معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی
معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی

 

 

رشته علوم تربیتی در یک نگاه

 برای معرفی هر علم بهترین راه تعریف، بیان ابعاد و ویژگی‌های آن علم می‌باشد. امّا دربارة علم تعلیم و تربیت این وضع قدری متفاوت است. زیرا غالب دانشمندانی که در حیطة تعلیم و تربیت صاحب رأی می‌باشند، هم در تعریف و ماهیت علم تعلیم و تربیت و هم در ابعاد و ویژگی‌های آن اختلاف نظر دارند. تعریف علم تربیت (Pedagogy) همانند خود تربیت (Education) بسیار مشکل و دشوار است. در دائرة المعارف آمده است: پداگوژی (تعلیم و تربیت) از ریشة یونانی است و آن وظیفة فردی بوده است که اداره و هدایت اطفال را به عهده داشته است.

رشته دانشگاهی علوم تربیتی از رشته‌های درسی علوم انسانی است که به یادگیری و جنبه‌های فراوان آموزش و پرورش آدمی و دانش‏های مربوط به آن می‌پردازد و وجوه بی‌پایان آن از جمله تدریس، رشد، به کارگیری و تقویت نیروهای فکری و بدنی و غیره را مورد بررسی قرار می‌دهد. این رشته در دوره‏ کارشناسی ارشد در ایران  مجموعاً 9 گرایش تحصیلی تقسیم می شود که گرایش نهم در دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد دارای سه زیر گرایش می باشد. این سه زیر گرایش عبارتند از: آموزش و پروش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی و آموزش و پرورش پیش دبستانی.

اتفاقی که برای این رشته افتاد این بود که از سال 96 به بعد تمامی گروههای علوم تربیتی در یک رشته آزمون دسته بندی شدند در حالی که قبل از سال 96 در سه گروه علوم تربیتی 1، 2 و 3 به صورت جداگانه برای آن آزمون برگزار می شد. داوطلبان گرامی می توانند برای استفاده بهتر و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کارشناسی ارشد مجموعه علوم تربیتی به مطالب زیر مراجعه کنند.

ظرفیت پذیرش و دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد مجموعه علوم تربیتی

بهترین منابع ارشد علوم تربیتی

رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی  از آن دسته رشته هایی است که در آن طیف وسیعی از داوطلبان رشته های گوناگون شرکت می‏نمایند و درصد زیادی از داوطلبان کارشناسی ارشد علوم تربیتی تغییر رشته ای می باشند.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی - تغییر رشته به ارشد علوم تربیتی

  • داوطلبان تغییر رشته ای به ارشد علوم تربیتی را می توان به سه دسته اساسی تقسیم نمود:

1-     داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی با رشته کارشناسی مرتبط نظیر رشته های امور تربیتی و دبیری

این دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی بسیاری از دروس مربوط به گرایش های مدیریت آموزشی، برنامه ریزی آموزشی و درسی و تکنولوژی آموزشی را در دوره کارشناسی گذرانده اند و آشنایی زیادی با این رشته دارند. لذا می توانند در این گرایش ها به خوبی نتیجه بگیرند. معمولا نقطه ضعف این دسته از داوطلبان دروس زبان و آمار و روش تحقیق می باشد.

2-     داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی با رشته کارشناسی فنی و آمار و ریاضی

عموما این دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی در دروس محاسباتی پیشینه قوی دارند و به خوبی با دروس آمار و روش تحقیق و سنجش و اندازه گیری ارتباط برقرار می نمایند . این افراد در گرایش تحقیقات آموزشی می توانند به خوبی نتیجه بگیرند.

3-     داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی1  که در دو دسته فوق جای نمی گیرند.

این دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی1 در دروس حفظی قوی هستند و بجز داوطلبان رشته زبان معمولا نقطه ضعف این دسته از داوطلبان، در دروس زبان و بعضا آمار می باشد. برنامه و روش 3گام در کارشناسی ارشد علوم تربیتی برای مشاوره و برنامه ریزی درسی داوطلبان تغییر رشته ای خدمات خوبی ارائه می دهد.

