یکی دیگر از رشته های علوم انسانی که بازارکار نسبتا خوبی دارد، رشته حسابداری است. رشته حسابداری با عدد و رقم سروکار دارد و علاوه بر داوطلبان کنکور انسانی، داوطلبان گروه های آموزشی دیگر شامل تجربی و ریاضی نیز می توانند در رشته حسابداری پذیرش شوند و ادامه تحصیل دهند. همچنین می توانید معرفی کامل دوره کارشناسی رشته های علوم انسانی را در سایت 3گام بخوانید.
معرفی کارشناسی رشته حسابداری در یک نگاه
در نمودار و جدول زیر رشته حسابداری از جهات مختلف بررسی شده اشت.
عنوان ویژگی کارشناسی رشته حسابداری |
وضعیت |
آرامش و امنیت روانی کارشناسی رشته حسابداری |
نسبتا بالا |
بالا - همه شرکت ها و سازمان ها نیازمند حسابدار هستند. |
|
میزان شناخته بودن رشته حسابداری در میان مردم |
بالا– اکثر مردم این رشته را می شناسند و رشته ای مقبول به شمار می رود. |
طولانی بودن دوره ورود به بازار کار رشته حسابداری |
متوسط رو به پایین– دانشجویان از سال های اول تحصیل می توانند با درآمدهای پایین وارد بازار کار شوند و به تدریج بر آن بیفزایند. |
سختی کار نسبت به درآمد کارشناسی رشته حسابداری |
متوسط رو به پایین– بستگی به روحیات فرد دارد و اعداد و ارقام سروکار دارد. |
درصد قبولی در کارشناسی رشته حسابداری داوطلبان در کلیه دانشگاه های کشور |
صد درصد پذیرش در دانشگاه های مختلف کشور – حدود 21 هزار پذیرش در دانشگاه های مختلف کشور |
شانس قبولی کارشناسی رشته حسابداری در دانشگاه های برتر |
پایین – حدود صد نفر پذیرش در دانشگاه های برتر |
صد درصد – در مقطع کارشناسی ارشد، دکتری |
|
امکان بورسیه رشته حسابداری تحصیلی در سایر کشورها |
متوسط رو به بالا |
خطرپذیری کارشناسی رشته حسابداری |
بسیار پایین |
* شانس قبولی کارشناسی رشته حسابداری در دانشگاه های برتر:
منظور از دانشگاه های برتر دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه الزهرا، و دانشگاه فردوسی مشهد است.
معرفی رشته حسابداری – تاریخچه علم حسابداری
حسابداری و داشتن حساب دخل و خرج از گذشته وجود داشت؛ چراکه همه معاملات، خرید و فروش ها، و کارهای مالی نیاز به حساب و کتاب داشت. دانش حسابداری را در ابتدا به صورت تجربی و استاد – شاگردی می آموختند. براساس اسناد باقی مانده از گذشته، تمدن مصر 4 هزار سال قبل از میلاد و چین 1600 سال قبل از میلاد مسیح از علم حسابداری مطلع بودند. اما حسابداری به عنوان یک علم دانشگاهی توسط لوکا پاچیولی کشیک و ریاضیدان ایتالیایی در سال 1497 میلادی به وجود آمد. او نخستین کسی است که سیستم حسابداری دوطرفه را تدوین کرد و کتاب های بسیاری را در زمینه حسابداری به رشته تحریر در آورده است. پاچیولی در پی ریزی علم حسابداری از کمک و راهنمایی های لئوناردو داوینچی هم استفاده کرد. بعد از انقلاب صنعتی رشته حسابداری رشد چشمگیری کرد. با گسترش کارخانه ها و تولیدات در قرن هیجدهم نیاز به حسابداران برای امور مالی کارخانه ها و شرکت ها فزونی یافت.
تاریخچه علم حسابداری به تمدن های باستانی ایران برمی گردد و در ادوار گوناگون ایرانیان از علم حسابداری بهره می بردند. علم حسابداری در ایران به عنوان یک رشته دانشگاهی به دهه چهل شمسی برمی گردد. در سال 1336 نخستین دانشکده حسابداری و علوم مالی به همت شرکت ملی نفت ایران تاسیس شد. در سال 1343 نیز موسسه عالی حسابداری تاسیس و به تربیت دانشجویان حسابداری پرداخت. بعد از آن رشته حسابداری در دانشگاه تهران و سپس دیگر دانشگاه های کشور گسترش یافت.
