آیا با کارشناسی ارشد حقوق می توان آزمون وکالت داد؟
در هر آزمونی یکسری شرایط برای شرکت کنندگان لحاظ میشود که خب قطع به یقین با عدم رعایت این شرایط فرد صلاحیت خود برای آزمون را از دست می دهد و یا به طور کلی نخواهد داشت.
شاید شما نیز با این سوال مواجه شده باشید که چه گرایش های درسی یا دانشگاهی و در چه مقطعی می توانند شرایط شرکت در این آزمون را داشته باشند؟ و یا به طور دقیق تر همانگونه که از عنوان محتوا نمایان است، با این سوال رو به رو خواهیم شد که آیا با کارشناسی ارشد حقوق نیز می توان در این آزمون شرکت کرد یا خیر؟
برای رسیدن به جواب این سوال لازم است در بخش هایی از محتوا ابتدا به شرایط ثبت نام و رشته های مجاز برای شرکت در این آزمون حقوقی پرداخته شود.
شما دوست عزیز می توانید با برقراری ارتباط با مشاوران تخصصی موسسه 3گام، سوالات خود را پرسیده و با درکی عمیق تر از وضعیت خود در آزمون های پیش رو شرکت کنید.
شرایط ثبت نام در آزمون وکالت
همانگونه که در قسمت قبلی مطرح شد، لازمه شرکت در هر آزمونی وجود یکسری شرایط برای داوطلبان است. این دسته از شرایط هر ساله در دفترچه ثبت نام آزمون وکالت قید می شوند که خب البته شما می توانید با مطالعه دفترچه پاسخ سوالات خود را بیابید؛ اما برای راحتی حال شما داوطلبان عزیز سعی می شود در این قسمت شرایط ثبت نام در آزمون وکالت توضیح داده شود.
قید این نکته حائز اهمیت است که ممکن است برای شما در هر کدام از شرایط موجود سوالاتی مطرح شود که از جمله راه های پیشنهادی به شما برای برطرف کردن سوالات خود، برقراری ارتباط با موسسه 3گام است. صحبت با مشاورانی که در رشته مد نظر شما فعالیت دارند قطعاً می تواند در انتخاب های آینده شما بسیار تعیین کننده باشد.
- تابعیت: تابعیت مدنظر برای شرکت در آزمون، تابعیت ایرانی است.
- مقطع مجاز برای شرکت در آزمون: افرادی که تمایل به شرکت در آزمون وکالت دارند حتماً باید دارای مدرک کارشناسی باشند. حال کسب مدرک کارشناسی ارشد و یا بالاتر از آن برای شرکت در آزمون تاثیر خاصی ندارد. این مدرک کارشناسی می تواند از دانشکده های حقوق داخل یا خارج از کشور کسب شود که در صورت تحصیل و کسب مدرک در خارج از کشور باید مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد.
- رشته های دانشگاهی یا حوزوی مجاز: افرادی که قصد شرکت در آزمون را دارند باید جزو آن دسته از کسانی باشند که در یکی از رشته های زیر تحصیل کرده اند و مدرک لیسانس خود را کسب نموده اند:
الف) کارشناسی حقوق
ب) کارشناسی رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی
ج) دروس حوزوی در صورت معادل سازی با مدرک لیسانس
- حداقل و حداکثر سن: حداقل سن برای شرکت در آزمون ۲۴ سال است. همچنین افرادی که متقاضی پروانه کارآموزی در حوزه قضایی استان تهران هستند نباید در زمان ثبت نام سن آنها از ۴۰ سال تمام بیشتر باشد؛ در سایر حوزه های قضایی این حداکثر سن ۵۰ سال است؛ یعنی در زمان ثبت نام نباید سن آنها از ۵۰ سال تمام بیشتر باشد.
- گواهی خدمت سربازی: از جمله دیگر شرایطی که البته خاص آقایان است، داشتن گواهی خدمت سربازی است که در صورت نبود آن امکان اعطای گواهی کارآموزی وجود ندارد.
❌ با توجه به شرایط مقطع و رشته های مجاز به جواب سوال اصلی خود پی می بریم که لازمه شرکت در آزمون وکالت داشتن مدرک کارشناسی یکی از سه رشته فوق است و کسانی که کارشناسی ارشد رشته فوق الذکر را دارند؛ ولی از مدارک کارشناسی آنها برخوردار نیستند قادر به شرکت در آزمون وکالت نیستند.
رشته های مجاز به شرکت در آزمون وکالت
رشته های مجاز برای شرکت در آزمون از جمله شرایط بسیار مهم آزمون است که خب در بخش قبلی به توضیح آن پرداختیم.
در زیر به توضیح هر یک از این رشته ها خواهیم پرداخت:
۱- رشته حقوق: به جرأت میتوان گفت رشته حقوق مرتبط ترین و اصلی ترین رشته دانشگاهی با مسائل حقوقی است. شما پس از شرکت در آزمون سراسری با مطالعه دفترچه کنکور می توانید با توجه به ظرفیت های دانشگاهی، رشته خود را انتخاب کنید که بنا بر نوع مطالعه شما می تواند در ۸ ترم و یا کمتر به اتمام برسد.
۲- رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی: دیگر رشته ای که در دفترچه کنکور می توانید آن را مشاهده کنید رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی است. توضیحات این رشته از جهت تعداد ترم دانشگاهی همانند رشته حقوق است؛ اما بنا بر ماهیت این رشته، مباحث فقهی بسیار بیشتر از رشته حقوق است. بهتر است بدانید که مبنای بسیاری از قواعد در کشورمان قواعد فقهی هستند. به همین خاطر در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی به بررسی این دسته از قواعد پرداخته میشود و مطالعه بیشتری در مورد مبنای قواعد صورت می گیرد.
