بررسی شرایط مهاجرت مشمولین خدمت سربازی
شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که برای هدفی خاص نیاز به خروج از کشور داشته باشید و همانطور که مشخص است خروج از کشور نیاز به یکسری مدارک دارد؛ انجام خدمت سربازی و ارائه مدرک معافیت و یا اتمام آن یکی از مدارکی است که مسئله خروج از کشور را برای آقایان دشوار کرده است. اما برای این موضوع راهکارهایی وجود دارد. در ادامه این متن سعی می شود به بررسی شرایط مهاجرت مشمولین خدمت سربازی پرداخت شود.
راه های خروج از کشور مشمولین سربازی
فردی که به سن ۱۸ سال تمام رسیده است در کشور ایران مشمول خدمت سربازی می شود. حال چنین افرادی همانند سایرین میتوانند برای اموراتی به خارج از کشور مهاجرت کنند؛ از این قبیل اهداف می توان به سفر برای زیارت، سیاحت، اهداف ورزشی، درمان بیماری، شرکت در فرصت های مطالعاتی، شرکت در کنفرانس های بین المللی و یا ادامه تحصیل اشاره کرد. حالا آقایان باید حتماً برای دریافت گذرنامه یا سربازی خود را به اتمام رسانده باشند و یا از آن معاف باشند و یا برگه معافیت تحصیلی ارائه دهند که در ادامه به نحوه کسب برگه معافیت تحصیلی پرداخته می شود.
شرایط استفاده از معافیت تحصیلی برای مهاجرت
از آن جایی که امکان تحصیل همزمان با خدمت سربازی وجود ندارد، فرد پس از پایان تحصیلات دیپلم خود و بعد از پایان دادن به هر مقطع دانشگاهی می تواند از یک سال معافیت تحصیلی برخوردار شود. چنانچه فرد در این بازه زمانی تحصیلات خود را ادامه ندهد و یا برای اعزام جهت انجام خدمت سربازی اقدام نکند، برای وی غیبت منظور میشود و باید توجه داشت که نداشتن غیبت از شروط اولیه جهت اخذ گذرنامه برای خروج از کشور مشمولین سربازی است. زمانی که فرد مشغول به تحصیل می شود می تواند با ارائه مدارک دانشگاهی خود برگه معافیت تحصیلی را از پلیس +۱۰ دریافت کند. حال ممکن است فرد در طول دوره سربازی در یک مقطع دانشگاهی قبول شود و غیبت نیز نداشته باشد، آیا امکان ترخیص وی و اشتغال به تحصیل برای فرد وجود دارد یا خیر؟ بله این فرد می تواند پس از کسب مجوز ترخیص، در آن مقطع به مطالعه بپردازد.
مراحل دریافت معافیت تحصیلی برای مهاجرت
زمانی که فرد در دانشگاه مورد نظر خود قبول شد، ابتدا باید جهت ثبت نام حضوری به دانشگاه محل قبولی رجوع کند و سپس با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به پلیس +۱۰ مراجعه کند. پس از این مرحله و انجام کارهای سازمانی آن برای چنین فردی برگه معافیت تحصیلی صادر میشود و غیبت سربازی مشمول متقاضی نمی شود.
سنوات مجاز برای هر مقطع تحصیلی
سنوات مجاز یا اولیه تعداد سالهایی هستند که فرد بدون نیاز به کسب مجوز خاص قادر به تحصیل است و انتظار میرود فرد در این سال ها بتواند مدرک فارغ التحصیلی خود را اخذ کند. این سنوات مجاز در هر مقطعی متفاوت هستند که تحت جدول زیر می باشند:
مقطع تحصیلی حداکثر سنوات تحصیلی مجاز یا اولیه دانش آموزان پایه تحصیلی دیپلم تا سن 20 سالگی تمام کاردانی 2 و نیم سال کارشناسی ناپیوسته 3 سال کارشناسی پیوسته 5 سال کارشناسی ارشد ناپیوسته 3 سال کارشناسی ارشد پیوسته 6 سال دکترای تخصصی 6 سال دکترای پزشکی پیوسته 8 سال
سنوات ارفاقی برای هر مقطع تحصیلی
سنوات ارفاقی زمانی مطرح میشود که فرد نمی تواند در سال های مجاز مدرک فارغ التحصیلی خود را کسب کند. در چنین وضعیتی تحت شرایط خاصی اجازه تحصیل برای مدتی محدود به فرد داده میشود. باید توجه داشت سنوات ارفاقی برای هر مقطع تحصیلی ۱ سال می باشد. به هرحال فرد باید حداکثر ۳ ماه پس از اتمام سنوات مجاز، به پلیس +۱۰ مراجعه کند و درخواست سنوات ارفاقی دهد. متقاضی اگر در ترم اول نتواند واحدهای باقیمانده را جبران کند، در صورتی با ادامه تحصیل وی در سنوات ارفاقی موافقت میشود که تعداد واحد معینی را با معدل مشخصی پشت سر گذرانده باشد که این واحدها بنابر مقطع تحصیلی فرد می تواند متفاوت باشد و یکسان نیستند.
شرایط خروج از کشور با داشتن مدرک معافیت تحصیلی
برای خروج از کشور یکسری شرایط کلی وجود دارد که فرد باید از آنها برخوردار باشد که به ذکر آنها میپردازیم:
- در گام نخست فرد نباید غیبت سربازی داشته باشد.
