رشته داروسازی | برای قبولی در رشته داروسازی چه باید کرد؟
معرفی کامل مقطع کارشناسی رشته داروسازی را در این مطلب می خوانید. این معرفی شامل بازار کار رشته داروسازی ، تاریخچه رشته داروسازی، دوره تحصیلی رشته داروسازی، مزایای رشته داروسازی و ... می پردازیم. با مطالعه این مطلب متوجه می شوید که برای قبولی در رشته داروسازی چه باید کرد.

رشته داروسازی سومین رشته ی پرطرفدار گروه آزمایشی تجربی در کنکور سراسری است که داوطلبان کنکور تجربی برای تصاحب صندلی های دانشگاه در رشته داروسازی با یکدیگر رقابت می کنند. لیکن قبل از هر انتخابی باید درباره آن شناخت کامل و لازم را به دست آورد و شرایط آن را با ویژگی های شخصیتی خود وفق داد تا فهمیدآیا این انتخاب مناسب است یا خیر. در این مطلب اطلاعاتی درباره رشته داروسازی در اختیارتان قرار خواهیم داد. با شناخت رشته داروسازی بهتر می توان درباره انتخاب آن به منزله یک حرفه و تحصیلات دانشگاهی اندیشید. همچنین معرفی سایر رشته های دانشگاهی علوم تجربی را در سایت 3گام بخوانید.
رشته داروسازی در یک نگاه
در نمودار و جدول دوره کارشناسی رشته داروسازی را بررسی می کنیم.

عنوان ویژگی کارشناسی رشته داروسازی |
وضعیت |
آرامش و امنیت روانی کارشناسی رشته داروسازی |
نسبتا بالا |
بازار کار کارشناسی رشته داروسازی |
بالا |
میزان شناخته بودن رشته داروسازی در میان مردم |
بالا |
مدت زمان ورود به بازار کار رشته داروسازی |
نسبتا بالا |
سختی کار نسبت به درآمد کارشناسی رشته داروسازی |
متوسط |
درصد قبولی در کارشناسی رشته داروسازی داوطلبان در کلیه دانشگاه های کشور |
حدود هزار و 200 نفر در دانشگاه های کشور |
شانس قبولی کارشناسی رشته داروسازی در دانشگاه های برتر |
حدود 200 نفر |
امکان ادامه تحصیل کارشناسی رشته داروسازی |
تخصص و فوق تخصص |
امکان بورسیه تحصیلی رشته داروسازی در سایر کشورها |
نسبتا بالا |
خطرپذیری کارشناسی رشته داروسازی |
متوسط رو به بالا |
معرفی رشته داروسازی – تاریخچه علم داروسازی
می توان ریشه های علم داروسازی را در اولین تمدن های بشری یافت. در تمدن سومر قرص های خشتی کشف شد. در هندوستان تجویز گیاهان دارویی رواج داشت. در یونان باستان کتاب هایی درباره خواص دارویی گیاهان به رشته تحریر در آمده است. قدمت داروسازی در چین با اولین کتابچه شناخته شده چینی به نام بنکائو جینگ که متعلق به قرن اول میلاد است، می رسد.
تلاش هایی که در قرون وسطی در میان کشورهای مسلمان صورت گرفت منجر به پیشرفت فارماکولوژی در آن دوره شد و دانشمندان شهیری نظیر محمد بن زکریای رازی، ابوالقاسم الظهروی، صبور بن سعل، البریونی، و ... در زمینه داروسازی مطالعات زیادی کردند. همچنین اولین مغازه های داروفروشی (داروخانه ها) از قرن 12م میلادی در اروپا ظاهر شدند.
بعد از دوره ای سکون در ایران، با تاسیس دارالفنون رشته داروسازی به این مدرسه راه یافت و آموزش علمی آن از سرگرفته شد. در نهایت با تاسیس دانشگاه تهران در سال 1313 مدرسه دواسازی به دانشکده داروسازی بدل شد و تا به امروز پذیرای دانشجویان رشته داروسازی است. علاوه برآن این رشته در دانشگاه های مختلف کشور تدریس می شود.
آشنایی با رشته داروسازی
رشته داروسازی ارتباط تنگاتنگی با رشته پزشکی دارد و این دو رشته با یکدیگر همپوشانی دارند. همانطور که از نام رشته داروسازی بر می آید، سروکار این رشته با داروهاست. در رشته داروسازی به مطالعه دارو ها از جنبه های گوناگون مثل شیمی داروها، مکانیسم اثر، مصرف بالینی، سمیت و کم کردن بحران های بیماری زا پرداخته می شود.
