کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی
کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی

 

 

آشنایی با کارشناسی ارشد سم شناسی

Toxicology (که در ایران به نام سم شناسی شناخته می شود) از رشته های علوم پایه وزارت بهداشت و جز تخصص های داروسازی می باشد که رشته ای جدید و در حال رشد و زیر شاخه گروه Pharmacology می باشد. از زمان راه اندازی این رشته تاکنون پیشرفت های زیادی در این مسیر حاصل شده است و روز به روز اهمیت وجود آن در سیستم آموزشی و محیط های کاری بیشتر احساس می شود. لذا پذیرفته شدن و نحوه مطالعه برای کنکور کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی هم متناسب با نیاز جامعه به این رشته مورد توجه داوطلبان کنکور ارشد سم شناسی پزشکی قرار می گیرد.

Toxicology یک تخصص بین رشته ای است که در ارتباط با بسیاری از رشته های مرتبط با نظام سلامت می باشد و از این رو یکToxicologist  یا سم شناس می تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با تخصص های مختلف ارتباط داشته باشد و حوزه های تحصیلی یا کاری متفاوتی را تجربه کند.

Toxicology یا سم شناسی دارای حوزه های مختلف در زمینه های سم شناسی قانونی، سم شناسی تجزیه ای، سم شناسی بالینی، سم شناسی محیطی، سم شناسی صنعتی، سم شناسی نظامی، سم شناسی اقتصادی، سم شناسی سیستم ایمنی، سم شناسی آبزیان، سم شناسی تغذیه ای، سم شناسی داروئی، سم شناسی تولید مثل (ناقص الخلقه زائی)، سم شناسی سرطان زایی و سم شناسی اپیدمیولوژیکی می باشد که دروس دوره کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی در هر کدام از این حوزه ها هم تا حدودی متفاوت هستند.

در واقع سم شناسی خطرهای احتمالی ناشی از اثرات مضر ترکیبات شیمیایی مختلف مانند داروها، سموم، فلزات سنگین، آلاینده های هوا، آلاینده های غذایی، آلاینده های آب و هر ترکیبی که بتواند یک اثر منفی بر سلامت انسان داشته باشد را در جمعیت های انسانی و حیوانی ارزیابی می کند به همین جهت یک سم شناس همواره تلاش می کند تا مکانیسم عمل سلولی، بیوشیمیایی و مولکولی این اثرات را همراه با احتمال وقوع آن ها بررسی کند یا آنالیت های غیرمجاز در پیرامون ما را شناسایی و اندازه گیری کند و گزارش حاصل از پژوهش های خود را در اختیار سازمان های مربوطه قرار می دهد.  

با ثبت نام در پنل مشاوره و برنامه ریزی ما از یک جلسه مشاوره رایگان توسط مشاور تخصصی کارشناسی ارشد سم شناسی موسسه 3گام برخوردار شوید.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی - رشته های مجاز برای پذیرش ارشد سم شناسی

گستردگی زمینه های مختلف رشته سم شناسی باعث شده دانشجویان و فارغ التحصیلان گرایش های مختلف رشته های  وزارت بهداشت و وزارت علوم مانند شیمی، حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، میکروب شناسی، علوم آزمایشگاهی، بیولوژی، بیوشیمی، شیمی موادغذایی، تغذیه، فیزیولوژی، ایمنی شناسی، پرستاری، داروشناسی، بیهوشی، میکروبیولوژی، علوم دارویی، ویروس شناسی، انگل شناسی، گیاهان دارویی، بهداشت و بازرسی گوشت، دکتری عمومی پزشکی، دکتری عمومی داروسازی، دکتری عمومی دامپزشکی، بهداشت عمومی، بهداشت حرفه ای، بهداشت محیط، مهندسی کشاورزی ( گرایش های گیاه پزشکی/ صنایع غذایی) بتوانند وارد این شاخه شوند.

از بین رشته های مجاز برای کنکور ارشد سم شناسی Toxicology رشته های بهداشت (گرایش های مختلف)، گیاه پزشکی، شیمی و علوم آزمایشگاهی دارای داوطلبان بیشتری برای ورود به این دوره بوده اند و طی سال های اخیر توانسته اند رتبه های برتر کنکور باشند. مشخصا به دست آوردن رتبه های برتر کنکور سم شناسی هم مستلزم برنامه ریزی، تست زنی حرفه ای و به ویژه استفاده از منابع وزارت بهداشت برای کنکور کارشناسی ارشد سم شناسی می باشد که داوطلبان باید مد نظر قرار دهند.

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی  - چرا Toxicology  یا سم شناسی بخوانیم؟

Toxicology یا سم شناسی به عنوان یک رشته ضروری و نوپا شناخته شده است که رفته رفته جایگاه آن در مجامع علمی داخلی و خارجی بیشتر تثبیت می شود و با توجه به گستردگی زمینه های آن می تواند مورد توجه طیف بیشتری از داوطلبان دوره های کارشناسی ارشد وزارت بهداشت با رشته های کارشناسی غیرمرتبط قرار بگیرد.

با توجه به اینکه این رشته زیرشاخه وزارت بهداشت است، دارای 2 سال دوره طرح اختیاری می باشد که با گذراندن آن می توان تجربه کاری خوبی را به دست آورد و برای کسانی که نیاز به ورود به بازار کار را دارند می تواند گزینه مناسبی باشد ضمن اینکه با امکان شرکت در  رشته های متنوع مقطع دکتری می تواند طیف گسترده ای از علایق یک فرد را پوشش دهد.

