بازار کار ارشد مدیریت
بازار کار ارشد مدیریت

 

 

 

بازار کار ارشد مدیریت - ماهیت رشته مدیریت

برای اینکه با بازار کار رشته های مدیریتی آشنا شویم در ابتدا می بایست درباره ماهیت این رشته و اینکه چه کمکی به حل مسائل سازمان ها و جوامع بشری می تواند بکند را مورد بررسی قرار می دهیم. رشته مدیریت یکی از رشته های مهم در جوامع امروزی می باشد. مدیریت را می توان در ابعاد و حوزه های مختلف به کار گرفت و حداکثر استفاده را از مواد اولیه، نیروی انسانی و زمان صرف شده برد. در واقع مدیریت علم به کار گیری همه ملزومات برای رسیدن به کارکردها و عملکردهای بهتر می باشد. از این رو رشته مدیریت چه در دنیا و چه در ایران از محبوبیت بالایی برخوردار است.

هدف از اصلی رشته مدیریت این است که مدیران بتوانند در درجه اول از خود و سپس از کارمندان عملکرد بالایی به دست بیاورند. محیط کار حرفه ای و کارمندان توانمند و مدیران توانا رمز موفقیت یک سازمان بزرگ و یا کوچک هستند. در واقع مدیریت علم به کارگیری داده های برای رشسیدن به بهینه ترین خروجی ها می باشد.

لذا متناسب با نیاز جوامع به رشته مدیریت در سال های اخیر، بازار کار رشته مدیریت نیز توسعه و گستردگی زیادی پیدا کرده است که هر فرد متناسب با علاقه خود می تواند به یک، دو یا چند گرایش ارشد رشته مدیریت علاقه داشته باشد. البته صرف علاقه کافی نیست بلکه افرادی که در رشته های مدیریتی به تحصیل می پردازند باید حائز مهارت های و توانایی هایی باشند تا بتوانند جذب بازار کار ارشد مدیریت شوند. در ادامه به تعدادی از این مهارت های مدیریتی خواهیم پرداخت.

 

 

بازار کار ارشد مدیریت مهارت های رشته مدیریت

رشته مدیریت از جمله رشته های سخت و به ویژه پرچالش در محیط کار می باشد لذا مدیران برای اینکه بتوانند با این چالش ها مواجه شوند و به درستی آن ها را حل و فصل کنند می بایست از مهارت هایی برخوردار باشند که در پایین به لیست این مهارت ها پرداخته می شود:

  1. مهارت های ارتباطی و خدمات به مشتریان: در این مهارت مدیر می بایست با همکاران و در برخی زمینه ها با مشتریان در تعامل و تماس باشد تا بتواند بر جریان امور مدیریت کند.
  2. مهارت های رهبری: مدیران در اکثر مواقع در راس کار هر صنعتی قرار دارند و باید بتوانند کارمندان و کارکنان را راهنمایی و ارزیابی نمایند.
  3. مهارت های تحلیلی: یک مدیر کارا و توانا در مواقعی ممکن است که وظیفه تحلیل و نگه داشتن حجم زیادی از داده ها را بر عهده داشته باشد تا بتواند اهداف و مراحل بعدی را در پروژه های مختلف مورد ارزیابی قرار دهد.

حالا یک فرد با داشتن این مهارت های مدیریتی می تواند در یکی از شاخه های مدیریت به تحصیل و سپس کار بپردازد. در ادامه به بازار کار گرایش های مختلف مجموعه مدیریت پرداخته می شود.