آشنایی با رشته حسابداری
حسابداری یکی از رشته های خدماتی است و یک حسابدار به ارائه خدمات مالی می پردازد. حسابداری در پاسخ به نیاز انسان ها برای مدیریت و تجزیه و تحلیل هزینه ها و درآمد ها شکل گرفت و وظیفه اش جمع آوری اطلاعات منی با ماهیت مالی است. حسابداری فرآیندی منظم و سیستماتیک برای جمع آوری، طبقه بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارش های مالی و صورت های حسابداری است. حسابداران گزارش های مالی را برای واحدهای اقتصادی مثل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتباردهندگان، سازمان های مالی و اقتصادی دولتی، و ... تهیه می کنند و در اختیار آن ها قرار می دهند.
رشته حسابداری برخلاف رشته های علوم انسانی، به جای اینکه بخش زیادی از آن نظری و تئوری باشد، بیشتر عملی است و حسابداران فن و مهارت حسابداری را می آموزند.
معرفی رشته حسابداری – وظایف حسابدار
وظایف یک حسابدار شامل موارد زیر می شود که عبارتند از؛
- صدور فاکتور به مشتری، که شامل ثبت فروش و حساب دریافتنی آن است.
- دریافت فاکتور از یک تأمین کننده، که شامل ثبت هزینه یا دارایی و یک حساب قابل پرداخت است.
- صدور یا پرداخت دستمزد به کارمند که شامل ثبت هزینه و خروج پول نقد است.
- تهیه گزارش های مالیات برای چندین نهاد دولتی
- ارائه گزارش به تیم مدیریت
- تهیه صورت های مالی برای صاحبان یک تجاریت و وام دهندگان و طلبکاران
- تهیه صورت سود، ترازنامه، و صورت جریان وجوه نقد
- همکاری در ثبت اطلاعات حضور و غیاب کارکنان جهت محاسبه حقوق و دستمزد
- تحویل لیست بیمه به صورت ماهیانه به سازمان بیمه تأمین اجتماعی
- بودجه های درخواستی جهت قرارداد ها و عملیات مورد نظر شرکت را مورد بررسی قرارداده و با توجه به شرایط مالی تاییدیه یا عدم تایید می دهد.
- داده ها و اطلاعات را درون نرم افزار حسابداری وارد نموده و پرونده سازی های دستی را انجام می دهد.
رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است؟
علاوه بر علاقه به یک رشته، شخصیت افراد نیز در انتخاب یک رشته مهم است. اگر شخصیت یک فرد با رشته ای که انتخاب می کند همخوانی نداشته باشد، امکان موفقیت در آینده آن رشته به حداقل می رسد. دانشجویان رشته حسابداری همانطور که از نام این رشته مشخص است، باید اهل ریاضی و حساب و کتاب باشند و از اعداد نترسند. همچنین آن ها باید بتوانند به جمع آوری، سازماندهی و تحلیل اطلاعات مالی بپردازند و علاوه بر فهمیدن آن ها، اطلاعات مالی را تجزیه و تحلیل کنند. رشته حسابداری از آن جایی که با پول و اعداد و ارقام سروکار دارند، باید دقت بالایی داشته باشند و در ثبت هزینه ها و درآمد ها اشتباه نکنند. نکته ای که درباره حسابداری وجود دارد این است که رشته حسابداری یک فن است و بسیاری از افراد بدون تحصیلات آکادمی و گذراندن دوره فنی و حرفه ای و همچنین تجربه حسابداری را بیاموزند.
همچنین کارشناسان حسابداری باید با نرم افزار هایی حسابداری مثل نرم افزار حسابداری پارمیس، نرم افزار حسابداری هلو، نرم افزار حسابداری محک، نرم افزار حسابداری سپیدار، و ... مسلط باشند و زبان انگلیسی را تا حدی بلد باشند. هرچه مهارت های حسابداران در این زمینه بیشتر باشد، از بازار کار بهتری برخوردار هستند.
معرفی رشته حسابداری – مزایا و معایب رشته حسابداری
یکی از مهمترین مزیت های رشته حسابداری اینست که حسابداران با مدرک کارشناسی هم می توانند وارد بازار کار شوند و آموخته هایشان از دوران کارشناسی برای کارکردن کافی است. حتی بعضی از دانشجویان در حین تحصیل و دوران دانشجویی با حقوق کم یا به عنوان کارآموز کار می کنند و وضعیت شغلی بهتری در آینده دارند. علاوه بر این، رشته حسابداری بازار کار خوبی دارد و هرشرکت دولتی و خصوصی در هر شاخه و حوزه ای از فعالیت، نیازمند حسابدار است. همچنین حسابداری را می توان به صورت دورکاری انجام داد.
رشته حسابداری به دور از تنوع است و یک حسابدار باید هر روز با اعداد و ارقام سرگرم شود و تقریبا کارهای مشابه را انجام دهد. همچنین در بعضی از فصول سال مثل پایان سال کار حسابداران بسیار زیاد و سنگین می شود. علاوه بر این حسابداران با بحث های مالی سروکار دارند و در قبال حساب های مالی مسئولند و این امر باعث اضطراب و نگرانی می شود. همچنین حسابداران ساعت های طولانی پای سیستم می نشینند و با کامپیوتر کار می کنند.
