمی کنند. به همین خاطر در پیاده کردن طرح های خلاق فقط وجود طرح کفایت نمی کند بلکه باید زیرساخت ها و ساختار فرصت لازم برای اجرایی کردن آن طرح هم مهیا باشد که برای رشته های هنر در کشور مشکل ساختار فرصت را همیشه داشته ایم. علاوه بر این رشته ای مانند بازیگری هم ممکن است در یک بازه زمانی بازار کار خوبی داشته باشد ولی گاهی هم امکان دارد که بازار کار آن کساد باشد که این نیز به عوامل مختلفی چون شهرت، میزان توانایی، تجربه و ... بازیگر بستگی دارد. به همین خاطر بازیگران همیشه در کنار بازیگر بودن شغلی دیگر هم برای امرار معاش دارند.
معرفی رشته های هنر – عامل درآمد
یکی از معیارهای مهم در شناخت یک رشته، عامل درآمد می باشد. اینکه به یک رشته ای علاقه داشته باشیم و صرف اینکه علاقه داریم در آن به ادامه تحصیل بپردازیم نمی تواند جوابگوی نیازهای ما باشد لذا لزوم توجه به عامل درآمد برای اینکه بتوانیم آینده ای داشته باشیم مهم است. برای مثال رشته هایی مانند طراحی صنعتی، سینما، بازیگری، نقاشی، عکاسی و گرافیک از رشته های مهم و پرطرفدار در گروه آزمایشی هنر هستند که ممکن است مورد علاقه بسیاری از داوطلبان این گروه آزمایشی باشند. مثلا رشته ای پرطرفدار مثل سینما که دارای گرایش هایی چون فیلمنامه نویسی، تدوین، فیلبرداری و کارگردانی است می تواند برای علاقه مندان به این گرایش ها دارای درآمد و بازار کاری خوبی باشند. اما داوطلبان توجه داشته باشند که عواملی نظیر علاقه، تخصص و تجربه و استعداد در اینده می تواند روی درآمد و شغل آن ها تاثیر زیادی داشته باشد. درآمد در این رشته ها هم باز به ویژگی های شخصیتی و مهارت های شخص بستگی دادرد تا جایی که برای افراد خلاق و علاقه مند همه جا و همیشه کار هست و لذا نباید فقط به تحصیل در آن رشته اکتفا کرد. دوباره تاکید بر این نکته لازم است که فارغ التحصیل هر رشته ای که باشی تا زمانی ایده و خلاقیت از خودتان نداشته باشید مطمئنا درآمد آنچنانی هم به دست نخواهید آورد.
معرفی رشته های هنر - عامل شناخته بودن
داوطلبان گروه آزمایشی هنر نسبت به جنبه های مختلف رشته خود می بایست شناخت و آگاهی داشته باشند تا زمانی که فارغ التحصیل می شوند دچار سرخوردگی و ناامیدی نشوند. چنانچه با آگاهی به انتخاب رشته دست بزنیم حتما خواهیم توانست به توسعه و پیشرفت آن رشته و به تبع آن به پیشرفت خودمان کمک شایانی بکنیم. عامل شناخته بودن یک رشته در دست یافتن به منزلت اجتماعی در جامعه و بازار کار آن رشته بی تاثیر نخواهد بود. شناخته بودن یک رشته می تواند بر تحرک اجتماعی فارغ التحصلان آن رشته و موقعیت های شغلی تاثیر فراوانی داشته باشد. در رشته های هنر هم این نکات صدق می کند و نباید بی تفاوت از آن ها گذشت. رشته هایی مانند گرافیک که در جامعه شناخته شده و بسیار کاربردی هستند یک نمونه بارز از رشته های پرطرفدار و شناخته شده هنر هستند. هر چند تحصیل در این رشته می تواند تا حدودی هزینه برای دانشجویان آن داشته باشد اما به توجه به شناخته بودن کاربردهای این رشته در جامعه از موقعیت های شغلی خوبی برخوردار است. به صورتی که دانشجویان در حال تحصیل رشته گرافیک می توانند در دوران دانشجویی از طریق رشته خود امرار معاش کنند. در شرکت های و آژانس های تبلیغاتی و انتشارات در موقعیت هایی چون طراحی لوگو، صفحه آرایی روزنامه ها و مجلات، طراحی جلد و صفحات کتب و طراحی کردن پوستر از رشته گرافیک بهره می برند. لازم به ذکر است که این حوزه ها رشته گرافیک را به رشته ای شناخته شده در بازار کار تبدیل کرده است.