 

معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی - طول دوره ارشد علوم تربیتی

طول دوره کارشناسی ارشد علوم تربیتی حداقل دو سال (4 نیمسال) و حداکثر سه سال (6 نیمسال) به طول می انجامد و دانشجویان کارشناسی ارشد هریکی از گرایش های ارشد علوم تربیتی می بایست تعداد 32 واحد درسی را بگذرانند. همچنین  دانشجویان ارشد علوم تربیتی فرصت دارند تا در مهلت شش ماه پایان نامه خود را تدوین کنند و ارائه دهند.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی - گرایشهای ارشد علوم تربیتی

 رشته کارشناسی ارشد علوم‌ تربیتی‌ شامل 9 گرایش می‏ باشد:

 

گرایش های کارشناسی ارشد مجموعه علوم تربیتی 

رشته کارشناسی ارشد علوم‌ تربیتی‌ شامل 9 گرایش می‏باشد:

1. برنامه‌ریزی‌ درسی                                       ‌ 2. آموزش و بهسازی منابع انسانی

3. تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی)

4. مدیریت آموزشی                                            5. تحقیقات آموزشی

6. تکنولوژی آموزشی‌                                          7. آموزش بزرگسالان

8. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی                  9- علوم تربیتی شامل آموزش و پروش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی و آموزش و پرورش پیش دبستانی

 

جدول زیر ضرایب دروس مربوط به هریک از گرایش های رشته علوم تربیتی در کنکور کارشناسی ارشد 98 دانشگاههای سراسری را نشان می دهد. 

 

ضرایب دروس کارشناسی ارشد علوم تربیتی به تفکیک گرایش

ضرایب دروس گرایش های رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی1 در کنکور سراسری بر اساس دفترچه ثبت نام 98

گرایش

زبان عمومی و تخصصی

روانشناسی تربیتی

روش‌ها و فنون تدریس

آمار و روشهای تحقیق

اصول و فلسفه تعلیم و تربیت

سنجش واندازه‌گیری در تعلیم و تربیت

مدیریت آموزشی

مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی

نظارت و راهنمایی

تکنولوژی آموزشی

تعلیم و تربیت اسلامی

برنامه‌ریزی درسی

2

2

3

0

2

0

2

3

0

0

0

تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش

2

2

2

1

2

1

0

0

0

0

3

مدیریت آموزشی

2

0

2

2

2

0

3

2

3

0

0

آموزش و بهسازی منابع انسانی 2 0 2 2 2 0 3 2 2 0 0

آموزش بزرگسالان

2

0

3

0

2

2

2

2

0

1

0

تحقیقات آموزشی

2

2

0

3

2

2

0

0

0

0

0

تکنولوژی آموزشی

4

2

3

0

0

2

0

2

0

4

0

مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

2

2

1

3

0

2

3

3

2

0

0

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره گرایشهای ارشد علوم تربیتی مطلب گرایش های کارشناسی ارشد مجموعه علوم تربیتی را بخوانید.

 

 

معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی - ظرفیت پذیرش ارشد مجموعه علوم تربیتی

همچنین در لینک زیر می توانید ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد علوم تربیتی را به تفکیک گرایش و نوبت پذیرش بر اساس دفترچه انتخاب رشته 98 ملاحظه فرمایید:

ظرفیت پذیرش کلی کارشناسی ارشد علوم تربیتی سال 98

 

معرفی کارشناسی ارشد علوم تربیتی - بازار کار رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی

در مورد بازارکار رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی 1 باید توجه نمود که تنوع گرایش‌های این رشته زیاد است. فارغ‌التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آموزش و پرورش می‌شوند، برخی سازمان‌های دولتی مانند سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت از جمله مکان‌های فعالیت فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها می‌باشند. فارغ‌التحصیلان این رشته در صورت برخورداری از سرمایه لازم می‌توانند مجوز تاسیس مهدکودک و آمادگی را اخذ کرده و در این زمینه فعالیت کنند. مشاوره برنامه‌ریزی درسی برای داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی کنکور و همچنین دانش‌آموزان و دانشجویان تمام مقاطع، از تخصص‌های برخی گرایش‌های این رشته می‌باشد که مدارس، دبیرستان‌ها و آموزشگاه‌های خصوصی پذیرایی این افراد می‌باشند.