معرفی رشته حسابداری – بازار کار و درآمد رشته حسابداری
رشته حسابداری از بازار کار و در آمد خوبی برخوردار است. غالبا دانشجویان فارغ التحصیل رشته حسابداری می توانند جذب شرکت های مختلف شوند و به کار حسابداری و مالی بپردازند. با وجود اینکه در بسیاری از دانشگاه های دولتی، غیرانتفاعی، و آزاد رشته حسابداری تدریس می شود اما تعداد بیکاران رشته های حسابداری نسبت به بسیاری از رشته های دیگر علوم انسانی کمتر است. میزان درآمد رشته حسابداری بسته به مهارت، تجربه و محل کار حسابدار است. بازار کار رشته حسابداری چندان متنوع نیست و با پول و حساب و کتاب سر و کار دارد. فارغ التحصیلان رشته حسابداری می توانند در کلیه شرکت ها و موسسات تجاری و غیرانتفاعی، کلیه واحدهای صنعتی و کارخانه ها و مجموعه های تولیدی، سازمان ها و ادارات دولتی، ادارات مالیاتی، موسسه های بیمه، بانک ها، و موسسات پژوهشی و تحقیقی مشغول به کار شوند.
برای قبولی در رشته حسابداری چه درس هایی را بخوانم؟
می توانید بهترین منابع کنکور سراسری علوم انسانی را در سایت 3گام بخوانید.
معرفی رشته حسابداری – تفاوت حسابداری با حسابرسی
وظیفه حسابداری فراهم کردن اطلاعات کمی که اساسا ماهیت اقتصادی دارند، درباره واحدهای اقتصادی است. درحالیکه حسابرسی فرآیند سیستماتیک جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه شواهد درباره ادعا های مدیریت در ارتباط با فعالیت های اقتصادی است. حسابرسی برای تعیین درجه انطباق این ادعاها با معیارهای از پیش تعیین شده و گزارش نتایج به افراد صاحب نفع است.
حاصل فرآیند حسابداری، موضوع اصلی علم حسابرسی است و آنچه در حسابرسی مورد استفاده قرار می گیرد، توسط حسابداران و سیستم های حسابداری تهیه شده است. درواقع حسابداری بخشی از حسابرسی را تشکیل می دهد.
رشته حسابداری در ایران پیشینه طولانی دارد درحالی که رشته حسابرسی از سال 1391 به عنوان رشته ای مستقل شناخته شده است. تا قبل از آن حسابرسی زیرمجموعه حسابداری قرار می گرفت.
هم رشته حسابداری و هم رشته حسابرسی از بازار کار خوبی در ایران برخوردار هستند.
معرفی مقطع کارشناسی رشته حسابداری – دوره تحصیل رشته حسابداری
متقاضیان ادامه تحصیل در رشته حسابداری می توانند به دو صورت در رشته حسابداری ادامه تحصیل دهند:
کاردانی حسابداری:
دوره کاردانی رشته حسابداری 2 ساله است و هدف از ایجاد این مقطع ورود سریع فارغ التحصیلان کاردانی حسابداری به بازار کار است. این دوره شامل دروس پایه، اصلی و تخصصی است و سه ماه دوره کارآموزی دارد.
