رشته مهندسی کشاورزی را می توان از قدیمی ترین رشته هایی دانست که بشر با آن به روش تجربی سروکارداشته است و به دلیل تامین نیازهای زیستی با آن سروکار خواهد داشت. اگر علاقه بسیاری به طبیعت دارید و از بوی گیاهان و خاک، دیدن مناظر طبیعی و مراحل رشد یک دانه گندم و ... شاد می شوید، رشته مهندسی کشاورزی برای شما بسیار مناسب است؛ چراکه بیشتر زمان خود را در طبیعت و زمین های کشاورزی می گذرانید. علاوه بر این با توجه به تنوع زیست بوم ها و محیط های کشاورزی در ایران، وجود مهندسان کشاورزی ضروری و لازم است. همچنین می توانید معرفی سایر رشته های دانشگاهی علوم تجربی را در سایت 3گام بخوانید
کارشناسی رشته مهندسی کشاورزی در یک نگاه
در جدول و نمودار زیر به اجمال رشته مهندسی کشاورزی را بررسی می کنیم.
عنوان ویژگی کارشناسی رشته مهندسی کشاورزی |
وضعیت |
بالا |
|
متوسط رو به بالا |
|
میزان شناخته بودن رشته مهندسی کشاورزی در میان مردم |
کم |
مدت زمان ورود به بازار کار رشته مهندسی کشاورزی |
متوسط |
سختی کار نسبت به درآمد کارشناسی رشته مهندسی کشاورزی |
نسبتا بالا |
درصد قبولی در کارشناسی رشته مهندسی کشاورزی داوطلبان در کلیه دانشگاه های کشور |
نسبتا بالا |
بالا – کارشناسی ارشد و دکتری |
|
امکان بورسیه تحصیلی رشته مهندسی کشاورزی در سایر کشورها |
متوسط |
خطرپذیری کارشناسی رشته مهندسی کشاورزی |
متوسط رو به بالا |
معرفی رشته مهندسی کشاورزی – تاریخچه مهندسی کشاورزی
از دیرباز انسان برای تامین نیازهای اولیه خود به کشت گیاهان مشغول بوده و کار کشاورزی را همراه با آزمون و خطا و تجربه به کار می برده است و نمی توان تاریخ دقیقی درباره تولد مجموعه مهندسی کشاورزی ارائه داد.
در ایران نیز قدمت رشته مهندسی کشاورزی به یک قرن می رسد و با تاسیس اولین پردیس و دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به تدریج گرایش های مختلف آن به این دانشکده اضافه شد و رشد و توسعه یافت. علاوه بر این به مرور زمان رشته مهندسی کشاورزی و گرایش های مختلف آن در دانشگاه های مختلف کشور تدریس می شد.
رشته مهندسی کشاورزی برای چه کسانی مناسب است؟
مهم ترین عامل موفقیت در هر رشته ای به ویژه رشته هایی که با طبیعت سروکار دارد، علاقه به طبیعت است؛ چراکه مهندس کشاورزی ساعت های زیادی را باید در فضای باز و طبیعت و زمین های زراعی، یا کنار حیوانات بگذراند. علاوه بر این به دلیل این که کار رشته مهندسی کشاورزی در محیط های روباز همراه با ساعت ها سرپا بودن و تحمل شرایط اقلیمی مختلف است، مهندس کشاورزی باید تحمل و توانایی جسمانی و بدنی بالایی داشته باشد.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی زمان زیادی را با روستاییان و کشاورزان می گذرانند؛ به همین دلیل باید دارای روابط عمومی بالا و خلق و خوی نیکو باشند. مهندس کشاورزی باید در مواجهه با طبیعت رویکردی خلاقانه داشته باشد و در حل مسائل راه حل هایی را به کار برد که کمترین آسیب به طبیعت وارد شود.
علاوه بر این به دلیل وجود محاسبات زیاد در رشته مهندسی کشاورزی، دانشجوی مهندسی کشاورزی باید در ریاضیات قوی باشد. او باید بتواند مسائل طبیعی را به خوبی تحلیل و فهم کند. به طور کل می توان گفت کسی در رشته مهندسی کشاورزی موفق است که دوستدار طبیعت باشد.