معرفی رشته های هنر - عامل درجه سختی کار
داوطلبانی که علاقه مند به تحصیل در یکی از رشته های هنر باشند می بایست از عامل درجه سختی کار در آن رشته ها آگاهی داشته باشند تا بتوانند تشخیص دهند که آیا می توانند در آن رشته مورد نظر موفق باشند یا نه!
برای مثال وقتی داوطلبان اسم رشته ای مانند عکاسی صنعتی را می شنوند ممکن است محیط های خشن صنعتی همچون کارخانه ها و کارگاه های شلوغ و پر سر و صدا و دستگاه های ترسناک و بزرگ به ذهن شان خطور کند البته این تصورات تا حدودی درست است و می توان گفت که عکاسی صنعتی روحیه ای محکم و قوی می خواهد. درجه سختی کار در این رشته نسبتا بالا می باشد و امکان دارد عکاسان صنعتی محیط های متفاوتی را تجربه کنند. اما جالب است بدانید که عکاسی صنعتی در دنیا به عکاسی تجاری معروف است و دیگر اثری از خشونت صنعتی در آن دیده نمی شود. ذکر این نکته لازم است که درجه سختی کار در یک رشته فقط به محیط های شغلی آن رشته محدود نمی شود بلکه هزینه های سنگینی که کار و تحصیل در آن رشته بر دوش داوطلبان و فارغ التحصیلان می گذارد عاملی برای درجه سختی کار در آن رشته می باشد. رشته ای نظیر عکاسی صنعتی هم این امر مستثنی نیست و هزینه های سنگین خرید مثلا دوربین حرفه ای ممکن است داوطلبان را برای انتخاب این رشته دچار شک و تردید کند. به صورت کلی رشته هایی که نیازمند به تجهیزات حرفه ای باشند به خصوص در کشور ما هزینه بالایی را بر دانشجویان آن تحمیل می کند. پس توصیه می کنیم که داوطلبان هنگام انتخاب رشته به این عوامل توجه لازم را داشته باشند.
معرفی رشته های هنر - عامل درصد قبولی
از آنجایی که کنکور گروه آزمایشی هنر به صورت شناور است لذا داوطلبان رشته های علوم تجربی، هنر و ریاضی هم می توانند در آن شرکت کنند. ولی با این حال تعداد داوطلبانی که در کنکور سراسری هنر شرکت می کنند محدود است اما رقابت بسیار فشرده ای برای پذیرفته شدن در رشته های پرطرفدار و دانشگاه های برتر در میان داوطلبان آن وجود دارد. عامل درصد قبولی در رشته های پرطرفدار هنر می تواند شناخت ما را نسبت به آن رشته متحول کند. اما عواملی که تاثیر مستقیم بر درصد قبولی یک رشته و به ویژه رشته های هنر دارند؛ به دست آوردن رتبه لازم و تراز مورد نیاز برای ورود به این رشته ها می باشد. برای مثال برای قبولی در یک رشته مانند بازیگری باید حداقل رتبه و تراز لازم توسط داوطلبان کسب شود که این عوامل درصد قبولی در آن رشته را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. به این صورت که هر چقدر داوطلبان بیشتری بتوانند رتبه و تراز لازم برای ورود به رشته بازیگری را کسب کنند به همان اندازه هم درصد قبولی در آن رشته افزایش خواهد یافت. لذا داوطلبان رشته های هنر با توجه به محدود بودن شرکت کنندگان و رقابت بالا می بایست با شناخت و آگاهی نسبت به درصد قبولی این رشته ها قدم بردارند.