 

 

 

بازار کار گرایش های مختلف ارشد مدیریت

با قطعیت می توان گفت چنانچه یک دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت، در طول سال های تحصیل به خوبی مطالعه و تحقیق کرده و مهارت های رشته اش را فرا گرفته باشد، هیچ وقت بیکار نخواهد ماند و بازار کار برای وی اشباع نخواهد شد؛ چرا که امروزه سازمان ها برای این که در مقایسه با رقیبان بتوانند، کالا یا خدمات را در زمانی کمتر، با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت به مشتریان برسانند، به مدیرانی لایق و کارآمد نیاز دارند و این امر مستلزم فعالیت صحیح در شرایط و حوزه های مختلف تصمیم گیری می باشد. فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت با گرایش های متفاوت می‌ توانند پس از فارغ التحصیلی، مسئولیت های متفاوت مدیریتی را در سطوح مختلف سازمانی به عهده داشته باشند و با اتکاء به دانش و مهارتی که به دست آورده اند می توانند در طیف وسیعی از سازمان ها مانند سازمان های تجاری، مالی، تولیدی، بانک‌ها، شرکت های بیمه، سازمان های حسابرسی و موسساتی که با تجارت خارجی سر و کار دارند به فعالیت بپردازند. نکته اینجاست که با توجه به اقبال عمومی که در سال های اخیر نسبت به رشته مدیریت به وجود آمده است، تعداد زیادی تحصیل کرده مدیریت هستند که فقط اسما مدیریت خوانده اند اما اینکه رسما مدیر هستند یا خیر بسته به دانش و مهارت هایی است که در دوران تحصیل می آموزند. لذا دانش آموختگان رشته مدیریت با گرایش های مختلف باید دارای مهارت ها و تخصص هایی باشند که در واقع بین آن ها و رقیبانشان یک مزیت رقابتی باشد تا با استفاده از آن ها بتوانند در بازار کار رشته خود به صورت موفق عمل کنند.

 

 

 

بازار کار ارشد مدیریت بازرگانی

رشته مدیریت بازرگانی از رشته های پرطرفدار چه در ایران و چه در کشورهای مختلف جهان می باشد. این رشته گستردگی بازار کار خوبی نیز برخوردار است که می تواند طیف وسیعی از فارغ التحصیلان جویای کار را پوشش دهد. در واقع یک فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی می بایست به سنجش تقاضای موجود در بازار و چگونگی برآورده کردن و رفع این نیازها بپردازد و گاهی پا را از این نیز فراتر گذاشته و در بازار به نیازسازی می پردازد و با استمداد از تفکر خلاق، در ایجاد بازار جدید و ارائه خدمات متنوع و تازه، ابداع روشهای جدید در عرضه و توزیع و بازاریابی، به عنوان یک کارآفرین به ایفای نقش می پردازد. برای رسیدن به برنامه های پیش گفته ذکر این نکته ضروری است که دانشجویان رشته رشته مدیریت بازرگانی می بایست دارای علاقه مندی هایی نظیر مسائل تجاری – اقتصادی – محیط کار، علاقه مند و توانا در دروس ریاضی، زبان انگلیسی و ادبیات فارسی باشد تا به نحو احسن از پس تحصیل در این رشته بربیاید و این اطلاعات را در پیشبرد کاری سازمان ها به کار گیرد.

مدیریت بازرگانی دارای گرایش های مختلفی نظیر: بازاریابی، بازرگانی بین الملل، تجارت الکترونیکی، مدیریت استراتژیک، بازرگانی داخلی و کارآفرینی است که هر کدام از این گرایش های به نیازهای یک بخش از سازمان یا جامعه می پردازد. در حقیقت دانش آموختگان مقطع ارشد در مدیریت بازرگانی می بایست قادر باشند تا سیستم های فروش و بازاریابی را برای کالاهای موجود طراحی کنند همچنین برای محصولات در چرخه سیستم های دولتی و خصوصی به ایجاد بازار جدید بپردازد.

لذا وزارت بازرگانی، ادارات دولتی، واحدهای تولیدی بزرگ و هر واحد دیگر صنفی که نیازمند مدیر بازاریابی و فروش باشند می توانند از مراکز جذب دانش آموختگان ارشد مدیریت بازرگانی باشند.