معرفی رشته مهندسی کشاورزی – مزایا و معایب رشته مهندسی کشاورزی
یکی از مزیت های این رشته حضور مهندس کشاورزی در طبیعت است که موجب آرامش و آسایش بیشتر می شود و در بسیاری از مواقع از شلوغی ها و هرج و مرج های شهری به دور است. علاوه بر این به دلیل نیاز همیشگی انسان ها به محصولات زراعی و فرآورده های حیوانی، همیشه زمینه اشتغال در این شغل وجود دارد.
بعضی از گرایش های این رشته بازار کار خوبی ندارند و یا شناخته نیستند؛ به همین دلیل افراد بیکار در این گرایش ها زیاد است. همچنین جذب دولتی گرایش های رشته مهندسی کشاورزی در ایران پایین است. یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کرد، محل زندگی افراد است. به طور قطع افرادی که در شهرهای پررونق کشاورزی و دامداری زندگی می کنند، با داشتن مدرک کارشناسی مهندسی کشاورزی وضعیت شغلی یهتری دارند.
معرفی رشته مهندسی کشاورزی - بازار کار و درآمد رشته مهندسی کشاورزی
رشته مهندسی کشاورزی گرایش های متنوعی دارد و طیف وسیعی از شغل ها را دربر می گیرد؛ به همین دلیل از بازار کار خوبی برخوردار است. با توجه به شرایط حاکم بر اشتغال کشور شرط موفقیت در این کار، مهارت، توانایی و خلاقیت است. علاوه بر این بعضی از گرایش های رشته مهندسی کشاورزی هنوز به خوبی شناخته نشده است و جذب این رشته در بخش های دولتی در بعضی از گرایش ها مثل گرایش اقتصاد کشاورزی ضعیف است. فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی می توانند در مراکز دولتی و خصوصی مختلف نظیر شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، شهرداری ها، وزارت جهاد کشاورزی، شرکت های خصوصی کشاورزی و منابع طبیعی، کارخانه های ساخت تجهیزات کشاورزی، مزارع، مرغداری ها، شرکت های صنایع غذایی، وزارت نیرو، به عنوان مهندسین مشاور آب و خاک، پژوهشکده های بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک، انستیتو پاستور، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، سازمان تحقیقات کشاورزی، سازمان بازرسی، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، سازمان حفاظت نباتات، سازمان محیط زیست، سازمان تعاون روستایی، آزمایشگاههای تغذیه و اصلاح نژاد، پیمانکاریهای مختلف و شیلات مشغول به کار شوند.
همچنین فارغ التحصیلان مهندسی کشاورزی می توانند در زمینه های کشاورزی، زراعت و پرورش دام یا آزمایشگاه های مربوط به آن استارتاپ ها یا مراکز خصوصی خود را تاسیس کنند و کارآفرین باشند.
معرفی رشته مهندسی کشاورزی – گرایش های رشته مهندسی کشاورزی
رشته مهندسی کشاورزی رشته ای گسترده و دارای گرایش های بسیاری است که عبارتند از؛
- ترویج و آموزش کشاورزی
- زیست فناوری (بیوتکنولوژی) کشاورزی
- اقتصاد کشاورزی
- زراعت و اصلاح نباتات (زراعت / اصلاح نباتات)
- علوم باغبانی
- گیاه پزشکی
- علوم دامی (دام / طیور))
- علوم و مهندسی خاک
- مهندسی تولیدات گیاهی (گیاهان دارویی و معطر)
- آبیاری
- مهندسی ماشین های کشاورزی
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - ترویج و آموزش کشاورزی
در رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشجویان می آموزند بعد از اتمام دوره تحصیل، در جایگاه کارشناس ترویج کشاورزی، وظیفه برنامه ریزی، سازماندهی، رهبری، کنترل، و انجام فعالیت های ترویجی در حوزه کشاورزی، اشاعه نوآوری های سودمند کشاورزی، اشاعه دانش ها برای افزایش کمی و کیفی تولید کشاورزی، و بهزیستی همگانی در میان روستاها و عشایر دارند تا بتوانند مسائل و نیازهای آن ها را شناسایی کنند و به مراکز تحقیقاتی و تصمیم گیری منتقل کنند. دوره تحصیلی این گرایش مهندسی کشاورزی 4 ساله است.