داروساز مواد موثر برای مقابله با بیماری ها را فرموله می کند و به شکل قابل مصرف مثل قرص، کپسول و ... در می آورد. درواقع می توان گفت رشته داروسازی رشته ای است که حوزه سلامت را با علم شیمی پیوند می دهد.
رشته داروسازی برای چه کسانی مفید است؟
اگر می خواهید در رشته داروسازی ادامه تحصیل دهید، باید از حافظه قوی ای برخوردار باشید؛ چراکه رشته داروسازی سرشار از مطالب حفظی است و دانشجو و دکتر داروساز باید نام تمام دارو ها، ساختار داروها، و اثر هرکدام را در ذهن داشته باشد و هیچگاه آن ها را فراموش نکند.
علاوه بر حفظ نام دارو ها و ترکیب های آن ها، می بایست قدرت تحلیل نیز داشته باشید و بتوانید ساختار دارو ها را بررسی کنید. اگر مایل نیستید با مراجعان و بیماران سروکله بزنید یا قادر به برقراری ارتباط صمیمانه با بیماران نیستید، رشته داروسازی برای شما مناسب است زیرا تعامل با بیمار در این رشته نسب به سایر رشته های پزشکی به حداقل می رسد. همچنین شما همانند دانشجویان رشته پزشکی مجبور نیستید شیفت ها و کشیک های شبانه را سپری کنید.
معرفی رشته داروسازی – مزایای مقطع کارشناسی رشته داروسازی
اولین مزیت رشته داروسازی نداشتن دشواری های رشته پزشکی است. دانشجویان علم داروسازی می توانند با پایه و دروس پزشکی تا حدودی آشنا شوند؛ اما دشواری های رشته پزشکی را نخواهند داشت. همچنین آن ها می توانند با گذراندن تقریبا 4 سال از دوره تحصیل معادل 140 واحد درسی و معدل بالای 14، کارت و شماره انجمن داروسازان دریافت کنند و در جایگاه قائم مقام مسئول فنی در داروخانه ها مشغول به کار شوند و درآمد قابل قبولی را کسب کنند.
دوره تحصیل کارشناسی رشته داروسازی با توجه به تشابهات بسیاری که با رشته پزشکی دارد، دارای مدت زمان کمتری است.
معرفی رشته داروسازی- برای قبولی در رشته داروسازی در چه درس هایی باید قوی باشید!
رشته داروسازی ترکیبی از دانش های علوم تجربی و سلامت و بالینی است و داوطلبان کنکور سراسری باید علاوه بر تقویت درس های زیست شناسی و شیمی به مطالعه درس فیزیک نیز بپردازند. همچنین باید حافظه قوی ای داشته باشید و بتوانید مطالب بسیار زیادی را حفظ کنید.
علاوه براین برخلاف سایر رشته های پزشکی و پیرا پزشکی، درس زمین شناسی در رشته داروسازی ضریب سه را دارد. این درس تک کتاب و کم حجم است و به تقویت رتبه شما برای قبولی در رشته داروسازی موثر است.
برای اطلاع از بهترین منابع کنکور علوم تجربی مطلب بهترین منابع کنکور تجربی نظام جدید را بخوانید.
معرفی رشته داروسازی – ویژگی ها و توانمندی های داروسازی موفق
سازمان بهداشت جهانی برای داروسازی موفق هفت ویژگی را برمی شمرد که عبارتند از؛
1. ارائه خدمات مراقبتی در زمینه های کلینیکی، فنی، تحلیلی و تنظیمی.
2. استفاده مناسب و مفید از همه ی منابع در دسترس. داروساز باید توانایی ارزیابی و تصمیم گیری درست را داشته باشد.
3. داروساز باید بتواند کلیه ی منابع در دسترس، افراد و اطلاعات خام و پردازش شده درباره داروسازی را به بهترین نحو مدیریت کند و بین آن ها پیوند ایجاد کند.
4. داروساز در بعضی مواقع نقش رهبر و راهنمای تیم پزشکی را دارد. او باید بتواند بهترین انتخاب ها را در اختیار تیم پزشکی قرار دهد و موقعیت دیگران را درک کند و دلسوز آن ها باشد.
5. داروساز موفق پیوسته بر آموخته هایش می افزاید و تنها به آموخته های آکادمیک بسنده نمی کند. او می تواند به روز باشد و از جدیدترین اطلاعات دنیا درباره داروسازی باخبر باشد.