 

 

بازار کار ارشد مدیریت دولتی

بازار کار ارشد مدیریت دولتی هم دارای وسعت و تنوع مخصوص به خود می باشد. از نظر رشته مدیریت دولتی دانش آموختگان مقطع ارشد این رشته می بایست دارای توانمندی هایی برنامه ریزی و اجرای آن، سازماندهی کردن کارکنان، تعیین عملیات استخدامی پرسنل  و نظارت و رهبری آن ها باشند تا بتوانند در بازار کار این رشته موفق باشند. در بیشتر مواقع فارغ التحصیلان مدیریت دولتی در سازمان های دولتی و خدمات عمومی مشغول به کار می گردند. در واقع فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، می‌توانند مشاغلی از قبیل: کارشناس اداری، کارشناس امور کارکنان، کارشناس آموزش، کارشناس تشکیلات و روش ها، طبقه ‌بندی مشاغل، مدیریت سیستم حقوق و دستمزد، برنامه‌ ریزی نیروی انسانی و ... را در سطوح میانی و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارت‌خانه‌ ها، سازمان های دولتی و  خصوصی و شهرداری ها را عهده‌ دار شوند.

لذا متناسب با نیاز جامعه به مدیران دولتی این رشته نیز دارای گرایش هایی نظیر توسعه منابع انسانی، بودجه و مالی عمومی، طراحی سازمان های دولتی، خط مشی گذاری عمومی، مدیریت تحول، مدیریت پیشرفت و توسعه شهری و روستایی و مدیریت رفتار سازمانی می باشد.

 

 

 

بازار کار ارشد مدیریت صنعتی

فارغ التحصیلان رشته مدیریت صنعتی در مقطع ارشد وظیفه هدایت واحدهای صنفی گوناگون و افزایش راندمان کاری این واحدها را بر عهده دارند. لازمه این وظیفه نیز داشتن شناخت از مسائل مالی و رفتارهای نیروهای سازمان های می باشد.

شاید بتوان گفت یکی از دلایل اصلی که صنایع کوچک و بزرگ ما گرفتار مشکلات فراوان می شوند نبود مدیران صنعتی در راس این واحدها در کشور می باشد. کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دارای سه بعد اصلی فنی و تکنیکی، بعد مالی و بعد رفتاری و اجتماعی می باشد که بعد فنی و تکنیکی در دروس تحقیق در عملیات و کنترل پروژه، بعد مالی در درس هایی مانند حسابداری صنعتی و بعد رفتاری و اجتماعی در دروس رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و تئوری های مدیریت مورد توجه قرار می گیرد؛ البته برخی از دروس این گرایش مانند مدیریت تولید و عملیات به هر سه این ابعاد می ‌پردازد. فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی در بازار کار دارای رقابتی محسوس با فارغ التحصیلان مهندسی صنابع هستند و می توانند در قسمت های مدیریت تولید، اداره حفاظت فنی و قسمت کنترل کیفیت کالا مشغول بکار شوند. باید توجه داشت که در رشته مهندسی صنایع دانشجویان بیشتر به مطالعه بعد فنی و تکنیکی صنایع می پردازند. اما رشته مدیریت صنعتی بر دو بعد مالی و رفتاری صنایع بیشتر تاکید می کند. این مدیران آموزش دیده توانایی فعالیت در امور مربوط به مدیریت و کنترل پروژه را دارند و با تسلط بر نرم افزار های این رشته می توانند بازار کار بسیار جذابی داشته باشند.

متناسب با این نیازهای جامعه به رشته مدیریت صنعتی این رشته دارای گرایش هایی نظیر تحقیق در عملیات، مدیریت عملکرد، تولید و عملیات، مدیریت کیفیت و بهره وری، مدیریت زنجیره تامین و مدیریت پروژه می باشد که هر کدام از این گرایش ها به بخشی از نیاز جامعه پاسخ می دهد.

 

 

بازار کار ارشد مدیریت مالی

با توجه به روند رو به رشد تجارت جهانی و اقتصاد در حال توسعه کشورها و معاملات و همکاری های تجاری بین جوامع، اهمیت نظام های مالی و روش های سرمایه گذاری بر هیچ کس و هیچ جامعه ای پوشیده نیست. به همین منظور می بایست مدیران توانمند مالی در واحدهای مالی و تجاری حضور داشته باشند.

فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی در حوزه های مختلفی همچون سرمایه گذاری و بانکداری، بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی (ارایه روشهای نوین مالی) تامین مالی و اعتباری و ... می توانند در مشاغل مرتبط سازمانی از جمله معاونت مالی (در مفهوم جدید آن) و معاونت سرمایه گذاری و تامین مالی اعتبارات مالی در بانکها و ارزیابی اقتصادی پروژه ها و شرکت های سرمایه گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول بکار شوند. این رشته در حال حاضر دارای آینده شغلی بسیار مناسبی می باشد و اقبال زیادی به این رشته وجود داشته است.

لذا سازمان های بورس و اوراق بهادار، وزارت بازرگانی، بانک ها و موسسات اعتباری و سازمان های اقتصادی بزرگ از بزرگترین مراکز جذب دانش آموختگان رشته مدیریت مالی در مقطع ارشد می باشند.

 

بازار کار ارشد مدیریت منابع انسانی

رشته مدیریت منابع انسانی نیز از گستردگی و تنوع زیادی برخوردار است. در حقیقت هدف از رشته مدیریت منابع انسانی آشنایی دانش آموختگان این رشته با مبانی و امور منابع انسانی در سازمان ها می باشد. نیروی انسانی هر سازمان در واقع موتور محرکه آن سازمان می باشد لذا در راستای توجه به نیروی انسانی در سازمان ها، رشته مدیریت منابع انسانی می بایست به کلیه امور مربوط به انسان ها و افراد در این سازمان ها بپردازد. نقش نیروی انسانی در سازمان ها به گونه ای است که از آن ها تحت عنوان سرمایه های انسانی سازمان یاد می شود. این رشته در سازمان ها به حقوق و دستمزد نیروی انسانی، آموزش، ارزیابی عملکرد، کارمندیابی و استخدام و ایمنی و بهداشت می پردازد.

لذا متناسب با نیازهای فوق رشته مدیریت منابع انسانی دارای گرایش هایی نظیر مدیریت منابع انسانی اسلامی، مدیریت منابع انسانی بین الملل، مدیریت عملکرد و بهره برداری منابع انسانی و مدیریت استراتژیک منابع انسانی برای برآورده کردن آن نیازها می باشد.

 

 

 

بازار کار ارشد مدیریت فناوری اطلاعات

از آنجا که هزاره سوم با نام عصر اطلاعات یا فناوری اطلاعات شناخته می شود لزوم پیوستن به پشرفت های این حوزه برای بسیاری از کشور به ویژه کشور ما ضروری می باشد. در واقع حرکت جوامع صنعتی به سمت جامعه ای مبتنی بر فناوری اطلاعات از سال های پیش شرو شده است و به خصوص در اوایل دهه 90 رشد چشمگیری داشته است. البته این شرعت در کشورهای مختلف دارای سرعت متفاوتی می باشد در کشورهای پیشرفته صنعتی سرعت تبدیل شدن جامعه به جامعه اطلاعاتی بسیار زیاد است ولی در کشورهای کمتر توسعه یافته این سرعت بسیار پایین می باشد لذا لزوم توجه به این سرعت و بنیان های ایجاد جامعه اطلاعاتی برای بسیاری از کشورها انکار ناپذیر است. اما باید توجه داشت که لزوم آماده سازی هر جامعه برای برنامه توسعه و تحول، ایجاد بستر مناسب برای به کار گیری آن می باشد. فناوری اطلاعات هم هم به عنوان یکی از علوم روز دنیا از این امر مستثنی نیست و برای جذب و به کار گیری به برنامه ریزی های کلان و استراتژیک نیاز است.