وظایف کارشناس ترویج کشاورزی عبارتند از؛
- توانایی در انتقال نوآوری های سودمند کشاورزی
- تهیه پروژه های اجرایی ترویجی
- مسئله یابی در روستا
- مشارکت در تهیه طرح جامع ترویج
- ادارهی فعالیت های ترویجی، اداره دوره های کوتاه مدت کارآموزی و کارورزی
- اجرای برنامه های آموزشی کشاورزی در سطح دبیرستان و اداره عملیات آموزشی و ترویجی
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - زیست فناوری (بیوتکنولوژی) کشاورزی
هدف از گرایش زیست فناوری کشاورزی تربیت کارشناسانی است که بتوانند به کمک فناوری های جدید و فنون مهندسی ژنتیک، با اصلاح نژاد گیاهان به تولید محصولات کشاورزی بپردازند که کیفیت بالا و افزایش میزان تولید با هزینه کمی دارند. درواقع رشته بیوتکنولوژی کشاورزی می کوشد با تلفیق علوم بیوشیمی، میکروبیولوژی، و مهندسی موجب بهبود تولید و کیفیت محصولات کشاورزی و فرآورده های دامی بشود.
وظایف کارشناس زیست فناوری (بیوتکنولوژی) کشاورزی
- مطالعه مسیرهای متابولیکی در گیاهان داروئی با هدف تولید مواد مؤثر با تاکید بر ترکیبات فنلی و پلی فنلی
- تولید پروتئین های نوترکیب در گیاهان با تاکید بر ایمونوژن های خوراکی
- کشت بافت و مهندسی ژنتیک گیاهان زراعی، دارویی و زینتی
- ساخت ناقل های بیانی گیاهی
- تولید پروتئین های نوترکیب در گیاهان
- زیست فناوری تولید مثل دام (تولید جنین آزمایشگاهی، دستکاری جنین، سلولهای بنیادی جنین)
- تشخیص مولکولی بیماریهای دامی و توسعه واکسنهای جدید
- ایجاد حیوانات تغییریافته ژنتیکی
- تولید بیوتکنولوژی افزودنیهایی از قبیل پروبیوتیکها، آنزیمها ، ویتامینها و اسیدهای آمینه و استفاده از سامانه های انتقال ترکیبات فعال زیستی در صنایع غذایی
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - اقتصاد کشاورزی
در گرایش اقتصاد کشاورزی دانش کشاورزی و اقتصاد در هم می آمیزند. در گرایش اقتصاد کشاورزی مهندسی کشاورزی به دانشجویان آموخته می شود که روش های استفاده مطلوب و بهینه از منابع طبیعی در بخش کشاورزی را به کار بگیرند تا به درستی امکان اجرای طرح های توسعه ای و ارزیابی اقتصادی آن ها در کشاورزی فراهم آید. در این کار مهندسان کشاورزی باید بیاموزند که از شیوه ها و ابزار های کارآمد استفاده کنند.
وظایف کارشناس اقتصاد کشاورزی
- تهیه و تدوین طرحهای کشاورزی و بررسی و ارزیابی توجیهپذیر و قابل اجرا بودن طرحهای سرمایهگذاری از نظر اقتصادی
- بررسی و مطالعة اقتصادی طرحهای بخش کشاوری؛ مانند ساخت سدها و سردخانهها و…
- بررسی و محاسبة هزینه و درآمد محصولات کشاورزی در مناطق مختلف کشور
- پیشبینی اقتصاد کشاورزی، برای اجرا کردن برنامههای مختلف سازمان جهاد کشاورزی
- تصمیمگیری و بهکارگیری روشهای مناسب برای حمایت کشاورزان و اجرای به موقع برنامهها و طرحهای اقتصادی در روستاها برای بالا بردن سطح درآمد روستاییان
- بررسی مسائل بیمه، حملونقل، و مقررات بازرگانی در زمینة محصولات کشاورزی
- تهیة الگوی مناسب اقتصادی برای کشت یا تولید محصولات کشاورزی برای واحدهای کوچک و بزرگ کشاورزی
- بازاریابی برای محصولات کشاورزی در داخل و خارج از کشور
- همکاری با مهندسان مشاور طرحهای کشاورزی منطقهای و ملی و راهنمایی آنها در زمینة مسائل اقتصادی طرحها
- ارائه طرحهای تحقیقاتی دربارة مسائل مختلف اقتصاد کشاورزی
- مقایسة قیمتهای بینالمللی محصولات کشاورزی با قیمتهای داخلی و همکاری در تعیین قیمت خرید محصولات مهم کشاورزی و تضمین خرید آنها
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - زراعت و اصلاح نباتات (زراعت / اصلاح نباتات)
همانطور که از نام این گرایش بر می آید، هدف رشته مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، مطالعه و بررسی در زمینه کاشت و پرورش گیاهان زراعی و انتخاب ارقام مناسب گیاهان زراعی و برداشت درست و اصولی محصولات کشاورزی است.