- مورد دوم آنکه متقاضی باید برگه معافیت تحصیلی کسب کرده باشد.
- شرط سوم آن است که فرد در سنوات اولیه باشد یا مجوز تحصیل در سنوات ارفاقی را کسب کرده باشد.
- در نهایت باید وثیقه ای نیز به منظور تضمین بازگشت سپرده شود.
استفاده از وثیقه برای مهاجرت و خروج از کشور
وثیقه به منظور تضمین بازگشت ارائه می شود؛ آن هم بدین علت که فرد مدارک لازم که همان کارت پایان خدمت است را ندارد. ارزش این وثسقه بسته به نوع هر سفر متفاوت است و همانطور که در ابتدای متن پیش رو گفته شد فرد مشمول سربازی می تواند علاقه های متفاوتی را جهت مهاجرت از کشور داشته باشد. سفرهای علمی و سفرهای مطالعاتی از دو قبیل مواردی هستند که دانشجویان جهت انجام آنها نیاز مهاجرت پیدا می کنند:
الف) سفر علمی:
در سفر علمی فرد تمایل دارد در کنفرانس ها و همایش های علمی شرکت کند. باید دقت داشت دانشجویی که در مقطع ارشد است سفر مطالعاتی وی یک سفر علمی لحاظ میشود. حال مدت این نوع از مهاجرت برای کنفرانس ها ۳۰ روز و برای شرکت در دوره های آموزشی ۴۵ روز است که باید وثیقهای به ارزش ۸ میلیون تومان گذاشته شود.
ب) سفر مطالعاتی:
این نوع از مهاجرت خاص دانشجویان ارشد و دکترا است که هدف از آن میتواند پیشرفت تحصیلی، تحقیق یا آزمایش باشد. دانشجویان ارشد به مدت ۶ ماه و دانشجویان دکترا به مدت ۱ سال مجاز به انجام چنین سفری هستند که مبلغ ۸ میلیون تومان نیز باید برای تضمین قرار دهند. نباید از نظر دور داشت که فرد حتی می تواند برای ادامه تحصیل به خارج از کشور مهاجرت کند که باید در این صورت وثیقهای به ارزش ۴۰ میلیون تومان نزد سازمان مربوطه گذاشت. حداکثر زمان مجاز برای ادامه تحصیل در هر مقطع را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید:
مقطع تحصیلی |
حداکثر زمان مجاز برای تحصیل |
کاردانی |
2 و نیم سال |
کارشناسی ناپیوسته |
3 سال |
کارشناسی پیوسته |
5 سال |
کارشناسی ارشد ناپیوسته |
3 سال |
کارشناسی ارشد پیوسته |
6 سال |
دکترای تخصصی |
6 سال |
دکترای پزشکی پیوسته |
8 سال |
به این نکته نیز توجه داشته باشید که چنانچه فرد، از تحصیل در خارج از کشور به هر علت همانند اخراج فارغ شود، باید حداکثر ۱ سال پس از تاریخ وقوع فراغت، خود را به نظام وظیفه معرفی کند.
انواع وثیقه برای مهاجرت
وثیقه میتواند یا به صورت نقدی و یا سند ملکی و یا ضمانت نامه بانکی باشد. باید دقت داشته باشید سند ملکی شش دانگ ملک به وثیقه داده شود و سند زمین نیز مورد قبول واقع نمی شود. در رابطه با وثیقه از نوع ضمانت نامه بانکی باید توجه داشته باشید که تنها بانک هایی مشخص این عملیات را انجام میدهند.
مراحل دریافت مجوز خروج از کشور
- در مرحله نخست از دریافت مجوز، ابتدا باید با مراجعه به پلیس +۱۰ کد سخا خود را دریافت کنید.
- در مرحله دوم باید با استفاده از کد سخا دریافت شده به عنوان رمز و کد ملی خود به عنوان نام کاربری در سایت خدمات نیروی انتظامی وارد شوید که آدرس آن services.epolice.ir است. اطلاعات شخصی برای خروج از کشور را باید پر کنید و سپس در بخش وظیفه عمومی درخواست جدیدی را ثبت کنید.
- در مرحله سوم باید هزینه خواسته شده را پرداخت اینترنتی کنید.
- در مرحله چهارم با مراجعه به بخش وضعیت درخواست باید مطلع شوید که آیا درخواست به دانشگاه ارسال شده است یا خیر. پس از ارسال باید به دانشگاه محل تحصیل رجوع کنید تا مراحل تایید انجام شود تا در مرحله بعدی مدارک توسط نیروی انتظامی بررسی و با کسب موافقت آنها برای گذاشتن وثیقه اقدام کنید
مدت زمان دریافت مجوز خروج از کشور
گفته شد که یکسری مدارک جهت اعطای گذرنامه فرد مشمول لازم است، که برگه معافیت تحصیلی یکی از این موارد است. حال زمانی که فرد این برگه و سایر موارد خواسته شده را جهت بررسی نیروی انتظامی در سامانه بارگذاری کند، حدود ۱ هفته الی ۱۰ روز زمان میبرد تا نتیجه اعلام شود تا فرد بتواند به اداره گذرنامه مراجعه کند.