معرفی رشته های هنر - عامل شانس قبولی در دانشگاه های برتر
همانطور که در پاراگراف قبل اشاره کردیم رقابت برای قبولی در دانشگاه های برتر در همه رشته و به ویژه رشته های هنر وجود دارد و اکثر داوطلبان دوست دارند که در یک دانشگاه معتبر و دارای اسم و رسم تحصیل کنند. به همین خاطر رقابت برای پذیرش در این دانشگاه ها هم بسیار فشرده است. همچنین که پیش تر نیز اشاره کردیم کسب رتبه لازم، به دست آوردن تراز مورد نیاز، درصدهای زده شده در هر درس و رتبه در زیرگروه ها از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در شانس قبولی در دانشگاه های برتر همه رشته ها و به خصوص رشته های هنر می باشد. مثلا برای قبولی در رشته های آهنگسازی، ادبیات نمایشی، گرافیک، بازیگری و ... در دانشگاه تهران داوطلبان می بایست رتبه پایینی به دست بیاورند که بتوانند در یکی از رشته ذکر شده پذیرفته شوند. البته شرایط هر دانشگاه می تواند تا حدودی متفاوت باشد ولی به صورت کلی دانشگاه های برتر، داوطلبان برتر را جذ می کنند لذا داوطلبان باید نسبت به شرایط و قواعد هر دانشگاه در پذیرش دانشجو در رشته مورد نظر خود دقت کافی داشته باشند تا دچار پشیمانی نشوند. عامل قبولی در دانشگاه های برتر روی پرستیژ اجتماعی و تحصیلی داوطلبان تاثیر دارد چرا که هنوز هم قبولی در دانشگاه های برتر در کشور ما به صورت یک ایده آل است. البته پذیرفته شدن در دانشگاه برتر هنر اول از همه به خود داوطلبان بستگی دارد که چقدر برایشان مهم باشد تا در این دانشگاه ها قبول شوند.
معرفی رشته های هنر - عامل امکان بورسیه تحصیلی
عامل بورسیه تحصیلی هم در شناخت یک رشته می تواند از جمله عوامل جذب کننده باشد به خصوص در رشته های هنر که تا حدودی در ایران با محدودیت دست و پنجه نرم می کنند. داوطلبان برای پذیرش در رشته مورد نظر خود باید اطلاعات کافی در مورد شرایط بورسیه و کشورهایی که بورسیه رشته های هنر را ارائه می دهند اطلاعات کافی داشته باشند. یکی از این شرایط این است که بدانید شهریه ها و هزینه ها در آن کشور به چه میزان است و مبلغی که برای بورسیه در نظر گرفته می شود چقدر است تا بتوانید به یک مقایسه درست دست پیدا کنید. برای مثال کشوری مانند انگلستان چون دارای طرفداران و علاقه مندان زیادی به هنر است لذا به جذب دانشجویان بین المللی هم توجه ویژه ای دارد. از جمله شرایطی که برای بورسیه رشته های هنر انگلستان لازم است داشتن رزومه تحصیلی خوب و تابعیت ایرانی می باشد. لازم به ذکر است که یک بورسیه هنر در انگلستان می تواند تمامی هزینه های مرتبط با تحصیل، خوابگاه و زندگی دانشجویی در این کشور را مورد پوشش قرار دهد.
یا مثلا بورسیه تحصیلی هنر در کانادا هم بسیار جذاب و پرطرفدار است چرا که این کشور چندین دانشگاه بسیار عالی دارد که اقدام به بورسیه دانشجویان بین المللی می کند. که یکی از این دانشگاه ها، دانشگاه هنر ملبورن است. دانشگاه ملبورن در زمینه هنر دارای کیفیت آموزشی بسیار بالایی می باشد و لذا با ارائه بورسیه های تحصیلی هنر تمام هزینه های دانشجویی را پوشش می دهد.
علاوه بر دو کشور انگلستان و کانادا، کشور آلمان هم با داشتن دانشگاه هنر برلین که بسیار معتبر است به جذب دانشجویان بین المللی می پردازد. بورسیه های هنری آلمان معمولا یک بار در سال ارائه می گردند و تمام هزینه های تحصیلی را متقبل می شوند.