وظایف کارشناس زراعت و اصلاح نباتات
- تولید اقتصادی محصولات زراعی به منظور نیل به خودکفائی در مواد اولیه غذایی و صنعتی
- انجام علمی عملیات کشاورزی مربوط به محصولات زراعی و باغی و افزایش بازدهی
- افزایش سطح زیر کشت محصولات اصلی کشاورزی و بالا بردن عملکرد این محصولات در واحد سطح( هکتار)
- بکارگیری دانش و فنون جدید در امور کاشت و نگهداری محصولات زراعی و باغی
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - علوم باغبانی
علوم باغبانی به مراحل داشت، کاشت و برداشت درختان و گیاهان باغات و مسائل بعد از آن می پردازد و حوزه کاری کارشناسان علوم باغبانی شامل گل های زینتی، هرباریوم گیاهی، درختان میوه، فیزیولوژی پس از برداشت، طراحی فضای سبز، تولیدات گلخانه ای و کلکسیون انواع گیاهان دارویی و قارچ خوراکی می شود.
وظایف کارشناس علوم باغبانی
- بازدید از باغات، گلخانه ها و نظارت بر اجرای برنامه های تعیین شده و انجام عملیات فنی و مکانیزاسیون و اصلاح و احیاء باغات مربوط.
- جمع آوری آمار و اطلاعات مورد نیاز کارشناسان در زمینه های مختلف امور باغبانی و آماربرداری از درختان مثمر و غیرمثمر باغی و طبقه بندی اطللاعات جمع آوری شده.
- انتخاب درختان میوه و گل ها و گیاهان زینتی مناسب با شرایط محیطی منطقه.
- کمک در انجام و اجرای برنامه های مربوط به اصلاح، احیاء و توسعه باغات و گلخانه ها و جلوگیری از تخریب باغات.
- کمک در تهیه و توزیع بروشورها و راهنمایی باغداری در امر باغبانی مکانیزهاسیون کاشت و داشت و برداشت و نگهداری محصولات باغبانی.
- ایجاد باغات نمونه نمایشی در نقاط مستعد بمنظور نشان دادن طرز کشت و داشت و برداشت میوه جات، گل و گیاهان زینتی.
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - گیاه پزشکی
هدف رشته مهندسی کشاورزی گرایش گیاه پزشکی شناخت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی و اصول و روش های مبارزه با این عوامل است. در گذشته نام این گرایش «حفظ نباتات» بوده است. این رشته با به کارگیری اطلاعات مختلف و فنون می کوشد از عوامل آسیب زا که موجب خسارت به گیاهان می شود، جلوگیری کند یا آن ها را به حداقل برساند. عوامل آسیب زا مثل حشرات، جوندگان، علف های هرز، سرمازدگی، گرما زدگی و ...
وظایف کارشناس گیاه پزشکی
- مسئله یابی گیاه پزشکی وعلوم وابسته از طریق مراجعه و بازدید از مزارع، باغ ها، انبار و سیلوهای کشور و مراجعه کشاورزان به آنها.
- استانی، منطقه ای و ملی.
- اجرای پژوهش های بنیادین گیاه پزشکی کشور با تأکید بر بهرهگیری از روشهای نوین (بیوتکنولوژی) و همچنین آن دسته از پژوهش هایی که مؤسسات تک محصولی (مانند مؤسسه تحقیقات پنبه، مؤسسه تحقیقات پسته، مؤسسه تحقیقات خرما و...) و همچنین مؤسسه تحقیقات دیم در زمینه آنها فعالیتی ندارند.
- جمع آوری، شناسایی و رده بندی جامعه جانوران (Fauna) و رُستنی های (Flora) ایران و بررسی تنوع زیستی آنها.