هدف اصلی مدیریت فناوری اطلاعات ترتیب دادن یک کادر متخصص برای ایجاد پایگاه اطلاعاتی در سازمان و در نهایت تصمیم گیری بهتر مدیران آن سازمان می باشد. در حقیقت دانش آموخته های رشته مدیریت فناوری اطلاعات با داشتن اطلاعاتی آمیخته از مباحث تئوری مدیریت و منابع انسانی و همچنین آشنایی با دروس کامپیوتر و آی تی می توانند با سطوح عملیاتی و هدایت موسسات تولیدکننده نرم افزار یا واحدهای نرم افزاری از سازمان های بزرگ ارتباط برقرار کنند. البته بازار کار این  دانش آموختگان گاهی با مهندسان فن آوری اطلاعات هم پوشانی دارد.

مدیریت فناوری اطلاعات دارای گرایش هایی نظیر کسب و کار الکترونیک، مدیریت منابع اطلاعاتی، سیستم های اطلاعاتی پیشرفته و مدیریت دانش می باشد.

 

 

بازار کار ارشد مدیریت کارآفرینی

مدیریت کارآفرینی شامل مجموعه ای از نظریه ها می باشد که فنون و روش های هدایت اثربخش فعالیت های کارآفرینی را بر عهده دارد. در واقع هدف از رشته مدیریت کارآفرینی به ویژه در مقطع کارشناسی تامین نیروی انسانی متخصص برای مدیریت فعالیت های کارآفرینی در بخش خصوصی و دولتی، تربیت سیاست گذاران و کارشناسان کاآفرینی و مشاوران راه اندازی و توسعه کسب و کار های متوسط و کوچک می باشد. همچنین فارغ التحصیلان مدیریت کارآفرینی به عنوان مدرس، مدیران موسسات، پژوهشگران و متخصصان مدیریت کارآفرینی با برخورداری از دانش، مهارت و نگرش کارآفرینی وارد عرصه های اقتصادی و اجتماعی کشور شوند و تسریع روند توسعه پایدار ملی را به دنبال خواهد داشت. البته با توجه به جدید بودن این گرایش در مقایسه با سایر گرایش ها، فارغ التحصیلان این گرایش آینده آکادمیک خوبی نیز خواهند داشت و می توانند در این حوزه به تدریس به عنوان استاد دانشگاه، تدوین مقاله و تالیف کتاب بپردازند. به عبارت دیگر رشته مدیریت کارآفرینی با خلاقیت و نوآوری گره خورده است.

مدیریت کارآفرینی دارای گرایش هایی نظیر کسب و کار جدید، گردشگری، فناوری اطلاعات، سازمانی، بین الملل، توسعه و کسب و کار الکترونیکی می باشد.

 

بازار کار ارشد مدیریت تکنولوژی

مدیریت تکنولوژی تخصصی میان رشته ای می باشد که علوم پایه مهندسی و دانش و روش های مدیریت را یکپارچه می کند و بر تکنولوژی به عنوان علم خلق ثروت تاکید می کند. به عبارت دیگر مدیریت تکنولوژی به مفهوم مدیریت سیستم هایی است که به ایجاد کسب و استفاده از تکنولوژی یاری می رساند.

دنیایی که در آن زندگی می کنیم به دنیای پیشرفت و تکنولوژی تبدیل شده است و در واقع نیاز به دانش آموختگان رشته مدیریت تکنولوژی در تعدادی از رده های سازمانی ضروری می باشد. تعدادی از مشاغل هستند که به صورت مستقیم با این رشته در ارتباط هستند و فارغ التحصیلان در صورت فعالیت کردن در این شغل ها می توانند بیشترین ارتباط را بین رشته تحصیلی و شغل خود برقرار نمایند. تعدادی از این مشاغل عبارتند از مدیر تولید، کارشناسی کنترل کیفیت، مدیر کنترل پروژه، مدیر بازاریابی، مدیر فروش، مشاور مدیریت، استاد دانشگاه، پژوهشگر و کارشناسی تحقیقات بازار که به ویژه دانش آموختگان مقطع ارشد این رشته می توانند در آن ها بسیار موفق عمل نمایند.

رشته مدیریت تکنولوژی دارای گرایش هایی نظیر انتقال تکنولوژی، سیاست های تحقیق و توسعه، استراتژی های توسعه صنعتی و نوآوری تکنولوژی می باشد.