6. داروساز رابط بین پزشک و بیمار است و با هر دوطرف ارتباط دارد؛ به همین علت باید از توانایی برقراری ارتباط با دیگران برخوردار باشد.
7. داورساز موفق در امر آموزش دیگر داروسازان و دستیاران داروسازی می کوکوشد تا زمینه تربیت نیروی جدید و پیدایش دانش جدید فراهم شود.
معرفی رشته داروسازی – بازار کار و درآمد رشته داروسازی
تا زمانی که بیماری و مریضی وجود داشته باشد، رشته داروسازی در جامعه اشباع نخواهد شد. دانشجویان رشته داروسازی می توانند با گذراندن تقریبا 4 سال از دوره تحصیل معادل 140 واحد درسی و معدل بالای 14، کارت و شماره انجمن داروسازان دریافت کنند و در جایگاه قائم مقام مسئول فنی مشغول به کار شوند.
همچنین بعد از پایان دوره کارشناسی، فارغ التحصیلان رشته داروسازی می توانند در داروخانه ها و بیمارستان ها و درمانگاه و کلیه ی مراکز درمانی خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند و یا به طور مستقل داروخانه خصوصی خود را تاسیس کنند. یکی دیگر از مقاصد فارغ التحصیلان رشته داروسازی، کارخانه های داروسازی و لوازم آرایشی-بهداشتی است که می توانند در بخش های کیفی آن مشغول کار شوند.
دانش آموخته گان رشته داروسازی می توانند در مراکز تحقیقاتی و برخی سمت های شغلی وزارت بهداشت نیز کار کنند اما فعالیت های استارتاپی و کارآفرینی برای آن ها متصور نیست و وزارت بهداشت با این چنین فعالیت هایی مقابله می کند. آن ها می تواند برای کارآفرینی در صورت داشتن سرمایه اقدام به تاسیس کارخانه ها و شرکت های داروسازی کنند.
معرفی رشته داروسازی – گرایش های رشته داروسازی
رشته داروسازی برخلاف ناآگاهی عموم گرایش های بسیاری دارد که بعد از کسب مدرک کارشناسی داروسازی و پذیرش در آزمون تخصص می توانید در آن ادامه تحصیل بدهید. گرایش های رشته داروسازی عبارتند از؛
- گرایش های رشته داروسازی- شیمی دارویی
این گرایش از داروسازی تا مقطع دکتری در دانشگاه های جهان تدریس می شود و جز پایه ای ترین گرایش های تخصصی داروسازی است. متخصصان شیمی دارویی می کوشند تا با شناخت ساختار شیمیایی داروها، تحلیل و تجزیه واکنش های شیمیایی داروها و اثر آن ها بر بیولوژیک بدن انسان، به طراحی، ترکیب، استخراج و شناسایی مواد موثر دارویی بپردازند.
- گرایش های رشته داروسازی- فارماکوگنوزی
هدف این گرایش از داروسازی تربیت متخصصان آگاه به خواص مواد موثر دارویی با منشا طبیعی نظیر گیاهان دارویی است تا بتوانند مواد موثر دارویی را در گیاهان دارویی کشف و استخراج کنند.
- گرایش های رشته داروسازی- سم شناسی
دانشجویان در این گرایش داروسازی با عناصر و ترکیبات غیر دارویی سمی و با مسمومیت های ناشی از ترکیبات دارویی آشنا می شوند.
- گرایش های رشته داروسازی- داروشناسی
این گرایش داروسازی بسیار به سم شناسی شبیه است با این تفاوت که عمده تمرکز آن بررسی اثرات و عوارض داروها بر اساس In vitro و In vivo است.
- گرایش های رشته داروسازی- فارماسیوتیکس
دانشجویان این گرایش داروسازی می آموزند که مواد موثر و درمانی را به شکل دارویی مناسب و قابل مصرف انسان در آورند. این رشته در صنعت داروسازی جایگاه ویژه ای دارد.
- گرایش های رشته داروسازی- داروسازی بالینی
داروسازی بالینی رشته ای نوظهور در ایران است. دانشجویان این رشته دروس مرتبط با پزشکی مثل فیزیوپاتولوژی، سم شناسی بالینی و ... را مطالعه می کنند. فارغ التحصیلان این رشته در کنار پزشکان در بیمارستان ها و مراکز درمانی به ارائه مشاوره و خدمات و مراقبت های دارویی به بیماران مشغول می شوند.