- تحقیق در زمینه شناسایی، زیست شناسی، کارایی و تکثیر عوامل مفید جهت مبارزه بیولوژیکی علیه آفات و نگهداری منابع ژنتیکی آنها.
- تحقیق در زمینه روشهای مختلف مدیریت تلفیقی (IPM)
- تحقیق در زمینه شناخت، فرمولاسیون، تأثیر و باقیمانده سموم کشاورزی و تکنیک های گوناگون سم پاشی و آزمایش سموم جدید.
- تحقیق در زمینه شناخت، زیست شناسی، بوم شناسی و عصاره گیری از گیاهان برای استفاده در زمینه کنترل عوامل زیان آور.
- تحقیق و پژوهش در زمینه زیست شناسی و فیزیولوژی عوامل زیانآور محصولات بوم شناسی (Ecology) کشاورزی (زراعی، باغی، جنگلی و مرتعی) در سطوح آزمایشگاهی،
- تحقیق در زمینه امکان ساخت فرمول های (مواد شیمیایی که از حشرات ماده در محیط پخش می شود) و موادی که در اعمال فیزیولوژیک و بیولوژیک بندپایان زیان آور کشاورزی (حشرات، کنه ها، عنکبوت ها و...) اختلال ایجاد مینمایند.
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - علوم دامی (دام / طیور))
حوزه کاری گرایش علوم دامی که یکی از گرایش های مهندسی کشاورزی است؛ پرورش و اصلاج نژاد دام، تغذیه دام، بهداشت و سلامت دام ها، مطالعه و ارزیابی زمینه های فیزیولوژی دام، و برداشت فرآورده های دامی است. مفهوم دام نیز طیف گسترده ای از حیوانات را شامل می شود که برای انسان مفید است. حیواناتی نظیر دام ها، حشرات مثل زنبور عسل و کرم ابریشم و ... است. هدف از رشته علوم دامی کاهش بیماری حیوانات مفید و افزایش بهره وری آن ها است.
وظیفه کارشناس علوم دامی
- اداره امور واحدهای پرورش دام، طیور و زنبور عسل.
- کمک به کارشناسان در تدوین و اجرای برنامه های مدیریت پرورشی، بهداشت، تغذیه، اصلاح، تولید مثل و ...، دام و طیور.
- همکاری در اجرای طرحها و استفاده بهینه از امکانات موجود.
- اداره و مدیریت واحدهای تولیدی دولتی، تعاونی و خصوصی دامپروری.
- کارشناسی و برنامه ریزی در زمینه های مختلف علوم دامی در سازمان هایی چون وزارت کشاورزی، جهادسازندگی و غیره.
- تدریس در هنرستان های کشاورزی و کارشناسی امور آموزشی و تحقیقاتی در مراکز آموزش عالی، تحقیقاتی و مشاوره ای.
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - علوم و مهندسی خاک
همانطور که از نام گرایش علوم و مهندسی خاک بر می آید، هدف این گرایش مطالعه خاک است. مهندسی کشاورزی گرایش علوم و مهندسی خاک به شناسایی خاک ها، بهره برداری از خاک برای تولید مواد غذایی و حفاظت از محیط زیست، اصلاح خاک های شور و قلیایی، مصرف بهینه و درست کود های شیمیایی و آلی در کشاورزی، مدیریت خاک و آب در کشاورزی، و بررسی کاربری خاک برای مصارف گوناگون می پردازد.
وظایف خاک شناس
- بررسی و ارزیابی میزان مواد غذایی موجود در خاک مناطق مختلف
- یافتن بهترین راه افزایش میزان مواد مورد نیاز خاک
- کاهش مواد آسیب زا و بیش از حد درون خاک
- اضافه کردن مواد لازم خاک مثل کودهای گیاهی، گچ
- ارائه روش های درست شخم زدن خاک ها
- بررسی وضعیت خاک ها و اندازه گیری میزان فرسایش آن ها
- تهیه نقشه های حاصلخیزی خاک زیر نظر موسسات مرتبط
- رده بندی خاک ها تا سطح قابل تفکیک
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی - مهندسی تولیدات گیاهی (گیاهان دارویی و معطر)
گرایش مهندسی تولیدات گیاهی در سلامت و بهداشت جامعه بسیار اثرگذار است. این رشته از گذشته های دور وجود داشت و افراد گوناگونی در زمینه کشت گیاهان دارویی و معطر فعالیت می کردند. امروزه این رشته با استفاده از اصول علمی و دقیق اقدام به کشت، مراقبت و برداشت گیاهان دارویی و معطر و به طور کلی گیاهانی که برای انسان مفید است، می کند. از این گیاهان در صنایع مختلف دارویی استفاده می شود و با توجه به تنوع اقلیم ها در ایران شرایط پرورش انواع بسیاری از گیاهان دارویی فراهم است.