۳- طلاب دارای سطح حوزوی معادل لیسانس:
طلاب ممنوعیتی برای شرکت در آزمون های حقوقی ندارند و می توانند در صورت دارا بودن سطح حوزوی معادل لیسانس برای شرکت در آزمون اقدام کنند.
شرایط قبولی در آزمون وکالت
می توانیم از دو دیدگاه به موضوع شرایط قبولی در آزمون وکالت نگاه کنیم؛ نخست شرایط ماهوی یا بسترسازی لازم برای قبولی است و در مرحله بعدی یا دیگر نگاه، شرایط شکلی و شرایط آزمونی مطرح شده است.
بگذارید بیشتر این موضوع را برای شما توضیح دهیم...
در مرحله اول اگر به آیین نامه ها و قواعد مندرج در سایت های رسمی مراجعه کنیم شرایط قبولی به این نحو بیان شده است:
- کسب حداقل ۷۰ درصد امتیاز میانگین نمرات ۱ درصد بالاترین امتیاز در آزمون اول.
البته طبق تبصره دوم ماده ۵ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار حد نصاب مذکور برای مشمولان بند (چ) ماده ۸۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حداقل ۶۰ درصد است.
در لینک های زیر می توانید مقرره های فوق الذکر را مشاهده کنید:
قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار
قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
- پس از کسب حد نصاب در مرحله اول، افراد پذیرفته شده در یک دوره ۱۸ ماهه در کنار یک وکیل سرپرست برای انجام کارآموزی خود مشغول می شوند.
- پس از پایان دوره کارآموزی، کار آموزان باید در آزمون اختبار که از دو مرحله کتبی و شفاهی تشکیل شده است شرکت کنند.
📌 نکته: کسب پروانه وکالت منوط به قبولی در آزمون اختیار است و در صورت عدم موفقیت در سه مرحله تایید سرپرست، آزمون کتبی و آزمون شفاهی اختبار، پذیرش داوطلب لغو و موظف به شرکت مجدد در آزمون وکالت می شود.
خب در بالا شرایط شکلی برای قبولی در آزمون وکالت معرفی شد. اما آیا همین موارد کفایت می کند؟ آیا با خواندن صرف قوانین یا با زدن تعداد زیادی از تست های ادوار گذشته قبولی شما و شرایط قبولی شما تضمین می شود؟ آیا با خواندن هرگونه منبعی شرایط قبولی شما فراهم می شود؟ این سوالات و تعداد بیشتری از این قبیل سوالات ما را به این تقسیم بندی سوق می دهد که برای قبولی شما قائل به شرایط ماهوی نیز باشیم.
رسیدن به موفقیت و غایت نهایی مراحلی دارد که انتخاب منبع درست، شیوه خواندن درست و زدن تست های مناسب تنها گوشه ای از این موارد هستند. برای آنکه به هدف خود دست پیدا کنید نیاز به برنامه ریزی دقیق در کنار مشاورانی دارید که در رشته مد نظر شما تحصیل کرده اند و با وضعیت شما آشنایی کامل دارند. پس می توانید از طریق صحبت با مشاوران موسسه 3گام بهترین گام ها را برای هدف خود بردارید.
آیا با کارشناسی ارشد حقوق می توان آزمون وکالت داد؟
در بخش های قبلی با توضیحی مناسب به جواب این سوال دست یافتیم. اما می توانیم در این قسمت به متن صریح دفترچه ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری ۱۴۰۱ در خصوص رشته و مقطع مجاز برای کسب پروانه وکالت نگاهی بیاندازیم:
د- دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج کشور که مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد) یا دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح.
تبصره 1 : کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند حق شرکت در آزمون را ندارند؛ بنابراین از ارائه مدارک بالاتر به جز مدارک کارشناسی عنوان شده خودداری نمایند.
تبصره 2: دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته حقوق با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق را گذرانده باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند.
می توانید دفترچه ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری ۱۴۰۱ را مشاهده کنید.
جمع بندی آیا با کارشناسی ارشد حقوق می توان آزمون وکالت داد؟
آزمون وکالت از جمله معتبر ترین و شاید دشوار ترین آزمون های کشور است. تصمیم ناگهانی و به دور از هرگونه واقع نگری می تواند آسیب های شدید مطالعاتی و روانی برای شما داشته باشد. لازمه موفقیت در این آزمون مشورتی عمیق و کاملا اصولی با در نظر گرفتن تمام متغیرها است.
شاید شما خواننده عزیز از جمله داوطلبانی باشید که هنوز رشته دانشگاهی خود را انتخاب نکرده اید و قصد دارید در آینده ای نزدیک در آزمون وکالت شرکت کنید؛ پس بهتر است با مشورتی کاملاً مناسب با افراد آشنا به این حوزه نسبت به انتخاب رشته خود اقدام کنید. هر گونه اشتباه در این مسیر چه در ابتدا چه در میانه راه می تواند مسائل متعددی را برای شما ایجاد کند.
همانگونه که در قسمتهای مختلف این مطلب مشاهده کردید قبولی در آزمون وکالت از بخش های گوناگونی برخوردار است که در تمامی آنها برنامه ریزی نقش اول را ایفا میکند. پس با در نظر گرفتن صحبت های فوق می توانید از طریق مشاوره تخصصی با مشاوران 3گام بهترین تصمیم را بگیرید. ما در موسسه 3گام با انجام برنامه ریزی دقیق در تک تک گام های شما در مسیر موفقیت در کنار شما هستیم.