- گرایش های رشته داروسازی- بیوتکنولوژی دارویی
در گرایش بیوتکنولوژی دارویی برای ساخت و تولید انبوه مواد دارویی به دانشجویان دانش و مهارت لازم برای بهره برداری از علوم سلولی-مولکولی، میکروبیولوژی، میکروارگانیسم ها، و ژنتیک آموخته می شود.
- گرایش های رشته داروسازی- داروسازی هسته ای یا رادیوفارماسی
در این گرایش داروسازی، دانشجویان با رادیوداروها، روش های شناسایی و سنجش آن ها، روش تولید رادیوداروها، و کاربرد رادیوداروها در تشخیص، درمان، و یا پیشگیری از داروها آشنا می شوند و مهارت های استفاده از آن ها را می آموزند.
- گرایش های رشته داروسازی- اقتصاد و مدیریت دارو
هدف این رشته ایجاد توانمندی های مدیریتی در شناسایی و حل مشکلات نظام دارویی کشور و ارتقاء سطح ارائه خدمات نظام سلامت با مدیریت صحیح منابع مالی است.
- گرایش های رشته داروسازی- نانو فناوری دارویی
گرایش نانوفناوری دارویی گرایشی نوظهور در ایران است. دانشجویان در این گرایش داروسازی شناخت و تولید محصولات نانوزیست فناوری را می آموزند. مباحث مهم این گرایش داروسازی بیولوژی سلولی مولکولی، نانوبیومواد، کشت سلول و بافت، و ... است.
- گرایش های رشته داروسازی- کنترل دارو
هدف از راه اندازی این گرایش داروسازی تربیت متخصصانی است که بر کیفیت انواع مواد اولیه و فرآورده های دارویی، بهداشتی و آرایشی، آزمایشگاه های کنترل کیفیت فرآورده های دارویی نظارت کنند.
معرفی رشته داروسازی – دوره تحصیل مقطع کارشناسی داروسازی
دوره تحصیلی رشته داروسازی حدودا 5 و نیم سال است. و به دو دوره اصلی تقسیم می شود که عبارتند از؛
۱- درس های عمومی و علوم پایه
۲- درس های اختصاصی، کارآموزی و کارورزی
دوره تحصیل مقطع کارشناسی داروسازی- درس های عمومی و پایه رشته داروسازی
دوره اول که دانشجویان داروسازی به مطالعه دروس پایه و پیش نیاز دروس تخصصی می پردازند، دو سال و معادل چهار ترم است. در این دوره دانشجویان داروسازی باید 22 واحد عمومی و 58 واحد علوم پایه را بگذرانند. در این دوره درس ها با درس های علوم پایه پزشکی شباهت هایی دارد و دروسی نظیر آناتومی بدن و فیزیولوژی را مطالعه می کنند. علاوه بر آن ها می بایست دروس شیمی مثل شیمی عمومی، شیمی آلی، و ... را پاس کنند. این دروس عبارتند از؛
- بیولوژی نظری
- فیزیک نظری
- ریاضیات پایه و مقدمات آمار
- شیمی عمومی
- بیوشیمی
- فیزیولوژی
- شیمی آلی
- تشریح
- اصول خدمات بهداشتی
- آمار حیاتی
- شیمی تجزیه
- میکروبشناسی نظری و عملی
- انگلشناسی و قارچشناسی
- ایمونولوژی
- کمکهای اولیه
- کامپیوتر
بعد از پایان این دوره دانشجویان داروسازی می توانند با گذراندن آزمون جامع پایه وارد دوره تخصصی و کارآموزی تحصیلات خود شوند.
دوره تحصیل مقطع کارشناسی داروسازی- دوره تخصصی و کار آموزی داروسازی
در این دوره که حدود 3 سال و نیم به طول می انجامد، دانشجویان رشته داروسازی به مطالعه دروس تخصصی مثل فارماکولوژی می پردازند. تعداد واحدهای این دوره 129 واحد است. دروس دوره تخصصی عبارتند از؛
- گیاهشناسی دارویی
- اشکال دارویی
- تغذیه و رژیم درمانی
- مواد خوراکی نظری
- مدیریت در داروسازی
- درمانشناسی
- اطلاعات دارویی
- شیمی دارویی
- فارماکولوژی
- مفردات پزشکی
- فرآوردههای دارویی بیولوژیکی
- فیزیکال فارماسی روشهای دستگاهی
- سمشناسی
- یوفارماسی
- داروسازی صنعتی
- کنترل میکروبی دارویی
- کارآموزی صنعت
- زبان تخصصی
- مقدمات داروسازی
- گیاهشناسی داروسازی
- کارآموزی داروخانه
در پایان این دوره آزمون جامع تخصصی برگزار می شود.