وظایف مهندس تولیدات گیاهی
- اجرای طرح های تولیدی در بخش خصوصی و در بخش هایی نظیر کشت و صنعت ها یا واحدهایی از سازمان های دولتی که خود عهده دار اجرای برنامه های تولید زراعتی و باغی هستند
- همکاری در طرح و اجرای طرحهای تحقیقاتی
- اجرای برنامه های آموزشی و ترویجی برای مروجین کشاورزی و دانش آموزان
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی – آبیاری
گرایش آبیاری تلفیقی از مهندسی عمران آب و دانش کشاورزی است. مهندسی کشاورزی – آبیاری دانشی است که درباره نحوه آبرسانی به مزارع و مناطق کشاورزی از طریق کانال ها و یا لوله های انتقال آب از چشمه ها بحث می کند. علاوه بر این دانشجویان رشته آبیاری می آموزند که چگونه آب های اضافی درون زمین های زراعی و اطراف گیاهان را خارج کنند. لازمه این رشته شناخت آب، اجزای آب و ... است. به دلیل کمبود منابع آب در کشور وجود متخصصان زمینه آبیاری ضروری است.
وظایف کارشناس آبیاری
- همکاری های فنی در نظارت بر حسن اجرای طرح های منابع آب و قراردادهای در دست اجرا و کنترل پیشرفت عملیات
- اخذ اطلاعات بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشی از شرکت های بهره برداری و امور آب استان ها
- جمع بندی، تجزیه و تحلیل و اظهارنظر کارشناسی در مورد آنها
- جمع آوری اطلاعات آب های زیرزمینی شامل تعداد چاه های حفاری شده و میزان برداشت آب از آبخوان ها و تجزیه و تحلیل آنها و ارائه آمار و اطلاعات تدوین شده از برداشت منابع آب، کمبودها و ارائه راه حل های جبران کمبودها
- بررسی قوانین و مقررات مربوط به حقابه بران در زمینه های آب های سطحی، نظارت بر حسن اجرای آنها که بهوسیله امور آب استان ها و شرکت های بهره برداری به اجرا در می آید
- دریافت اطلاعات تغییرات نوسانات حجم آب دریاچه های سدهای مخزنی حوزه عمل سازمان با همکاری قسمت بهره برداری از سدها و تاسیسات امور آب استان ها و ارائه برنامه تدوین شده پیش بینی میزان و نحوه بهره برداری از مخازن سدها در فصول مختلف با توجه به میزان آب مورد نیاز شبکه های پائین دست و حجم آب قابل تامین
- دریافت اطلاعات از حوزه مطالعات منابع آب و امور آب استان ها در مورد آبخوان های مختلف در حوزه عمل سازمان، بررسی و اظهارنظر در مورد اجازه برداشت و یا ممنوعه کردن دشت ها
- تجزیه و تحلیل آمار و گزارشات ماهانه عملکرد شرکت های بهره برداری و امور آب استان ها در زمینه بهره برداری از منابع آب های سطحی و زیرزمینی، تلفیق اطلاعات مربوط به هر سه استان و تدوین گزارش کار ماهانه سازمان در این مورد و ارائه آن به معاونت برنامه ریزی.
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی – مهندسی ماشین های کشاورزی
یکی از گرایش های کاربردی رشته مهندسی کشاورزی، گرایش ماشین های کشاورزی است. با وجود پیشرفت های تکنولوژیک و گسترش عرصه فعالیت های کشاورزی وجود تجهیزات کشاورزی در کلیه مراحل کشاورزی بسیار ضروری است. دانشجویان گرایش مهندسی ماشین های کشاورزی دروس کشاورزی، برق و مکانیک را باهم می خوانند و به طراحی و ارائه ماشین های مناسب جهت کاشت و برداشت کشاورزی می پردازند.