دروس:
- آمار و کاربرد آن در مدیریت
- اصول تنظیم و کنترل بودجه دولتی
- اصول حسابداری ۱
- اصول حسابداری ۲
- اصول حسابداری ۳
- اصول علم اقتصاد ۱ خرد
- اصول علم اقتصاد ۱ کلان
- برنامه نویسی کامپیوتر و کاربرد آن در حسابداری
- پول و ارز و بانکداری
- حسابداری
- حسابداری صنعتی ۱
- حسابداری صنعتی ۲
- حسابدای دولتی
- حسابرسی ۱
- حقوق بازرگانی
- ریاضیات پایه
- ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
- زبان تخصصی
- زبان خارجی ۲
- مالیه عمومی و خط مشی مالی دولت ها
- مبانی سازمان و مدیریت
کارشناسی حسابداری:
کارشناسی رشته حسابداری 4 سال و 8 ترم تحصیلی است و دانشجویان رشته حسابداری ملزم به گذراندن 132 واحد درسی در این دوره هستند. واحدهای درسی کارشناسی حسابداری عبارتند از؛
دروس عمومی : 22 واحد
مهارت عمومی: 2 واحد
دروس پایه : 34 واحد
دروس تخصصی: 74 واحد
دروس اختیاری: 6 واحد
دروس اصلی و اختصاصی : 60 واحد
دوره تحصیل کارشناسی رشته حسابداری - دروس عمومی
- مبانی نظری اسلام
-
دانش خانواده و جمعیت
- اخلاق اسلامی
- انقلاب اسلامی
- تاریخ و تمدن اسلامی
- آشنایی با منابع اسلامی
- ادبیات فارسی
- زبان عمومی
- تربیت بدنی 1 و 2
دوره تحصیل کارشناسی رشته حسابداری - دروس مهات عمومی
- اصول و فنون مذاکره
- مدیریت کسب وکار
- بازاریابی مجازی
- اخلاق حرفه ای
دوره تحصیل کارشناسی رشته حسابداری - دروس پایه
- روانشناسی سازمانی
- اقتصاد خرد
- اقتصاد کلان
- ریاضیات عمومی
- ریاضیات کاربردی
- آمار و احتمالات
- پول و ارز و بانکداری
- بازار سرمایه
- مالیه عمومی
- تنظیم و کنترل بودجه دولتی
- حقوق تجارت و قانون کار و بیمه
- مکاتبات تجاری و گزارش نویسی
- تحقیق در عملیات
دوره تحصیل کارشناسی رشته حسابداری - دروس اختیاری
- حسابداری بیمه و بانک
- حسابداری صندوق های سرمایه گذاری
- آشنایی با بورس و اوراق بهادار
- رفتار سازمانی
- روش تحقیق
دوره تحصیل کارشناسی رشته حسابداری - دروس اصلی و اختصاصی
- اصول حسابداری
- حسابداری میانه
- بهایابی
- حسابداری مدیریت
- حسابداری پیشرفته
- کنترل های داخلی
- حسابرسی
- مبانی حسابداری
- حسابداری و حسابرسی بخش عمومی
- زبان تخصصی
- حسابداری مالیاتی
- حسابداری ابزار و عقود اسلامی
- مدیریت سرمایه گذاری
- حسابداری موارد خاص
- مالی
- نرم افزارهای کاربردی حسابداری
- مباحث جاری حسابداری
- کارآموزی
- کارگاه حسابداری
معرفی رشته حسابداری – دانشگاه های پذیرنده رشته حسابداری
رشته حسابداری جز رشته هایی است که در اکثر دانشگاه های علوم انسانی کشور اعم از دولتی، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی، و آزاد اسلامی تدریس می شود.
دانشگاه های دولتی پذیرنده رشته حسابداری عبارتند از؛
- دانشگاه ارومیه
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه الزهرا
- دانشگاه ایلام
- دانشگاه بجنورد
- دانشگاه بوعلی سینا همدان
- دانشگاه بزرگمهر قائنات
- دانشگاه خوارزمی
- دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین
- دانشگاه تهران
- دانشگاه خلیج فارس بوشهر
- دانشگاه سیستان و بلوچستان
- دانشگاه رازی کرمانشاه
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه شهید باهنر
- دانشگاه هرمزگان
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه شهید چمران
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه صنعت نفت
- دانشگاه صنعتی شاهرود
- دانشگاه فردوسی
- دانشگاه قم
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه ولایت ایرانشهر
- دانشگاه کوثر بجنورد
- دانشگاه کردستان
- دانشگاه گنبد
- دانشگاه لرستان
- مجتمع آموزش عالی سراوان
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه ولیعصر رفسنجان
- دانشگاه مازندران
- دانشگاه یزد
- دانشکده فنی و حرفه ای دختران تهران
- دانشکده علوم انسانی حضرت معصومه
بعضی از دانشگاه های غیرانتفاعی پذیرنده رشته حسابداری عبارتند از؛
- دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ
- دانشگاه غیر انتفاعی شمال - آمل
- دانشگاه غیر انتفاعی امام رضا (ع)
- دانشگاه غیر انتفاعی علم و هنر یزد
- دانشگاه غیر انتفاعی خیام
- دانشگاه غیر انتفاعی شهید اشرفی اصفهانی
- دانشگاه غیر انتفاعی علامه محدث نوری
- دانشگاه غیرانتفاعی خاتم
- دانشگاه غیرانتفاعی البرز
- دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی
معرفی رشته حسابداری – وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
رشته حسابداری هم در مقطع کارشناسی ارشد و هم در مقطع دکتری در ایران پوشش داده می شود. فارغ التحصیلان رشته حسابداری می توانند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد با انتخاب رشته و قبولی در آزمون کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های رشته حسابداری شامل رشته حسابداری، رشته حسابرسی، رشته حسابداری مدیریت، گرایش حسابداری عمومی، حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابداری دولتی، حسابداری مدیریت، و حسابداری منابع انسانی ادامه تحصیل دهند.