معرفی رشته های هنر - عامل خطرپذیری
عامل خطر پذیری هم در معرفی رشته های هنر اهمیت دارد. البته گفتنی است که بیشتر شاخه های هنر از درجه خطر پذیری کمتری برخوردار هستند. برای مثال عامل خطر پذیری در رشته ای مانند بازیگری بسیار پایین است و با سطح خطرپذیری رشته ای مانند عکاسی صنعتی بسیار فاصله دارد. از آنجا که محیط کاری عکاسان صنعتی بیشتر کارخانه ها، کارگاه ها و محیط های صنعتی هستند در نتیجه درجه خطرپذیری آن هم به نسبت بیشتر خواهد بود. داوطلبان هنگام انتخاب رشته های با درجه خطر پذیری بیشتر باید نسبت به روحیات خود اشراف کامل داشته باشند تا در ورود به بازار کار آن ها دچار مشکل نشوند. علاوه بر این داوطلبان خانم در این رشته بیشتر باید دقت داشته باشند چون ممکن است بسیاری از خانم ها حاضر به کار مثلا در محیط های صنعتی نباشند پس توصیه می کنیم هوشمندانه تصمیم گیری کنید. یا مثلا رشته ای مانند نقاشی دارای درجه خطرپذیری بسیار پایینی می باشد. عامل خطرپذیری مستقیما با روحیه افراد سر و کار دارد به همین خاطر داوطلبان می بایست قبل از ورود به این گونه رشته ها به روحیات خود توجه لازم را داشته باشند تا در تحصیل آن رشته دچار تعارض نشوند. ممکن است یک رشته همه عوامل موثر ذکر شده در بالا را برای داطلب داشته باشد ولی اگر در همین ملاک خطر پذیری باب میل داوطلب گرامی نباشد حتما مشکل زا خواهد بود.
معرفی رشته های هنر - عامل آرامش و امنیت روانی
از آنجایی که رشته های گروه آزمایشی هنر بیشتر با روح انسان در ارتباط است لذا از نظر عامل آرامش و امنیت روانی در سطح خوبی قرار دارند. برای مثال رشته هایی مانند بازیگری یا نقاشی چقدر با ذوق و قریحه انسان در ارتباط هستند و چه بسا باعث پرورش هر چه بیشتر روح انسان می شوند. به همین خاطر می توان گفت که داوطلبانی که دارای روحیه ظریف و هنرمندانه هستند برای رشته های هنر مناسب تر هستند و امکان پیشرفت آن ها هم بیشتر خواهد. آرامش و امنیت روانی در رشته تحصیلی یکی از عوامل جذب کننده است و شاید به همین خاطر است که بیشتر داوطلبان رشته های هنر را خانم ها تشکیل می دهند. البته این به این معنا نیست که داوطلبان پسر برای رشته های هنر مناسب نیستند چرا که امکان دارد داوطلبانی بین آن ها باشند که دارای ذوق و روحیه هنری باشند لذا توصیه می کنیم داوطلبان نسبت به روحیه، ویژگی های شخصیتی و مهارت های خود شناخت و اشراف کامل داشته باشند تا بتوانند هوشمندانه و منطقی تصمیم بگیرند که چه رشته ای را انتخاب کنند.
معرفی رشته های هنر - کلام آخر
در این مطلب به تمام عوامل موثر در معرفی رشته های هنر برای آشنایی داوطلبان با این رشته ها به صورت جداگانه پرداخته شد و تا جایی که امکان داشت برای روشن تر شدن مباحث، مثال هایی از رشته ها بیان شد. تک تک این عوامل در جای خود مهم و ضروری می باشند ولی داوطلبان باید متناسب با روحیات و اهداف خود حد متوسطی از این عوامل را برای تصمیم گیری بهتر به کار گیرند و لذا توجه به یک عامل بدون توجه به عوامل دیگر نتیجه ای در بر نخواهد داشت. برای مثال امکان دارد برای یک داوطلب تنها بازار کار یک رشته مهم باشد ولی آیا تنها توجه به این عامل می تواند به موفقیت تحصیلی و شغلی وی بیانجامد؟ مسلما پاسخ منفی خواهد بود. یا اگر داوطلبی تنها ملاک علاقه را در انتخاب رشته مورد نظر خود داشته باشد آیا می تواند موفق باشد؟ پاسخ به این سوال ها واضح و روشن است و داوطلبان می بایست به هنگام آشنایی با رشته های هنر، آن ها را از جهات مختلف و با معیارهای متنوع مورد بررسی قرار دهند تا در تحصیل و در آینده شغلی خود دچار مشکل و بی رغبتی نشوند.