وظایف مهندس ماشین های کشاورزی
- نقشه خوانی و نقشه کشی قطعات و مکانیزمهای ماشینهای کشاورزی
- شناسایی و تفکیک مواد ساختمانی ماشینهای کشاورزی
- مراحل ساخت و تولید ماشینهای کشاورزی
- تشخیص معایب و نوسازی و سرویس ماشینهای کشاورزی
- نصب و راه اندازی ماشینهای کشاورزی
- برنامه ریزی اجرایی عملیات و ارزیابی کمی و کیفی عملیات انجام شده
- تجهیز و سرپرستی کارگاه ماشینهای کشاورزی
- درک سفارشات دفتر کارشناسی و تنظیم دستور العملهای متناسب برای حوزه عملیاتی
- تست و ارزیابی مقاومت و قدرت عملیاتی ماشینهای کشاورزی
- محاسبات فنی و ترجمه متون فنی
- رعایت و سفارش نکات ایمنی فردی و عمومی
معرفی رشته مهندسی کشاورزی - ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
دانشجویان هریک از گرایش های رشته مهندسی کشاورزی می توانند در مقاطع بالاتر کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل دهند و با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و کسب نمره مشخص در رشته مورد نظر خود مشغول به تحصیل شوند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته ترویج و آموزش کشاورزی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش ترویج و آموزش کشاورزی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های مهندسی ترویج و آموزش کشاورزی، و توسعه عمران روستایی ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته زیست فناوری (بیوتکنولوژی) کشاورزی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش زیست فناوری (بیوتکنولوژی) کشاورزی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد همین رشته ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته اقتصاد کشاورزی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش اقتصاد کشاورزی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی ادامه تحصیل دهند. گرایش های رشته اقتصاد کشاورزی در مقطع کارشناسی ارشد شامل سیاست و توسعه کشاورزی، اقتصاد تولید و مدیریت واحدهای کشاورزی، اقتصادمنابع طبیعی و محیط زیست، و بازاریابی محصولات کشاورزی است.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته زراعت و اصلاح نباتات (زراعت / اصلاح نباتات)
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش زراعت و اصلاح نباتات (زراعت / اصلاح نباتات) مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی - اصلاح نباتات، مهندسی کشاورزی – زراعت ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته علوم باغبانی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش علوم باغبانی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی همین گرایش ادامه تحصیل دهند. گرایش های این رشته در مقطع کارشناسی ارشد شامل میوه کاری، سبزی کاری، گیاهان زینتی، گیاهان دارویی، ادویه ای ونوشابه ای، فیزیولوژی واصلاح درختان میوه، فیزیولوژی واصلاح سبزی ها، فیزیولوژی واصلاح گل وگیاه زینتی، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی،ادویه ای وعطری، فیزیولوژی و فناوری پس ازبرداشت محصولات باغبانی، و بیوتکنولوژی و ژنتیک مولکولی محصولات باغبانی می شود.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته گیاه پزشکی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش گیاه پزشکی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد در دو گرایش بیماری شناسی گیاهی و حشره شناسی کشاورزی ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته علوم دامی (دام / طیور))
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش علوم دامی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های اصلاح نژاد دام، فیزیولوژی دام، و تغذیه دام، مدیریت دامپروری، تغذیه نشخوار کنندگان، تغذیه طیور؛ پرورش و مدیریت تولید طیور، فیزیولوژی طیور، و تغذیه طیور ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته علوم و مهندسی خاک
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش علوم و مهندسی خاک مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های فیزیک و حفاظت خاک، منابع خاک و ارزیابی اراضی، شیمی و حاصلخیزی خاک، و بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته مهندسی تولیدات گیاهی (گیاهان دارویی و معطر)
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش مهندسی تولیدات گیاهی (گیاهان دارویی و معطر) مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های اصلاح گیاهان باغبانی و تولید محصولات باغبانی ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته آبیاری
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش آبیاری مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد آبیاری و زه کشی و کارشناسی ارشد تاسیسات آبیاری ادامه تحصیل دهند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته مهندسی ماشین های کشاورزی
فارغ التحصیلان کارشناسی گرایش مهندسی ماشین های کشاورزی مجموعه مهندسی کشاورزی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش های مکانیک ماشین های کشاورزی، ترویج ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون کشاورزی ادامه تحصیل دهند.