ممنوعیت برگزاری آزمون کانون وکلا
ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت

 

ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت از زبان رییس اسکودا 

رییس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران ( اسکودا) ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت را شایعه خواند و این خبر را که چندی پیش منتشر شده بود کذب محض دانست.این سخنان رییس اسکودا در واکنش به انتشار تصویری از یک دادنامه دیوان عدالت اداری گفته شده بود که به موجب این دادنامه درخواست ابطال ماده 45 آیین نامه استقلال کانون وکلای دادگستری رد شده بود و در متن آن این توضیح آمده بود:"نظر به اینکه آیین‌نامه مورد اعتراض به موجب ماده ۹۸ آیین‌نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری اصلاحی ۱۳۸۸/۳/۲۷ مصوب رئیس قوه قضاییه لغو شده است و در حال حاضر آیین‌نامه اصلاحی مذکور لازم‌الاجراست بنابراین با انتفای موضوع، موجبی برای رسیدگی وجود ندارد." مرتضی شهبازی نیا در توضیح بیشتر گفت: مخالفان کانون های وکلا این قرار دیوان عدالت اداری را، ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت توسط کانون ها تفسیر کردند و در  سطح گسترده ای این تصویر و خبر آن را در رسانه ها منتشر کردند.اما اظهارات شاکی پرونده که درخواست ابطال و ممنوعیت برگزاری آزمون کانون وکلارا داده است در زیر مشاهده می کنید.

شاکی پرونده ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت 

شاکی پرونده ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت، یک حقوقدان به نام حامد دهقان می باشد که از آیین نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری به دیوان عدالت اداری شکایت کرده است.آقای دهقان در این مورد گفته است: 

بعد از تصویب قانون استقلال کانون وکلای دادگستری در سال 1331، در آن زمان چیزی به‌ نام قوه قضائیه وجود نداشت و تمام امور به‌ عهده وزیر دادگستری بوده و وزیر دادگستری وقت نیز آیین‌ نامه اجرایی قانون را در سال 1334 ابلاغ کرد؛ بعد از انقلاب، اختیارات وزیر دادگستری به رئیس قوه قضائیه محول می‌شود و مرحوم آیت‌الله شاهرودی رئیس وقت قوه قضائیه نیز در سال 88، آیین‌نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری را اصلاح می‌کند. همچنین او اضافه کرد: یکی از نکات این آیین‌نامه اصلاحی، این است که دریافت هرگونه وجه برای نقل و انتقال وکلا از شهری به شهر دیگر، ممنوع است و برای نقل و انتقال شرایطی مدنظر قرار گرفته و هرکس این شرایط را داشته باشد، می‌تواند به شهر مدنظر خود منتقل شود؛ نکته مهمتر این است که طبق این آیین‌نامه، قوه‌ قضائیه مرجع صدور وکالت است و معاون اول قوه‌ قضائیه یا نماینده قوه قضائیه پروانه وکالت را صادر می‌کند؛ نکته بعدی این است که آزمون وکالت، هم کتبی و هم شفاهی است که با نظارت نماینده قوه‌ قضائیه انجام می‌شود.

دهقان اضافه کرد: سال 88 که آیین‌نامه ابلاغ شد، وکلا واکنش نشان دادند و حدود دو سال با دستور رئیس وقت قوه‌ قضائیه اجرای این آیین‌نامه متوقف شد؛ سال 90 توقف موقت اجرای این آیین‌نامه به پایان رسید و بعد از آن هیچ‌کس به‌خاطر نداشت اجرای آیین‌نامه اجرایی سال 88 را پیگیری کند! اخیراً از آیین‌نامه اجرایی سال 1334 به دیوان عدالت اداری شکایت کردیم مبنی بر اینکه چرا طبق این آیین‌نامه، قوه‌ قضائیه برای دانش‌آموختگان رشته حقوق پروانه کارگشایی صادر نمی‌کند زیرا طبق تبصره یک قانون وکالت، قوه قضائیه می‌تواند برای کسانی که معلومات حقوقی و قضایی دارند، پروانه کارگشایی صادر کند تا در برخی پرونده‌های قضایی بتوانند ورود کنند.

واکنش رییس اسکودا به خبر ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت در صفحه اینستاگرام 

واکنش رییس اسکودا به خبر ممنوعیت برگزاری آزمون وکالت در صفحه اینستاگرام در پاسخ به ابراز نگرانی ها به شرح زیر بوده است که متن آن را کامل مشاهده می کنید.

با توجه به ابراز نگرانی برخی از داوطلبان ارجمند آزمون کارآموزی وکالت سال جاری به آگاهی می رساند؛

خبر صدور دستور دیوان عدالت اداری در باب ممنوعیت کانونهای وکلا از صدور پروانه به کلی کذب بوده و چنین تصمیمی از ناحیه دیوان صادر نشده است. آنچه اتفاق افتاده است صدور قرار رد تقاضای ابطال ماده چهل و پنج آئین نامه اجرائی قانون استقلال کانونهای وکلا (در باب صدور پروانه کارگشائی) بوده که مقام محترمی در دیوان با استدلالهایی از جمله استناد به آئین نامه تعلیق شده توسط ریاست محترم قوه قضائیه، شکایت شاکی را رد کرده اند.بنابر این

اولا: قرار صادره هیچ ارتباطی به آزمون وکالت ندارد و معلوم نیست چگونه قرار رد شکایت یک نفر به صدور دستور علیه نهاد دیگری تعبیر شده است.

ثانیا: آئین نامه سال هشتاد و هشت توسط مرجع تصویب یعنی رئیس محترم قوه قضائیه تا تصویب قانون تعلیق شده و ریاست محترم قوه تصمیمی در مورد اجرای آن نگرفته اند.

ثالثا: این آئین نامه منعی برای آزمون ایجاد نکرده است و مهمتر از همه اینکه اصولا مستند برگزاری آزمون وکالت، قانون کیفیت اخذ پروانه کارآموزی وکالت و قانون استقلال کانونهای وکلای دادگستری است و حذف آن جز با تصویب مجلس شورای اسلامی میسر نیست.

لذا از داوطلبان ارجمند تقاضا می شود به این قبیل شایعات توجه نکنند و چنانچه پیشتر نیز گفته شد اخبار صحیح راجع به آزمون را صرفا از طریق سایت اتحادیه و مصاحبه های اینجانب پیگیری کنند.

از رسانه محترم نیز تقاضا می شود که حداقل برای احتراز از لطمه به آبروی خود، قبل از نشر شایعات این چنینی که می تواند ولو برای یک روز باعث یاس و ناامیدی در داوطلبان و ایجاد تردید در آنها شود، اندکی در مفاد و مستندات آن تامل نمایند.

ضمنا به استحضار داوطلبان عزیز می رساند حسب توافق با سازمان سنجش آموزش کشور و به منظور کاهش اضطراب داوطلبان از حیث نداشتن فرصت کافی در آزمون امسال که هشتم آذرماه برگزار می شود، مدت پاسخگوئی به سوالات با نیم ساعت افزایش نسبت به سنوات قبل، یکصد و پنجاه دقیقه تعیین گردید. مطابق استانداردهای علمی، این مدت حداکثر زمان مجاز برای آزمونهای تستی است.