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی - امکان ادامه تحصیل رشته سم شناسی

دانش آموختگان رشته سم شناسی Toxicology در مقطع دکتری می توانند در تخصص های سم شناسی، نانوفناوری دارویی، مطالعات اعتیاد، علوم سلولی کاربردی، مهندسی بافت، علوم اعصاب، توکسین های میکروبی، نانوفناوری پزشکی، و بهداشت حرفه ای ادامه تحصیل دهند و متناسب با تخصصی که کسب می کنند در محیط های دانشگاهی یا خارج از آن مسیر خود را ادامه دهند.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی - بازار کار ارشد سم شناسی و آینده شغلی

فارغ التحصیلان این رشته متناسب با شاخه ای که در طی دوره ارشد انتخاب کرده اند می توانند وارد بازار کار شوند. زیرشاخه های اصلی این رشته شامل پژوهش های حیوانی، پژوهش های سلولی، پژوهش های حوزه نانوفناوری، پژوهش های بالینی و آنالیز دستگاهی می باشد که متناسب با تخصص به دست آمده در این شاخه ها می توان در مراکز درمانی، پژوهشکده های تحقیقاتی، آزمایشگاه های سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه سم شناسی مرکز پزشکی قانونی، آزمایشگاه سم شناسی شرکت های دارویی، آزمایشگاه های تخصصی مسمومیت، شرکت های دانش بنیان، آزمایشگاه های بخش های حیوانی، سلولی و آنالیز دانشگاه ها، و آزمایشگاه های سم شناسی مواد، آزمایشگاه های شرکت های صنایع غذایی و اداره محیط زیست مشغول به کار شد.

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی - دانشگاه های پذیرنده ارشد سم شناسی

از زمان راه اندازی رشته سم شناسی تاکنون، ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی به تفکیک دانشگاه اعلام می شود و دانشگاه ها در هر سال متناسب با قوانین خود اقدام به تغییر در ظرفیت های پذیرش می کنند. در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه تربیت مدرس، واحد علوم دارویی تهران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، دانشگاه علوم پزشکی همدان، دانشگاه علوم پزشکی بابل و واحد دانشگاه آزاد شهرضا این رشته را پوشش می دهند.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی -  آنچه که باید دانشجویان گیاه پزشکی و صنایع غذایی درباره سم شناسی بدانند!

در سال های اخیر و با معرفی بیشتر این رشته دانشجویان و یا فارغ التحصیلان رشته هایی مانند مهندسی کشاورزی (گرایش گیاه پزشکی) به دلیل عدم وجود بازار کار و یا آینده تحصیلی مناسب در حوزه تحصیلی خود ورود بیشتری به این رشته داشته اند و با برنامه ریزی دقیق توانسته اند رتبه های برتر کنکور باشند بنابراین با توجه به مطالبی که بیان شد Toxicology می تواند یک راه جدید برای کسب یک موقعیت بهتر برای این داوطلبان باشد که با ورود به آن می توانند آینده شغلی و تحصیلی خود را تغییر دهند ضمن اینکه به دلیل تسلطی که این دانشجویان بر درس های سم شناسی کشاورزی دارند در بخش مسمومیت های سموم کشاورزی تسلط بهتری دارند و می توانند موفق تر عمل کنند.

علاوه بر گرایش گیاه پزشکی از مجموعه رشته های مهندسی کشاورزی، دانشجویان و یا فارغ التحصیلان گرایش علوم و صنایع غذایی با توجه به تغییراتی که در قوانین مربوط به اختصاص شماره نظام پزشکی و پروانه کار رشته تغذیه و عدم تخصیص شماره نظام به داوطلبان با رشته کارشناسی متفاوت ایجاد شد گرایش شدیدی به رشته Toxicology به عنوان یکی از رشته های تحت پوشش وزارت بهداشت پیدا کرده اند و با ورد به این رشته می توانند تضمین بهتری نسبت به آینده خود ایجاد کنند.

درصورت نیاز می توانید مطلب معرفی کارشناسی ارشد سم شناسی پزشکی مخصوص داوطلبانی که مدرک لیسانس گیاه پزشکی دارند را در سایت 3گام بخوانید.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی پزشکی - آنچه که باید دانشجویان شیمی و علوم آزمایشگاهی درباره سم شناسی بدانند!

دانشجویان و یا فارغ التحصیلان شیمی به دلیل تسلطی که بر مباحث شیمی مرتبط با سم شناسی (شیمی آلی و آنالیز دستگاهی) دارند در این رشته و شاخه سم شناسی آنالیزی می توانند موفق تر باشند و با ورود به این رشته می توانند از دانش شیمی در ابعاد دیگر نیز استفاده کنند.

علاوه بر رشته شیمی دانشجویان و یا فارغ التحصیلان علوم آزمایشگاهی به دلیل گذراندن واحدهای فارماکولوژی که جز منابع کنکور کارشناسی ارشد سم شناسی می باشد می توانند با تسلط بیشتری این دوره را طی کنند و از این نقطه قوت خود در این درس با انتخاب سم شناسی استفاده بهتری ببرند.

 

تجربه ی من به عنوان مشاور تحصیلی که در این رشته در حال تحصیل است میگه که سم شناسی رشته بسیار جذاب و پر اهمیتی در دنیای امروز ماست که می تونه این انگیزه رو در شما به وجود بیاره که آینده درخشانی در کشور خواهید داشت و نسل امروز من و شماست که میتونه به عنوان یک سم شناس از خیلی از آسیب های مربوط به سلامت انسانها و محیط زندگیشون پیشگیری و حفاظت کنه. بهتر است با کمی تامل بدونیم که وجود این چنین رشته هایی تو کشور ما و گسترش اون میتونه کمک بزرگی به پیشرفت علم داشته باشه. از انتخاب رشته سم شناسی پشیمون نمی شید چون گستردگی زیادی در بازار کار داره و در آینده ای نه چندان دور مانند رشته های پر طرفدار دیگه مورد توجه بسیاری قرار می گیره.