معرفی رشته داروسازی – وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان کارشناسی داروسازی می توانند به دو شکل ادامه تحصیل دهند که عبارتند از؛
- پس از کسب مدرک دکتری عمومی داروسازی، دانشجویان داروسازی با داشتن معدل بالا تر از 15 می توانند در آزمون دوره تخصصی شرکت کنند. در دوره تخصصی دانشجویان داروسازی براساس گرایش خود واحدهای درسی را می گذرانند.
- همچنین فارغ التحصیلان دکتری عمومی داروسازی می توانند در تخصص های علوم پایه پزشکی نظیر: بیو شیمی، انگل شناسی پزشکی، میکرب شناسی پزشکی، فیزیولوژی، آمار حیاتی، تغذیه، ایمونولوژی، ویروس شناسی و ژنتیک ادامه تحصیل دهند.
سوالات متداول:
- ظرفیت پذیرش رشته داروسازی در دانشگاه های برتر چقدر است؟
- درصد های لازم برای قبولی در رشته داروسازی با سهمیه منطقه دو چقدر است؟
- رشته رادیوفارماسی چیست؟
سایر بخش های کنکور سراسری تجربی
- مشاوره تخصصی کنکور سراسری تجربی
- مصاحبه با رتبه های برتر کنکور سراسری تجربی
- رتبه های قبولی کنکور تجربی 1401 | آخرین رتبه قبولی دانشگاه دولتی تجربی
- آخرین رتبه های قبولی پزشکی و دندانپزشکی 1401
- آخرین رتبه قبولی دانشگاه فرهنگیان، تربیت دبیر و تربیت معلم
- بهترین کتاب ریاضی کنکور تجربی
- منابع کنکور تجربی 1402 | بهترین کتاب های هر درس
- بهترین منابع کمک درسی و تست یازدهم تجربی
- بهترین منابع کمک درسی و تست دهم تجربی
- ظرفیت پذیرش همه رشته ها و دانشگاه های تجربی 99
- سخت ترین و آسان ترین رشته تجربی
- سوالات و پاسخنامه تجربی 1401
- زیرگروه های کنکور تجربی – لیست رشته ها
- رشته های بدون کنکور تجربی به تفکیک دانشگاه ها
- رشته های تجربی – معرفی کامل رشته های دانشگاهی تجربی
- رشته های تربیت معلم تجربی
- دانلود آزمون های آزمایشی سنجش، گزینه دو، قلمچی، گاج - کنکور تجربی (سال های 90 تا 99)
- کتاب های رشته تجربی | دانلود کتاب های درسی دبیرستان نظام جدید تجربی
- ضرایب دروس کنکور تجربی - ضرایب دروس اختصاصی شیوه جدید
- لیست رشته های بومی، ناحیه ای، قطبی و کشوری تجربی
- تخمین رتبه کنکور سراسری تجربی 1400
- انتخاب رشته تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان و استخدام در آموزش و پرورش
- دفترچه انتخاب رشته تجربی 1401 | دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی
- برنامه ریزی کنکور تجربی 1402 | جدول برنامه ریزی کنکور
- تاثیر مشاور و برنامه ریزی در کنکور تجربی
- چگونه برای کنکور تجربی درس بخوانیم؟
- بهترین روش مطالعه دروس اختصاصی کنکور سراسری گروه علوم تجربی
- بهترین روش مطالعه دروس عمومی برای کنکور سراسری
- تحلیل کنکور تجربی دی ماه 1401
- بودجه بندی سوالات کنکور تجربی 1400 | مبحث به مبحث ده سال اخیر
- بودجه بندی، تعداد سوالات و تحلیل کنکور سراسری تجربی 1400
- تاثیر سوابق تحصیلی و معدل بر کنکور تجربی | آخرین قوانین
- حداقل معدل کتبی برای پزشکی - راهنمای کامل معدل کتبی برای پزشکی
- سهمیه بهیاری در کنکور تجربی 1401 - مطابق با آخرین تغییرات
- حذفیات کنکور تجربی | آخرین اطلاعیه سنجش
شما هم نظرتان را در مورد این مطلب بگویید.

نظرات این مطلب
افزودن نظر جدید